Kukuruz 2026

Povrsine povecavam sa sadasnjh 50 na 60%.Sledece godine bez psenice u plodoredu.Resto suncokret i soja.Sto se semenskih kuca tice ostajem veran kao i do sad Pioneer i KWS.Ove godine sam imao na jednoj parceli Syngentin ogled i do kraja na oko je obecavao bolje prinose spram ove druge 2 sem.kuce.Ipak posle skidanja useva prevaga je ostala na gore spomenute.
Vidim niste zadovoljni sa dkc-kakvi ste sa pionirom bili ove godine?rekao bih da su nesto muljali sa 9911,posto ga navodno izbacuju iz asortimana.zvali da prijavimo da nesto sa njim od pocetka ne valja,zaostajao je uvek,neveseo zut(a sejan uz jos par hibrida na jednoj njivi,koji su bili ok)-nisu se uopste udostojili da dodju.
Kod mene p9911 i ove godine standardno dobar nisam primetio da je losiji nego predhodnih godina.Dok recimo P0710 bio od starta nesto kilav,nikakav ostao bas dosta nizak i sa sitnom stabljikom.Ipak na kraju mi je bio najprinosniji sa nekih 7-8t/ha.
Sijem vec 7-8 godina najvise P9241 ali nekako je postao osjetljiv u fazi 4-5 lista kad dobije ljubicastu boju, desava se da biljke uginu, onda to vuce sa sobom los sklop i posledicno nizak prinos
Ima li neko ideju sta bih mogao probati od Pionira do fao 300 ili neku drugu sjemensku kucu koja jednako dobro otpusta vlagu, dkc nije opcija, kakvo je stanje sa KVS-om?
P9241 za mene licno najbolji rani pionirov hibrid koji sam sejao.Nazalost kod nas na trzistu ga nema vec 2 god.Njegova zamena je P9300.Ipak po meni 9241 je bio bolji hibrid.
Sto se KWS-as tice u toj grupi zrenja imas Lauro,no s njim nemam iskustva.Posle njega sledeci je Adonisio fao330, koji sam imao u setvenoj strukturi,u sustini ok hibrid mozda za nijansu losiji po pitanju otpustanja vlage spram pionira istih fao grupa.

Vidim niste zadovoljni sa dkc-kakvi ste sa pionirom bili ove godine?rekao bih da su nesto muljali sa 9911,posto ga navodno izbacuju iz asortimana.zvali da prijavimo da nesto sa njim od pocetka ne valja,zaostajao je uvek,neveseo zut(a sejan uz jos par hibrida na jednoj njivi,koji su bili ok)-nisu se uopste udostojili da dodju.
9960 mu je naslednik, imao oba s tim sto je naslednik zestoko sklon poleganju.
Mada bilo je leda nije sad za meriti tacno, ali naslednik nije neki zamenik, mozda je i bolji bio 9911.

Prošle godine je bio na nekih 40%. Ove godine ide na 15% površine. I to uglavnom 5075. Još jednu šansu dajemo p0710. I za probu souflet device i pianello...

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Dve trecine psenica a 1 trecina kukuruz verovatno mada razmisljam da sejem Suncukret umesto kukuruza
Od hibrida kws hipolito mada se prosle godine malo navio od vetra razmisljam da uzmem sve dkc 5075
Jel znas cenu za hipolito? Kod mene dkc 5075 29000 (80000)

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

@Truya 86 Ima 9241 i dalje.Sada je u Brevant grupi hibrida, Delta Agrar ih distribuira.
@mixer87kac Device kod mene najgori od najgorih ove godine, ajde što je prinos bio loš nego mu je karakteristika da klipovi ispadaju napolje iz komušine, žutela se parcela fajn, srce me još boli na samu pomisao.
Radoslav mi je rekao da i kod njih nije bio nešto reprezentativan ali je zato Pianello bio među top 3 hibrida.Bez obzira ja im više ne dajem šansu kod sebe.

Videćemo. Biće 3 jutra device i 3 jutra pianello... nije strašno za probu...

Videćemo. Biće 3 jutra device i 3 jutra pianello... nije strašno za probu...

Pianelo i Moped su mozda bolja kombinacija. Kod mene u ogledu i u slobodnoj proozvodnji su bili dobri. Ostali se bas nisu nesto specijalno pokazali u ogledu. Pianelo se cini dosta stabilnim. Mopd je rana grupa pa je mozda zato ove godine bio dobar. Dobice sansu i sledece godine. Cenovno su povoljni.

Prošle godine je bio na nekih 40%. Ove godine ide na 15% površine. I to uglavnom 5075. Još jednu šansu dajemo p0710. I za probu souflet device i pianello...

a kako ste prosli sa suncokretom druze?ja mislio kod vas biodobar primnos il sam vas pomesao s nekim al kolko me secanje sluzi okolina Novog Sada je bolje prosla s padalinama ove godine

Површине остају исте ,а остајем веран Дебуси Лидеа можда пробам и нешто ново од њих. Евентуално поновим КВС Хиполито ,ове године је био на баш лошој земљи и мислим да има потенцијала.

Koji rani Osječki se pokazao dobar na vašem terenu?
os378 lepo sasio pionira i dkca.ove godine u onom toplotnom i susmnom junu fantazija kako se oplodio pored ostalih.a skidao sam ga usluznogde su meki imali ga poerd pionirala idkc.ovak po bunkeru bar ga je svugde bilo vise za tonu.od suseda sin radi u zadruzi kaze oni ga planiraju bar trecinu povrsine sa 378 pod kukukurzom.ja sam ga imao prosle dve i lepo zadoovljan svida mi se sto je nizak.@Pajdas ga imo blizu 75m suvog ove godine a prosli tjedan na domjenku od jedne firme rece mi da ion planira 378 na dve trecine

Idemo sa ~30% kukuruza.. I jos ~30% psenica i ~40% suncokret.. Tako se zalomilo ove godine ali mislim da cu ici ka tome da bude 50% psenica i po 25% suncokret i kukuruz.. Smanjenje povrsina pod kukuruzom najvise zbog sve cescih susa a pod suncokretom jer ga mazim i pazim i opet bude 80% sklopa u zetvi..

Nazad
Vrh