Kukuruz 2025

pa pise u prvobitnom postu

jednostavno kod nas nema sta da se bere

Fao grupe 600+ su sada vec ispod 14 vlage odavno

covek koji meni bere ili vrse,prvi put od 1972godine od kada ima berac nije izvukao berac iz supe da obere nekom makar jutro usluzno

Moj deda je nekada davno, kada smo napravili kupatilo sa wc šoljom i dalje odlazio u poljski wc. Kako leti tako zimi. Ne zato što je to bilo bolje, već čovek tako navikao. Nije mu smetalo da na -15 ode skroz nazad u dvorište i obavi šta treba iako je to moglo lepo u toplom na 5 koraka od kauča.
Neki ljudi tako sa beračem, teško im da se oproste od njega.
Jbg tako su navikli, nema to veze sa time dali je lakše ili bolje kruniti a ne brati.
Svaki jedan berač prospe zrna po njivi više nego što vredi prikolica šapurina/čokanja, pa i mnogo više uglavnom.
A o poslu i vremenu da i ne pričam.....
Sve ima svoje mane i prednosti, ali nikakvu prednost kod branja kukuruza beračem naspram krunjenja kombajnom ja jednostavno ne vidim.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Dok sam imao goveda više sam voleo da im dajem čokanj-prekrupu (samleven ceo klip), na taj način nikad nije problema da se neko goveče "naduva"..

Код нас има можда двоје што беру у клипу и у Змајеву на улазу из правца Врбаса човек и даље бере у клипу. Тај у Змајеву има огромна два чардака и наводно да шапурика продаје некој фирми из Италије, која од тих шапурика производи седишта за камионе. Некада је то био леп и мукотрпан посао, али како старији људи одлазе тако млађи њихови наследници издају или продају њиве. Ретко ко више држи ишта живо па ни за себе да имају. Свело се све на то купи у месари колико ти треба, јер мало ко хоће да ради око животиња,а тек око њива нико неће да се бакће.

Ja sam uvek brao u klipu ali prošle i ove nisam.Razlog su loši prinosi i previše suv kukuruz koji ne mogu zbog usluga vršidbe soje obrati na vreme.
Imam svoj berač i krunjač kukuruza kao i čardake za smeštaj a i cena uglavnom bude veća recimo u junu nego u oktobru kada se skida.Šapurike ložim u centralno grejanje,višak prodam...

Lule ,los je prinos kukuruza ,katastrofa ,to svi znamo. I ovde ,mozda kod tebe jos i gore , ali samo sam htio reci da to sto su komsije odlucile da beru u zrnu mjesro u klipu ne pokazuje kolko je los prinos . Mozda.
Ima i kod mene ljudi koji imaju te silose i obicne kosane za sto ,dvjesta tona i vise pa im stoje prazne godinama.Opet kazem mozda.
Evo ,odgovor ces znati dogodine . Ako Bog da normalnijeg prinosa pa vidi oce li brati ili kombajnirati.

Ja sam posejao neki kasniji fao, planirao da ga berem, ali je prinos izostao, a druga stvar, kad je susa klipovi budu manji i rastur beraca je veci pa isto tada izbegavam berbu. Da prodam te masine za berbu ne isplati mi se jer ne vrede nista veliko.
Da li planiram berbu dogodine?
Da
Fali sapurika, a i ranije se oslobodi njiva za pripremu za psenicu

Za kolegu koji je komentarisao čardake u Obziru, znamo domaćina posto smo komšije, meni je skoro sva zemlja u Obziru i Sv. Mileticu… mi ove godine nemamo sta da beremo i to ti je razlog praznih cardaka. Prinosi su oko 25-30m zrna po jutru ali su klipići takvi da nema berač sta da trazi u njivi, bila bi ogromna steta. I mi smo prvi put od kad je nase domaćinstvo ove godine bez i jednog klipa kukuruza, sve skinuto u zrnu i iskipovano kuci. I kako nam je lako i brzo prosla zetva mislim da ce ovo biti praksa koja ce se nastaviti u nasem dvoristu, već se prica o okruglom cardaku da ga prepravimo za stalno da bude za zrno

Ko jednom prestane tesko se vraca.
Mislio sam da svet staje ako prestanemo branje u klipu, ali nije tako.
Тако је,моја кева је прве година кад сам прешао на вршај,богорадала због кочањки али кад је видела да се приколица скине за 15 мин,онда је престала.Раније се скупи по 6-8 људи и жена да би се скидао кукуруз,не можеш да нахраниш и напојиш 3 дана...

Na zrno smo prešli još 2015 godine.Prodao sam sve što ima veze sa branjem kukuruza u klipu i više nema vraćanja na to.
To je kao kad se prestala sejati šećerna repa, kako ćemo bez nje, preživelo se.
Kako ćemo bez bostana?Preživelo se, isto je i sa kukuruzom, prilagodiš se polako kroz godine.

Glavni i odgovorni za vršaj a ne branje u klipu su klimatske promene i odgovor na iste. Da je klima malo normalnija teško bi se kukuruz mogao skidati sa ovom vlagom u ovo vreme osim za neke vrste silaže.

"Što je brzo - to je i kuso."
Nije ta narodna "misao" bez razloga. Ali..
Sve se promenilo drastično i sa svakom godinom je gore.

Nekada ko je imao pune čardake, ambare i mogao da izdrži i čuva kukuruz pa ga kruni u avgustu naredne godine, uglavnom je dobijao značajno višu cenu i imao ozbiljnu zaradu u odnosu na skidanje u zrnu u jesen.
Tada nije bilo moguće kruniti suv kukuruz u standardu na njivi, a vlaga je bila toliko visoka da je nakon odbijanja troškova sušenja cena često bila mizerna.
Prednost berbe je bila ta što bilans roda nije bio odmah dostupan otkupljivačima i državi.
Nisu svi krunili iz čardaka u isto vreme pa je tržište ipak bilo nepredvidljivije.
Šapurika, čokanj je bila dodatna zarada koja je pokrivala troškove utovara i krunjenja.
Roba je ostajala kod proizvodjača bez troškova lagera.

Ali je to tražilo radnu snagu vičnu poslu koje danas gotovo nema.
Takodje je bilo nezgodno pravovremeno reagovati i brzo kruniti kad se ukaže skok cene i prilika za prodaju.

Zbog ekstremnih suša koje su sad već redovna pojava sortiment kukuruza se promenio.
Hibridi koji se sad seju, jednostavno zato što mora tako da bi se dobio bar neki rod, najčešće nisu pogodni za berbu. Kukuruz sazreva vrlo rano u avgustu već kada su temperature još 35+.
Vlaga se vrlo brzo spusti ispod 20% što je nepovoljno za branje jer se zrno kruni.
Pre uzri klip za berbu nego sama kukurzovina.
Berba kukuruza na 35°C je posebna priča.

Nekad je bilo nezamislivo da se može kukuruz kruniti na njivi sa vlagom u standardu bez odbitaka.
Pogotovo je bila fantastika da se to može u Avgustu ili Septembru.
Tek se sa berbom normalno otpočinjalo nakon 1. Oktobra.
Mislim da su na žalost ta vremena prošla nepovratno najviše zbog promene klime.
Ne vidim da nam je ova "nova realnost" donela mnogo dobrog.
Jeste da je tada bilo mnogo više posla, fizičkog rada, ali je i rodilo mnogo više i češće.
Sada se brže i lakše skine sa njiva, ali sve manje se nakupi u prikolicama.

Odakle ti onda skinu preko 3 tone po hektaru???
Kakvo ti ovo sad pitanje?

Pa ja sam imao pionir 600fao,sejan 12 aprila vlaga ispod 13
Prinos skoro 2t jutro sto je preko 3t po hektaru

Vec sam pisao da kod nas jos nisam cuo da je neko imao preko 3t po jutru ili 5t po hektaru

Mislim da je clan sinisa pisao da je kod njega neki drugar imao preko 3t

Za kolegu koji je komentarisao čardake u Obziru, znamo domaćina posto smo komšije, meni je skoro sva zemlja u Obziru i Sv. Mileticu… mi ove godine nemamo sta da beremo i to ti je razlog praznih cardaka. Prinosi su oko 25-30m zrna po jutru ali su klipići takvi da nema berač sta da trazi u njivi, bila bi ogromna steta. I mi smo prvi put od kad je nase domaćinstvo ove godine bez i jednog klipa kukuruza, sve skinuto u zrnu i iskipovano kuci. I kako nam je lako i brzo prosla zetva mislim da ce ovo biti praksa koja ce se nastaviti u nasem dvoristu, već se prica o okruglom cardaku da ga prepravimo za stalno da bude za zrno
Hvala na odgovoru

Juce kad sam prolazio i isao za Sombor,neka me jeza i nostalgija pukla kad sam video da je sve prazno

tu bi sad mogli da otvorimo novu temu tj diskusiju od kada su to otkupljivaci postali toloko silni i bezobrazni?

upravo onog trenutka kada su ljudi presli sa branja na zrno i lepo im odneses u silos,ostavis na lager i on ima tvoju robu i moze im se kako oni zele

posto 70% ljudi nema skladiste kuci,islo je na lager na otkupno mesto

da se ne lazemo kukuruz je do sada bio ubedljivo najzastupljenija kultura

tu bi sad mogli da otvorimo novu temu tj diskusiju od kada su to otkupljivaci postali toloko silni i bezobrazni?

upravo onog trenutka kada su ljudi presli sa branja na zrno i lepo im odneses u silos,ostavis na lager i on ima tvoju robu i moze im se kako oni zele

posto 70% ljudi nema skladiste kuci,islo je na lager na otkupno mesto

da se ne lazemo kukuruz je do sada bio ubedljivo najzastupljenija kultura
Za klip ljudi imaju mesta a za zrno koje zauzima duplo manje mesta nema mesta?
Ja oblažem čardak mrežicom za fasadu i sipam umesto klipa zrno. Mesta kolko hoćeš.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Nazad
Vrh