Kukuruz 2025

Citam ovo i primecujem 3x vestacko djubrivo, da ne mislite mozda da ste preterali malo sa njim i da je samim tim i smanjen prinos jer je bilo previse hrane a bez padavina? 😀
Isti dan sam sejao DKC 5075, bacio sam samo u jesen 175kg/ha 3x16 i imao oko 5t po ha.

Moj ulog u kukuruzu sa arendom je malo vise od 100 hiljada/ha. (Ne placam usluge)
Realna cifra, kod pojedinih više košta posejati jutro kukuruza nego jutro lubenica.

Juce probao malo branje usluzno,dva kosa i odustao. Jos jak i zelena stabljika. A ima prilicno i budji.

Juče zapoceta i završena vršidba. Na 4 kj oko 4000 kg, a na 5,75 oko 10500 kg. Sve i svemu, uz preostali kucni lager roda 2024 prehranićemo životinje. Tuga i jad.

Kod mene prosek 2630kg/ha. Stim sto sam izsilirao 6 hektara najgoreg kukuruza. Da je sve radjeno prosek bi verovatno bio oo 1500kg .... Jad i beda.

Setva p9911 14.04. a Ns5041 ultra 17.04
Prosek daj Boze da doguram do 2t po hektaru odokativno, verovatno bice manje ali sam optimista 🤦🏻‍♂️
P9911
IMG-3488.jpg

NS 5041 ultra
IMG-3489.jpg

Citam ovo i primecujem 3x vestacko djubrivo, da ne mislite mozda da ste preterali malo sa njim i da je samim tim i smanjen prinos jer je bilo previse hrane a bez padavina? 😀
Isti dan sam sejao DKC 5075, bacio sam samo u jesen 175kg/ha 3x16 i imao oko 5t po ha.

Moj ulog u kukuruzu sa arendom je malo vise od 100 hiljada/ha. (Ne placam usluge)
Tako radim, u jesen 250 kg 6:24:12 pred setvu 200 kg Urea i u špartač 150 kg KAN, sve po hektaru. Da li je puno, pitanje je...
Mene izlazi hektar kukuruza ( deo poskova ja radim i računam utrošak nafte a deo poslova su čiste usluge) oko 125.000. Sa arendom bi to bilo oko 155.000 dinara. :unsure: Uračunati su svi troškovi, od poreza, delova, ulja....

To je tema koja se svake godine potegne i ide u nedogled. Osnovna postavka je da li se na svojoj zemlji treba računati i trošak arende, jer bi je u suprotnom ovako mogli izdati i dobiti bar novac za tu arendu...Zato je najbolje da se ne širi priča.
Ako je izdaš (zemlju) onda nemaš ulaganje u nju, tj. onda nemaš nikakvo računanje jer nisi ni radio proizvodnju na toj zemlji... Ako je ne izdaš već je sam radiš, trošak arende ne postoji i ne može ulaziti u računicu...

Tako radim, u jesen 250 kg 6:24:12 pred setvu 200 kg Urea i u špartač 150 kg KAN, sve po hektaru. Da li je puno, pitanje je...
Mene izlazi hektar kukuruza ( deo poskova ja radim i računam utrošak nafte a deo poslova su čiste usluge) oko 125.000. Sa arendom bi to bilo oko 155.000 dinara. :unsure: Uračunati su svi troškovi, od poreza, delova, ulja....
Na to sam i mislio, to je cirka 600kg djubriva po hektaru, oko 40.000 dinara, previse ulozeno za taj prinos.
Po meni ako ste bacili Ureu pred setvu, KAN je skroz nepotreban u spartanju.

Ako je izdaš (zemlju) onda nemaš ulaganje u nju, tj. onda nemaš nikakvo računanje jer nisi ni radio proizvodnju na toj zemlji... Ako je ne izdaš već je sam radiš, trošak arende ne postoji i ne može ulaziti u računicu...
Ako je izdas zaradio si 250E po kj, ako je radis u gubitku si bar 700E po kj, a ti racunaj kako hoces,

Ako je izdas zaradio si 250E po kj, ako je radis u gubitku si bar 700E po kj, a ti racunaj kako hoces,
Ako se u trošak računaju plaćene usluge trećih lica da li bi trebalo računati i svoje utrošeno vreme i rad ?
Realno trebali bi , jer da nisi radio na svojoj njivi to vreme bi iskoristio da pruzas usluge nekom trećem i naravno zaradis neki dinar !

Nazad
Vrh