Kukuruz 2025

Imali ste više kiše @grabik.
Ima ovde kod mene u blizini jedan sejan oko 6.5. na orano, uradjeno sve redovno.
I ništa. Da li ima 1,2m visine, klipovima ni traga.
Kada je suša ozbiljna i višegodišnja, akumulirana, ništa ne vredi. Pa čak ni zalivanje.
Ne treba se zanositi tom pričom o "kasnoj" setvi.
Ove godine jeste to bilo donekle tako, ali samo u krajevima gde su " zalihe" u tlu pomogle da se mali usev nije još u junu previše patio sa sušom i onda dočekao neke padavine početkom jula.
Sa "kasnijom" setvom dobija se usev koji kasni u vegetaciji, a samim tim je i nerazvijen korenov sistem i nepripremljen za letnju julsku žegu.
Obično je do sad jun imao nekih padavina i to da zalet i prednost ranijim rokovima setve.
Ove godine nije bilo tako, a kako će biti nadalje, ko zna..

Ima ovde kod mene u blizini jedan sejan oko 6.5. na orano, uradjeno sve redovno.
Kada je suša ozbiljna i višegodišnja, akumulirana, ništa ne vredi. Pa čak ni zalivanje.
Ove godine jeste to bilo donekle tako, ali samo u krajevima gde su " zalihe" u tlu pomogle da se mali usev nije još u junu previše patio sa sušom i onda dočekao neke padavine početkom jula.
Sa "kasnijom" setvom dobija se usev koji kasni u vegetaciji, a samim tim je i nerazvijen korenov sistem i nepripremljen za letnju julsku žegu.
Obično je do sad jun imao nekih padavina i to da zalet i prednost ranijim rokovima setve.
To što pišeš te neko tako učio ili si to sam zaključio?
A kako hladnoća utiče na mali kukuruz?

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Nismo imali nista vise kise od vas , nekad davno sam isao tamo kod vas u onaj mega pik na praksu pa znam da imate bogomdanu zemlju , ravnu kao stol , ne bi prvi parni stroj u poljoprivredi radio na kontinetu europe kod vas da nemate dobru zemlju :)

Onaj zeleni kukuruz u toku vegetacije nije dobio 10 litara ukupno kise , to i meni nema logike da kukuruz bude dobar , ali tako je. Klipovi su puni i zrna nalivena.
Inace kod nas soje su gotove suhe i nema prinosa. A sto se tice suncokreta mislim da nisam video 10 godina tako dobre suncokrete ako ne i vise.

@grabik
Nekad bilo..
Džabe dobra zemlja kad nema padavina.
Postali smo jedan od najsušnijih atara.
PIK-ovi zalivni nisu stajali ove sezone.
Zadnjih godina bolje prolaze teža ritska zemljišta i lokacije koje nekad nisu bile reprezentativne
ali gde kiša ipak pada koliko toliko.
Svakom je svoja muka najveća naravno.
Ljudi često gube sposobnost da budu objektivni.
Ne mogu reći da je baš kod tebe bolje ili šta već, ali godinama pratim redovno kretanje frontova,
oblaka, količine padavina..
Meni odavde deluje da su ipak uslovi sa desne EU strane Dunava dosta bolji.
Moguće da je neki uži pojas uz Dunav suvlji, ali što zapadnije treba da ima više padavina.

Moram priznati da nisam do sad video usev koji može sa 10L padavina da dogura do roda i to solidnog.
Tom mora da su žile stigle do podzemne vode, ne znam kako drugačije.
Jako su bitne zalihe u tlu i koliko godina zaredom je suša.
Vrlo se to razlikuje od mesta do mesta makar i par desetina kilometara udaljenih.

Pogledao kolicine oborina zvanicne ali sada na netu postoje samo rezultati sa automatskih stanica , na kraju godine ce izbaciti i ostale koje su blize , najbliza meni Osijek -Klisa kaze 6 mj 2 litre i 7mj 42 litre ali koliko me sjecanje sluzi 7mj nije palo 42l kod mene vec dosta manje.

Razlika je u zemljistu ovdje i kod tebe ,kod tebe stepska zemlja , prirodno je rasla trava i prije uticaja covjeka a ovdje su rasle sume , neki dijelovi atara krceni i manje od 100 godina , sume hrasta,cera i graba , a postoji jos uvijek suma ,odnosno ostaci sto je ostalo poslije krcenja 90tih 150 godina hrastove sume .

Nazad
Vrh