Kukuruz 2025

Kolega kevro pitao u pp. Isto se moglo pitati i ovako bolje je , mogu vidjeti i drugi , dodati ,ispraviti i slicno ..
Ovako:
Isao sam i na 400m ali bolje na 200.
Dovedes glavni vod na pola njive ako je 400 i onda po sredini crijevo sa cesmicama tamo i ovamo po 200m.
Nije mnogo skuplje . To napravis jednom i moze desetak godina . Bunar ko kakav ima ili napravi ,svejedno. U mene fi 105 pa stavljam dubinske tzv rakete.
Pritisak moze i 2 i 3 ,4,5 bara.
Kpk visestruko manje trosi energije nego tifon. Sto bi trebala 2 bunara ? Odvedes od jednog gdje treba . Vukao sam i preko km , slabo pritiska gubi u ravnom.
Kpk sa sto vecim razmakom rupica i manjim protokom to bolje. Na svaki drugi red kukuruza. Ja sam radio sve sa lejflatom i cesmice u njega stavljao tako mi lakse a moze i alkaten okiten,...
Posla ima ali to se pravi jednom pa imas.
Ako je npr njiva 400m i glavni vod sa slavinama po sredini kad dodje do zetve prodjes kombajnom poprijeko pored tog crijeva i onda ga sklonis nekako. Posla ima .
Opet ,glavno je da ima vode i struje..

Dosad sam namotavao. Imam motac traktorski , ali tezak posao. Ako bude korova dole ,a i uhvati kukuruz zilama ponegdje traku , jer nisam isao svaku da popravim na sredinu.
Jel oce da gore , jer bude i vode u njima ?
Bude vode, ali jedanput kad krene gori. Veći je problem izgorena ta plastika, tako da ih ja vozim u firmu

Kolega kevro pitao u pp. Isto se moglo pitati i ovako bolje je , mogu vidjeti i drugi , dodati ,ispraviti i slicno ..
Ovako:
Isao sam i na 400m ali bolje na 200.
Dovedes glavni vod na pola njive ako je 400 i onda po sredini crijevo sa cesmicama tamo i ovamo po 200m.
Nije mnogo skuplje . To napravis jednom i moze desetak godina . Bunar ko kakav ima ili napravi ,svejedno. U mene fi 105 pa stavljam dubinske tzv rakete.
Pritisak moze i 2 i 3 ,4,5 bara.
Kpk visestruko manje trosi energije nego tifon. Sto bi trebala 2 bunara ? Odvedes od jednog gdje treba . Vukao sam i preko km , slabo pritiska gubi u ravnom.
Kpk sa sto vecim razmakom rupica i manjim protokom to bolje. Na svaki drugi red kukuruza. Ja sam radio sve sa lejflatom i cesmice u njega stavljao tako mi lakse a moze i alkaten okiten,...
Posla ima ali to se pravi jednom pa imas.
Ako je npr njiva 400m i glavni vod sa slavinama po sredini kad dodje do zetve prodjes kombajnom poprijeko pored tog crijeva i onda ga sklonis nekako. Posla ima .
Opet ,glavno je da ima vode i struje..
A ako je njiva 750-800m duž?Zato sam pitao jel treba 2 bunara da bi mogla da se zaliva cela dužina bez gubitka pritiska.Struje nema morala bi motorna pumpa.Koliko sam upućen na 200m ima kostantan pritisak ali na duže bi bilo opadanja pritiska i verovatno nebi voda ni otišla dalje od 500m.Sejem bar klas i bilo bi mi bas korisno da imam vode,a usput i za ostale kulture.

Moze jedan bunar . Vidi sta ti je povoljnije 2 bunara ili 500m lejflata ili okitena.
Pritisak preko 200m pada ali u trakama kpk , u dovodnom crijevu neznatno u ravnici . U tom slucaju npr 750 m duzine moze podjeljeno na 3 dijela ,tj 3 popreka crijeva sa slavinama.

Poslednja izmena:
vise puta je ovde na forumu pisano da je uopste navodnjavanje kukuruza problematicno u smislu dzaba voda ako se ne oprasi,sto je tacno.klip koji sam postavio je trebao da pokaze da ukoliko dobija redovno vodu mora da se oprasi.ovo je pionir 9911 koji se lose pokazao u suvom ratarenju ali posle silnih voda kod mene je klip pun zrna.takodje zeleo sam da pokazem a zadnje 2 god su najbolji dokaz da suvo ratarenje kukuruza nema vise smisla.momo je napomenuo da on navodnjava 10ha kap po kapom sto i nije tako mala povrsina.onaj ko ima 100ha on nemoze da navodnjava jednim motorom,vise motora,vise sistema...kap po kap.tifoni...kod mene su crevca vocarska,njih nebusi nista.trake po meni nevrede nista,vrane i jarebice ce ih izbusiti za manje od sezone.takodje bunar kako vi u vojvodini zovete a mi na jugu srbije obicna cev pobijena na 8-9m je smesna investicija.paore ti si upravu za tzv grcki sistem i lepo si rekao da za to drzava treba da....ja bih rekao da mi poljoprivrednici treba da pritisnemo drzavu za kanale,jezera i spustenu vodu pod pritiskom.to verovatno kosta milijarde ali druge nema...negde sam procitao da grcka navodnjava 30ak procenta obradivih povrsina a mi samo par procenata.oni su gde god je bilo obradive zemlje gradili akumulacije.nije to samo grcki sistem toga ima i u makedoniji,bugarskoj...imalo je i kod nas na jugu srbije,pisao sam u nekoj grupi ovde 80ih i 90ih godina,pokrivao je 600ha,voda je spustena sa jezera,slobodnim padom a pritisak je bio 10ak bara.ali nazalost kao i sve u ovoj zemlji i to je propalo...

400m moze sa kvalitetnim crevima,tj kapljacima.
Nisam to još uspio vidit. Mislim imam ja po 300 metara, ali nije to to. Voda ide do kraja, ali nisu isti pritisci, stoga je tako i zalijano. Na početku je pritisak toliki da zamalo ne pucaju i tu jako i zalijeva, a na kraju slabije, stoga je teško ravnomjerno zalit.

Lakse je po sredini . Manje crijeva .
radio 450m , dobaci ,ali sto kaze tonchi nije to to.
Kad se stavlja magistrala na obe strane prednost je ,lakse nadgledati , postaviti i skloniti , ako se npr zaliva iz 2 puta samo prekopcas crijevo ,nemoraju se slavine dirati , a ako se ide po sredini ,manje crijeva.

To je nekad bilo dosta jeftinije . Imam ih i starijih od 7,8g. Jedno par km ukupno.
Sad vec ima za bacanje ali sluzili su odlicno . Prezime vani.Pokazali mi se mnogo bolji oni za manji pritisak , mislim da pise 4 bara , nego oni za visoki pritisak . Em su jeftiniji dosta,em laksi ,em meksi ,em duze traju . Oni deblji su prije ispucali . A i radili su na jedno 7 bara pa im nista nije bilo. Fi 50 naravno ,za 75ice nema nikakve potrebe

Uvijek su bile prepirke na forumu rana sjetva ,kasna sjetva.
Slika kukuruz sijan 15.5 ,slika ispod, i to kasno oranje pa udario korov , i onda tanjurano sa teskom tanjuracom i sijan kukuruz. Kukuruz kao u normalnoj godini.
IMG-20250820-102644.jpg

Kukuruz sijan rano, donja slika , vidi se i desno parcela , nece biti 50% prinosa od ove polovinom maja. Inace ovdje gdje je zakorovljeno je put ,u stvari njiva pocinje 10 metara u kukuruzu tek.

IMG-20250820-102818.jpg

Reci ce neki bilo kise , nije , ovako izgledaju pokrovni usjevi, dobija se poticaj , potanjurano kratkom i posijano smjese psenice/leguminoze/uljane repice itd. nista nije niklo. Vocnjak je iza.
IMG-20250820-105001.jpg

sve je to u redu sto pises al aj ti meni reci dal ce sledeca godina biti ovakva a ne suprotna---sto se tice ovih tvojih slika i primera

Taj kukuruz nije moj , ova godina je jako cudna i po agrotehnickim "zakonima" je trebalo taj kukuruz da bude losiji od kasne sjetve a nije.

Pionir 0725 sijan 17.4 popodne :) , razmak 24cm , nije kultiviran i dobio samo 150kg UREA predsjetveno i nista vise , adengo, i bice veci prinos od sijanih na razmak koji preporucuju sjemenske kuce i gnojenih po agrotehnickim preporukama.
Ali manji prinos od onog sijanog polovinom maja.

IMG-20250820-101505.jpg

Reci ce neki zemlja nije ispucala, nema pukotina da noga upadne , nije jer je radjena priprema dan ranije prije sijanja , kad se prosusilo , kod ovih sto su radili ranu sjetvu i pripremu po mokrom se mora paziti da se ne upadne u pukotine , prosjecni traktor od 125ks i 6 tona sabija dubinski zemlju i pravi cerpic ispod, tako kaze nauka a kukuruz ne voli sabijeno zemljiste.

Poslednja izmena:
uf ovaj je odlican

mene su 0725 i 1096 poprilicno iznenadili ove godine i bice nesto od njih kod mene

9757 standdardno ok,mada ima jalovih ali preko tone lagano opet

0710 stabljika svaki klip ima ali krezavi (rejav) ko vec kako zove,najzeleniji je a razlog jer ni nema zrna na klipu gde da trosi vodu

Taj 0725 nije krezub i zrna su nalivena, i nema puno plesnivog kukuruza, zrno u tipu polutvrdunac , kladio bih se da nece biti ispod 3,5t/kj , sto je lose, ali opet nije katastrofa kao 2012. Na istoj parceli neki LG jos malo kasniji , tip zrna zuban daleko losiji klipovi i vrhovi ne naliveni , pionir ipak puno bolji.
Ali zato suncokreti obecavaju pogotovo kasnije setve , godinama nisu bili tako dobri.

Taj 0725 nije krezub i zrna su nalivena, i nema puno plesnivog kukuruza, zrno u tipu polutvrdunac , kladio bih se da nece biti ispod 3,5t/kj , sto je lose, ali opet nije katastrofa kao 2012. Na istoj parceli neki LG jos malo kasniji , tip zrna zuban daleko losiji klipovi i vrhovi ne naliveni , pionir ipak puno bolji.
Ali zato suncokreti obecavaju pogotovo kasnije setve , godinama nisu bili tako dobri.
upravo napisah u drugoj temi u vezi suncokreta

u vezi 0725 nikad me nije izneverio pa ni ove,koliko se moze dati na ove suse ovih godina

DKC je jos skuplji ali pakovanje 0725 od 80k mk zrna (mooguce tretiran ne znam vise ) je bez poreza 250E , a momentalno tona merkantilnog 155E i kad izracunas sve u k** smo.

Nazad
Vrh