Kukuruz 2025

Stono kazu , mojih 5 centi o kukuruzu u susnim godinama . 2 stvari sam zapazio tokom godina iskustva . O ovakvim godinama govorim , a takve su u zadnje vrijeme sve.
Prvo, voli on i sunce i vodu , ali u periodu koji dolazi , jul ,avgust , najvise voli hladne noci . Kad se spoje ostali problemi ,vrucina i susa , dok nocne temp padaju kao sada nije veliki problem , kad nocne odu preko 20 ,tu mu je kraj.
Drugo , naravno ,presudan je tip zemlje , dubina , vlaga u dubini ,pa u vezi toga dva negativna simptoma koje vidimo da uporedim : uvrtanje listova i podgorijevanje odozdo.
Ovo prvo je naoko panicno ali mnoogo manje kriticno po prinos od ovog drugog.

Kolega mogu neki dodatni podaci?
Cena kap po kap creva,koliko su dugacki redovi, koliko redi zalivas od jednom, koja pumpa, koliki je trosak zalivanja,kap po kap koristi sledece godine ili ide novo crevo? Naravno ako imas podatke, hvala unapred..
Imam arterijski bunar u dvoristu koji ima kapacitet procenjen na 95l/min pre 10 godina kad je kopan. Njega koristimo za sve sto nam treba i prethodnih godina za navodnjavanje baste (10-15 ari) a u nastavku imam neke njive i posto sam ove godine greskom posejao tu kukuruz na 18cm (Pioneer 9911) resim da se oprobam sa zalivanjem.
Cena kpk je 6 din/metar, uzeo sam ceo kotur od 3000m koji je pokrio skoro 50 ari. Osim toga dokupio sam okiten crevo 200 metara da nastavim od baste i ono je kostalo oko 100e sto ukupno izadje oko 250e plus neke slavine, T racve i slicno dodje na nesto manje od 300e, U startu sam dobio savet da podelim 50 ari na 3 dela jer pumpa je pedrolo 2.2kw i gura sa dubine od 100 metara (na toliko je postavljena a bunar je do 136/138) Probao sam odjednom 2/3 da pustim i nije islo, nije punilo kpk creva do kraja tako da mu je 1/3 taman. Jedino sto mislim da nije pametno je sto pumpa radi oko 1.5 minut pa onda odmara oko 1 minut i tako stalno, cuo sam da je bolje da radi konstantno nego tako da je seckam ali sve ide kroz hidrofor i nisam hteo ove godine nista da budzim dodatno..
Duzina redova msm da ne igra nikakvu ulogu ali ovde su bas kratki, njiva je nekako cetvrtasta, mada ja mislim da bi isto radilo i npr na 3 reda od 300 metara ili na 9 od 100 metara. Trosak navodnjavanja nisam racunao, potrosi neku struju ali ajd videcemo da li ce se osetiti i koliko, tek treba da se raspitam koliko cesto treba da ga zalivam ovim sistemom.

Probao sam odjednom 2/3 da pustim i nije islo, nije punilo kpk creva do kraja tako da mu je 1/3 taman. Jedino sto mislim da nije pametno je sto pumpa radi oko 1.5 minut pa onda odmara oko 1 minut i tako stalno, cuo sam da je bolje da radi konstantno nego tako da je seckam ali sve ide kroz hidrofor i nisam hteo ove godine nista da budzim dodatno..

Ako 2/3 pumpa ne može zadovoljiti, a 1/3 takktira (prekida rad), možda bi 1/2 bilo optimalno.

Duzina redova msm da ne igra nikakvu ulogu ali ovde su bas kratki, njiva je nekako cetvrtasta, mada ja mislim da bi isto radilo i npr na 3 reda od 300 metara ili na 9 od 100 metara.

Mislim da su kraće cijevi povoljnije. Kod duljih cijevi bi na kraju bio manji pritisak/protok.

Ja sam na njivu dugu 450m postavio trake sa rszmakom30cm rupice . Glavni vod je na sredini . Dobacuje bez problema i jesu na kraju trake mekse naravno ali protok je tu negdje.
Za vece duzine bitno je da se uzmu 30cm trake i manjeg protoka

Na 450 m su kod mene projektovali trake,bez problema,njiva je 900+m.Trake su sa nekim kapljacima za kompenzaciju pritiska,u zavisnosti od precnika iste,mogu biti i dosta duze od tih 450-500m.Pod zemljom.Ali zato cena da se user....

Nazad
Vrh