Kukuruz 2025

Kod nas su rekordi sve preko 5t/ha pa ti vidi, ima godina kod nas gde se skine i manje od tih 400kg bude za pečenjake da te mine želja.Opet ti kažem dodji da vidiš šta je smonica, bilo kad nakisne kao sad ili kad zasuši leti.Ili kad udari pljusak u sred leta, ti misliš palo 70l za sat vremena sad će da beru pare, a mi idemo niz breg tražimo kukuruze kod komšije.

Mi smo skidali i za novu godinu, ne zato što je dobra godina nego do mladog Nikole nisi mogao da udješ u njivu.

i cekaj ako posejes krajem maja sto kazes oko mladog nikole bude vlage koliko hoces i godina bude slaba???

Smonica je zlo od zemlje.Ako nema idealan raspored padavina i bude kao što je sad, drži vodu kao čaša i nema šta da tražiš u njivi dok ne prosuši.E isto tako kako drži vodu kad je kišovito, prva ispuca čim krene sušni period i kad taj sušni period uhvati maha, treba obilne padavine da opet sastavi vlagu.Gornji sloj nekih 50ak cm je smonica, posle toga ide sloj žute gline i ispod je krečnjak,a gde nema krečnjaka ima žutog peska pa kad se taj gornji sloj natopi samo sklizne.Tako da ako nema ravnonmerne i umerene padavine bukvalno se vrtimo u krug.

Kod nas niko ne seje suncokret.Seje se ječam,pšenica i kukuruz.Ja sam rotirao tritikal/kukuruz dok sam držao svinje.Sad ide kukuruz već treća godina.

'88 lokalna mesna zajednica organizovala takmičenje ko će da ima najviše kukuruza dobije pečeno jagnje i seme.Tad smo dobili diplomu,jagnje i seme za rekordnih 7,2t/h :ROFLMAO:

Sa jednim delom tvog pisanja se slazem,sa drugim bas i ne.Smonica jeste zlo od zemlje sto se obrade tice.U ranu jesen prvo nju izorem cim nakisne lepo da ne bude suvise vlazna tad se ore odlicno kao i svaka druga zemlja.Ako okasnis i bude mokra ili ugazena ebo si jeza.Na smonici se nikad ali nikad ne seju kasni hibridi bas iz tog razloga berbe oko Sv.Nikole.Samo fao 300-400.Posebna prica je setva psenice,od kad sejem suncokret preporodio sam se sto se setve psenice u smonici tice.Cim skinem suncokret i udari neka kisica pretanjiram i pred setvu psenice samo preletim spremacem i bude odlicno.E sad ono sa cim se ne slazem sa tobom je oko roda u susi,smonica daje odlicne prinose u susnim godinama.Bas zbog te gline ispod 40-50 cm uvek je vlazana i kukuruzi kao i suncokret se tu drze odlicno.koliko god je mrzim zbog teske obrade toliko me odusevi u ovim susnim godinama,nikad ispod 4t kukuruza nisam skidao a desilo se da nema kise po 2.5-3 meseca.Pre ce biti da je sama zemlja u slaboj kondiciji pa zato i izostane rod.

Sa jednim delom tvog pisanja se slazem,sa drugim bas i ne.Smonica jeste zlo od zemlje sto se obrade tice.U ranu jesen prvo nju izorem cim nakisne lepo da ne bude suvise vlazna tad se ore odlicno kao i svaka druga zemlja.Ako okasnis i bude mokra ili ugazena ebo si jeza.Na smonici se nikad ali nikad ne seju kasni hibridi bas iz tog razloga berbe oko Sv.Nikole.Samo fao 300-400.Posebna prica je setva psenice,od kad sejem suncokret preporodio sam se sto se setve psenice u smonici tice.Cim skinem suncokret i udari neka kisica pretanjiram i pred setvu psenice samo preletim spremacem i bude odlicno.E sad ono sa cim se ne slazem sa tobom je oko roda u susi,smonica daje odlicne prinose u susnim godinama.Bas zbog te gline ispod 40-50 cm uvek je vlazana i kukuruzi kao i suncokret se tu drze odlicno.koliko god je mrzim zbog teske obrade toliko me odusevi u ovim susnim godinama,nikad ispod 4t kukuruza nisam skidao a desilo se da nema kise po 2.5-3 meseca.Pre ce biti da je sama zemlja u slaboj kondiciji pa zato i izostane rod.
svaka cast na postu (y)

smonica a suncokret se ne seje kod kolege,vrlo zanimljivo

ocigledno se ne poznaje osnova za sta je smonica al da ne ulazimo u detalje

kod nas neki tuku uveliko

jedan od komsija u sredu-kukuruz mislim sy hibridi da je rekao

u smonicu se ne seje suncokret?

to nesto novo ili ne pratim desavanja agronoma i eksperata modernih?
U krugu od 15km nikad ni jedna njiva nije videla suncokret jer se kod nas ne seje.Nema otkupa, a kombajni koji rade u blizini nemaju ni čime da ga adekvatno skinu, niti znaju sve i da imaju.Jednostvano suncokret kao kulturu niko ne seje, niti ima potrebe i iskustva sa istom.

Pišem svoja iskustva, bez idealno rasporedjenih padavina nema sreće.Kod nas je tanak taj sloj gline,jedva 10ak cm, posle toga je čist krečnjak.Imamo klizište u blizini i kad se ono aktiviralo imali smo prilike da vidimo strukturu zemljišta kao u knjizi :D Tako da nema sreće ni u suši, a tek gde nema gline već je pesak ispod tu situacija bude još gora.Jednom u 10 godina bude godina koja lepo rasporedi padavine.

Kako se ne isplati, ja sam za 5 godina potpuno promenio stanje na njivama koje radim. Najvise treba volje, ali da se ne lazemo treba i para a to je verovatno najveci problem..
Prvo bi trebao da leti 539 u zasluženu penziju, odavno sam batalio da orem sa njim.Odradi komšija sa Ursusom.Dakle prvo ulaganje bi bio neki Rus ili azijski nov traktor.Pa plug za njega i ostalo.Jer ovo što se ima je odavno trebalo u neki muzej da ode (tanjirača i drljača) Sejalicu sam prodao, seje jedan komšija uslužno.Samo to da se dovede u red, da liči na ozbiljno treba džak para.

I osnovno ovde još ima Zmaj 133 džakaroš koji radi :D Da kupujem kombajn samo za sebe je ludost svoje vrste.

Nazad
Vrh