Kukuruz 2025

Kod nas nema vode u bunare ni za zalivanje bostana i paprike. Presusuju bunari, ljudi kopaju dublje, neki su i upropastili lubenice zbog nedovoljno vode. Tamis je kao bara stoji topla voda, a svakako do tamisa ima 2+ km daleko za zalivanje.
O zalivanju kukuruza niko ni ne pomislja.
Ovo se navodnjava iz arterijskog, 136 m dubok. Povrsinski takodje gube vodu i kod nas, nekima su i presusili potpuno..

Koja je onda svrha navodnjavanja ako ne mozes izgurati rekordne prinose ?.
Navodnjavam 25 godina, i mogu reći da je to nužno zlo, i nije garancija za visoke prinose. Nekad bude i gore, a šteti i strukturi i kvaliteti zemljišta, potiče rast korova...
Na ovim vrućinama kakve se javljaju zadnjih godina niti voda ne pomaže. Imam sad situaciju gdje su biljke ogromne, nisam nikad imao takve, ali roda ima slabo.

@pexkap 2km do reke Tamis ?.Zar nemate nasip,bedem do reke,kako bi navodnjavali iz Tamisa ?.
Pa njive su na nekih 2 km od tamisa. Izmedju je dominal "pasnjak" koji plavi tamis u prolece kad ima vode...
A njive i selo su vislji od nivoa tamisa i dominala jedno 3~4 metra....
Kad bi se zalivalo ili ugurala voda iz tamisa u kanale, on bi presusio veoma brzo, nestao bi jednostavno jer ima malo vode. Za zivi svet u njemu to bi bila katastrofa.

Kukuruz je jako osetljiv. 100 očina treba da se poklope da bi bilo ekstra. Plus još to što ima samo jednu šansu za oprašivanje. Dok je kod soje drugačije. Ona cveta dosta dugo...
Prošle godine sam imao jednu njivu od 15 jutara gde je sve bilo jalovo. Sa cele njive sam skinuo 9 tona zrna...

Sent from my SM-A546E using Tapatalk
Najgore je to što za 15 godina bavljenja ovim poslom nisam video kukuruz sa lošom oplodnjom do ove godine, bilo je pabiraka od kukuruza i jalovih biljaka, ali šapurina sa nekoliko zrna na njoj, to nisam imao. Ove godine izbor semena izgleda da je imao uticaja i datum setve,
čujem da se kod nekih čak i dkc loše oplodio ...

Ove godine kod mene je april bio izuzetno kišovit, tako da se u celom mesecu samo dva dana moglo ugrabiti za setvu, a ja sam tada sejao suncokret. Prve kukuruze sam posejao 1.maja, i završio setvu 5.maja. Nikad do sad nisam sačekao 1.maj bez zrna posejanog kukuruza. Medjutim, pokazalo se kao dobro. Kod mene u kraju su kukuruzi sejani sredinom aprila završili odavno.

Situacija je šarenolika, ali kakva je godina ja sam zadovoljan.

Na brdu najlošiji Pioneer 0710 sejan 2.maja. U onim vrelim danima u junu samo se zaustavio sa rastom i stao. Na mestima je metar i žilet, a na nekim parcelama je nešto bolji:

IhuSaFP.jpeg

bvFVxJ5.jpeg

jS6d66r.jpeg

FumyDSr.jpeg

O83eaj6.jpeg

Pioneer 0450, setva 2.maj:

d9Qn5Md.jpeg

zkDDS2c.jpeg

KWS Lauro, setva 5.maj:

tsQ4VGn.jpeg

yRBhZjY.jpeg

KWS Adonisio, setva 1.maj:

IenNR9u.jpeg

IJPB4jj.jpeg

thNeAzM.jpeg

KWS Hypolito, sejan od 1. do 4. maja:

tHn2zIU.jpeg

Z0bn9kG.jpeg

kW1tG5D.jpeg

fF5bEz1.jpeg

7EbZCir.jpeg

U delu atara gde je više šume i gde nadmorska visina ide na 300 metara, divlje svinje prave čudo:

2F7NViO.jpeg

vaV4oqO.jpeg

RWOtA2t.jpeg

KWS Giro, setva od 2. do 5.maja. Od svih hibrida najbolje je podneo vrelinu. Sreća pa najviše imam površina pod njim,

vngIkbp.jpeg

Fe4jHZM.jpeg

uIl0hFO.jpeg

P08Upqf.jpeg

i7T2YJL.jpeg

RpIe8Ca.jpeg

ZfSZYf5.jpeg

UdE4of1.jpeg

Što se tiče padavina:
Od 27. maja do 27. juna bez kiše.
27. juna palo 3 litre.
8. i 9. jul 30 litara.
Sad u ovoj turi 21 litar.

Sve ove slike je kukuruz kod mene na visokom terenu, na brdu, od 200 do 300 mnv, zemljište od slabog do lošeg.
U ravnici pored reke situacija je dosta bolja.

Dobro je ovo kod tebe,kod mene setva sredinom aprila mnogo lose,dosta jalovo i izgorelo a kasnija setva mnogo lose nikla i ostao mali nikakav

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Da kazem da nije bilo kise dosta dugo, nece niko verovati. Izgleda da su svezije noći pomogle u kombinaciji sa rosom.
Sejan u pevoj polovini aprila p0217.
Na 24cm

Ali koliko ima smrdibube u kukuruzima, mila majko. Valjda su one i izbusile ove listove. Ovo je najezda.

KWS Giro, setva od 2. do 5.maja. Od svih hibrida najbolje je podneo vrelinu. Sreća pa najviše imam površina pod njim,

Мени је KWS Giro јако низак, сликао сам испружену руку да би се видело. Клипови не знам да ли има метар од земље. Сејано је 25. априла, размак 22,5. Али је сутрадан пао пљусак и успорило је и проредило ницање. Отпочетка је био низак, много споро је напредовао (хладан мај). Кад је засушило нисмо ни радили корекцију припремљеним Лаудисом јер смо мислили да нема ништа од њега, ни за силажу не може колико је мали, па да не улажемо више. Изненадио сам се кад сам прексиноћ свратио и видео.

Nazad
Vrh