Kukuruz 2025

A kod mene Pionir 1096, sa 4 navodnjavanja kap po kap u trajanju po oko 10 sati dao oko 12tona po hektaru, na parceli od 1,6 hektara. Ostali ne navodnjavani se kretao prinos oko 3 tone po hektaru.
A koliko te iznelo navodnjavanje po ha, oprema i energenti?

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

A koliko te iznelo navodnjavanje po ha, oprema i energenti?

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Ulaganje je oko 7000metara traka kap po kap po hektaru, na celo njive crevo i ventili, koji mi ostaju za sledecu godinu a pumpu i bunar sam vec imao i koristim za povrce. Pumpa je monofazna 2,2kw i 400l pa je parcela zalivana iz tri ture nocu po jeftinijoj struji. Racunam da je trosak oko 2tone kukuruza po hektaru. Trenutno pregovaram za sledecu godinu kupovinu panela i jace pumpe, jer mi dosta zemlje uz recicu koja uvek ima vodu,

Paneli snage 3,5kw sa pratecom opremom, bez baterija koristi se za dnevno navodnjavanje su oko 1500eura, ako zelis i baterije da mogu izdrzati celu noc to je jos oko 4000e. A pumpa povrsinska snage 2kw i 900l vode, za vise vode sam mislio jaca i pritisak 5bar sto je za kapove dovoljno, oko 500e. Sa takvim sistemom surak zaliva po dva jutra kukuruza odjednom.

Mala je parcela jako ,sto je veca ,realniji je ogled po meni.Kod nas privatna zadruga,tabla 40ha ,navodnjavano rendzerom par puta ,10t/ha prosek.Njiva ima drenazu ,i pored kanal su drzali punim vode da se i kroz drenazu malo pomogne biljkama ,gde god su cevi ispod u njivi se videlo jasno po kukuruzu,bio je preko pola metra vislji.
Jel si racunao mozda koliko te kosta tih 11 navodnjavanja kroz potrosenu struju ?.
od tih 11 navodnjavanja otprilike polovina su na jeftinoj struji, a to je 30 din po satu,pustao sam po 8 sati,tako da je to smesno...

Nazad
Vrh