Kukuruz 2024

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Treba da se krene još u avgustu sa berbom nekih hibrida ali narod k'o narod, naučio da kukuruzovina bude skroz suva jer ako je zelena kukuruz je prejak, nije za berbu pa posle bude osipa se i bere na pola.

Baš tako se meni desilo kada sam prvi put posejao pionir kukuruz,pola njive ns-640 i pola pionira i dok sam cekao da ns sazri krenemo sa branjem pola se pionira okrunilo a stabljika još zelena bila.

Moj izbor za 2024 godinu. Poruceni DKC 4943, 4670, 4712, 5830, Pionir 9757,9300, 9889, 0450, 9911. Neke sam sejao i prethodnih godina, a neke ubacio po prvi put. Na zalost neki su izbaceni iz ponuda semenskih kuca mada su se dobro pokazali.

Treba da se krene još u avgustu sa berbom nekih hibrida ali narod k'o narod, naučio da kukuruzovina bude skroz suva jer ako je zelena kukuruz je prejak, nije za berbu pa posle bude osipa se i bere na pola.
To je znam Maticu, ali kod mene ovi sto beru nece da beru cim vide zelenkastu taluzinu , te greje mi se tarup, te tesko se bere. Zato ciljam islkljucivo za berac. Da nemam tih problema

Kako se pokazali syngenta hibridi kukuruza, konkretno zanima za branje u klipu? Mislim da je andromeda? Jel ko sejao? Hvala
Imao Cariocu kolega ove godine, bio sam u ispomoći. Rasturio sa prinosom, loše otpušta vlagu, e sad nismo pričali kako se vrši, teže ili lakše, ali zbog vlage, mislim da bi mogao za klip...

Moj izbor za 2024 godinu. Poruceni DKC 4943, 4670, 4712, 5830, Pionir 9757,9300, 9889, 0450, 9911. Neke sam sejao i prethodnih godina, a neke ubacio po prvi put. Na zalost neki su izbaceni iz ponuda semenskih kuca mada su se dobro pokazali.
Nemoj taj 9889. Ako samo malo dune kupices ga rucno. Katastrofa poleze.

P9889, promoteri da daju, ne bih posejao.
Lopatom smo ga razgrtali na Zmajevom adapteru, kamaru napravi na adapteru na svakih 10m i onda lopatom ubacimo u spiralu adaptera i proguta

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

Čim stabljiku dohvate oklagije, stabljika pukne i padne cela biljka preko haube adaptera.
8da1988091721b4d5e4463ee9697209a.jpg

Imao sam 5kj P9889, dve njive, vazdušnom linijom udaljene oko 5km, sreća nisam više. Tih 5kj sam radio dva dana. Pokušavao sam da pokupim što više ali neuspešno , posle tarupiranja i paljenja njive sam video da je ostalo klipova baš dosta, sigurno 500kg/kg. Pokupio sam nekih 3.5-4t/kJ sa njive. I drugi Pioniri su popadali slično u selu.

Ako su i drugi popadali onda je vas stvarno zahvatila jaka oluja. Kod nas je bilo vetra, ali nije bilo velike stete na kukuruzima. Ja taj 9889 nisam sejao prosle godine, a ove godine ga ubacujem na preporuku promotera sa kojim sam dobar. Prosle godine sam od Pionira sejao 9241, 9300, 9757, 9911.

Komšija je imao 9241 i 9300, kaže da je imao jednu njivu da je nenormalno popadao kukuruz.
Osim P9889 imao sam LG Invador, koji je bio na mnogo većoj nadmorskoj visini od P9889 i bilo je povijenih, ali nije bilo problema da se nakupi na adapter.
DKC 5092 kog sam srećom imao najviše posejanog, bilo je povijenog, ali nije gušio adapter

Pioneer opcenito ima losiju genetiku na poljeganje naspram jednog kws-a (cujem i da je dekalb ok) sy jenzbiljanlosa, cariocu tko je imao to su bili muke nevidjene kako, je polegla. Od pioneera 0217 je lose ovo podnio i 9889 a i ostala genetika ima se nije bas proslavila....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh