Kukuruz 2023

Sasvim normalno. Ja sam imao problem jedne godine , pa sam rijesio malo pomjeranjem tocka , malo baterije , uglavnom red iza tocka ne dolazi u obzir . Prve godine sa tom kombinacijom , dok nisam prilagodio ,stavio sam brisac tragova na sajicicu ispred baterije koja je bila problematicna jer je isla krajem tocka i tako je moglo kolko tolko .
i šta očekivati onda od redova gdje je kukuruz npr 20 30 cm visine žut a ostala 2 reda pored takvog su masni i visoki 70 80 cm, koliko tu sad takav red daje manji prinos 20% ?

Zavisi od ostatka godine . Kad sam imao taj problem ,bila je susa , svi su stali u julu i na kraju nije bila velika razlika ,svi su davali slab prosjek , pa zato . U normalnoj godini mozda bi bilo razlike vece . Pozitivna stvar je sto je kukuruz takva biljka da taj slucaj kad je komplet red manji nije tako strasno, bolje nego kad je u redu nejednak cik cak. Vazno je da ima azota , vlage i nema korova .
Da , u tom spec slucaju ,manja ce biti razlika kod fiks hibrida .
Sijem uglavnom fiks , a ne fleks hibride ,pa je zato mozda bio manji problem

Znači iza točka kukuruz zaostaje samo zato što točak sabije oranu zemlju. Kako li je u no til setvi.....?

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Znači iza točka kukuruz zaostaje samo zato što točak sabije oranu zemlju. Kako li je u no til setvi.....?

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Na toj njivi je bilo malo vlazno u sjetvi pa dolazi do jaceg izrazaja.... Ali da nije do tocka onda bi svi redovi bili tako traljavi. Ovako je recimo svaki 3.prohod los iza tocka. Kolega koji je grah sijao isto kuka, ostao mu upola manji iza tocka.

P217...
c52a9656aa192d13c989a1854012078d.jpg
eaaed0e189df1de5ce6ac242d940699e.jpg

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

koja sijacica u pitanju?
A i grah je jako osjetljiva biljka, njoj svaki k* smeta, posebno na ovo vrijeme toplo-hladno

jel ista mu situacija i poslije soje/kukuruza?

Sent from my iPhone using Tapatalk

koja sijacica u pitanju?
A i grah je jako osjetljiva biljka, njoj svaki k* smeta, posebno na ovo vrijeme toplo-hladno

jel ista mu situacija i poslije soje/kukuruza?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Vederstadt jel tempo ili kako se zove. Dubina sjemena je bila ok, na gornjoj zemlji tipa na 5 jutata mozda 1 2 reda da su takva to je zanemarivo ali na donjoj zemlji e tu je problem nastao. Nebih vise sirokima sijao i to je to.

E jbg ako ta ne može da useje onda retko koja još da može...koliko košta trebali bi kukuruzi odma posle setve imati 5 listova, ili sami uskakati u prikolicu..

E jbg ako ta ne može da useje onda retko koja još da može...koliko košta trebali bi kukuruzi odma posle setve imati 5 listova, ili sami uskakati u prikolicu..
Nije to to u ovoj godini preklane kad je ovaj covjek sijao nama nigdje niti jedan problematocan red bio nije ali ove godine nakon ovih kisa na 20 jutara je losije. Nike svaki prohod ali svaki 3.prohod sa 2 reda je los.

Danas sam obilazio neke pšenice u susednom ataru i primetio da je komšiji na njivi baš takav kukuruz,neki redovi su veći neki manji ali nisam obraćao pažnju zašto.Znam da seje u trag točka sigurno.
Radi tako godinama u pitanju je gaspardo.
Kod mene u pasulju sejan je na 70 i da bih uklopio do komšije celu mašinu,suzio sam na 50 i sejao tako.Taj prohod je na oko najlošiji ,ne znam da li zbog toga a video sam komšiju da prska kad je bio uragan kod nas sa poznatom prskalicom kojoj vetar ne smeta iz Vojke.

Биће то добро само кад није скроз поломљен ово иштрицкано ће живне и зазелени имао сам то

Poslednja izmena:
Možda je i do pripreme...
Al svakako ova godina je toliko specifična na svoj način da mnoga pravila ne važe,i padaju u vodu...
Ima i do pripreme daleko od toga, tu je malo vlazno bilo i tu je najlosije. Di nije bilo vlazno tu je tipa 1 2 prohoda na 5 jutara sto je zanemarivo. Ali! Ne smije bit ni koraka da je manji toliko kukuruz kad je dobra priprema a uski tocak. No dobro nagodinu drugacije nek je svo zlo u tome. Na 85 jutara kad bi sve redove zbrojio mozda bi bilo tako 4 jutra s tim da od ta 4 jutra nisu sad svi zakucani vec neki osciliraju 10 do 15 cm. Eto pokazat ce kombajn normalne njive po prinosu i te sad naoko lose kolika ce razlika biti a vjerujem cim klip bude formiran da ce se onda vec vidjeti sta i kako

Nazad
Vrh