Kukuruz 2020

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
P9911, 9 dana od setve
c4ffc158a247fef7f0b32b242098775f.jpg

Kod mene izgleda ako ssm dobro video na nekih od 8 do 11cm dubine. Je li to dobro ili ne? Inace danas 3ci dan, seme bubri vec.

A nisam ja. Pitam ovog sto je sejao, je l moze dubina da se nivelise, zna li kako to. On u fazonu ja to svima tako, novi raonici itd. Jedva je znao da pomeri lance da nasteluje na ~22cm a kamo li nesto vise....

Sledeći put mu ti produži topling ako već neće da podesi na točkovima dubinu. Ili upeglaj njivu da ne može tako duboko posejati.
U principu biće to ok, valjda, ali seme se muči... Gubi energiju na nicanje....

Pa i prosle godine mi je on sejeao, uradi on to ali kada se to navikne na jednu stvar. Isto je bilo dublje, nisam merio. Opet nrka sreca u nesreći je syo u toj dubini ima vlage. Kako ono kazu, uzmes u ruku, stegnes lopticu, ne zalepi se za ruku a pritom kada se pusti na zemlju ne raspadne se. Povrsinski sloj je dibidus suv...

Mere, mere. Spusti rotore niže a i dasku. Na toplingu ili na točkovima namestiš prednji kraj.
Daskom ravnaš oranje i poništavaš tragove traktora, rotori sabijaju zemlju, i tako ga namestiš da ti S opruge samo baš idu kroz zemlju da dignu eventualni korov. Naravno ako je idealno složeno oranje. Koji spremač imaš?

Malo ce da se muci taj posejan duboko ali bice to ok.
Ja prskao suncokret zemljisno i bacio pogled na kukuruz sejan pre tacno 7 dana. Pustio klicu na dole 1-2cm I krenula gornja malo. On ce taman da se uredi dok sacekam promotera Pionira da donese seme za ogled. A ostalo mi jos dve njive da posejem pa da pakujem sejalicu.

Setvo spremac nemam, vec je cale uzeo od prijatelja. Neki zeleni, msm da je 2m sirine. I da nema dasku i ima 1 rotor.

Sledeći put mu ti produži topling ako već neće da podesi na točkovima dubinu. Ili upeglaj njivu da ne može tako duboko posejati.
U principu biće to ok, valjda, ali seme se muči... Gubi energiju na nicanje....
Koliko postavite dasku visoko od recimo vrha koplja opruge na setvospremacu tj ako na primer pustim na beton setvospremac na koliko visoko da bude daska od betona?
Hvala unapred, izvinjavam se, znam da nije tema odgovarajuca. :)

Oprskao sam ga na crno danas,1.5l Monta i 1l Terbisa na hektar,nadamo se kisi pa ce valjda da uspe.
Slazem se sa tim da dosta dobro seje okruglo seme mehanicka OLT,ja sam izvrsio kalibraciju pre setve, i to sitom sa rupama na 11 i 12mm,tako da nisam imao problema,i jako mi se svidelo sto nije bilo polomljenih zrna.

Sta se bolje pokazalo od nagaznih tockova, ovi siroki ili oni V gumeni? Da li hoce da bude problema sa korom iza ovakvih sirokih tockova?

Послато са Redmi 6A помоћу Тапатока
Gledaj da su V točkovi. Iza velikih hoće da napravi koru, ukoliko zagrne malo vlažnu zemlju, kad se osuši, beton se napravi. V prave lepšu kupu, I u slucaju pljuska puca pri vrhu. Ja ću verovatno kod mene menjati te velike nagazne.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh