Kukuruz 2018

Kod nas kažu može da se seje kad krenu one zute velike bube neznam kako se beše zovu. Još ih nema a zemlja baš hladna. I dren u šumi jedva procvetao

Sve mi je jasno,ali jedino nije jasno cemu tolika zurba sa setvom?????tek je 2. April,posejace se do maja.

Narednih dana baš toplo, izuzev petka i subote, posle toga opet temperature idu gore. Ja sa setvom kukuruza startujem u četvrtak, zatim 5 dana praznika, posle Vaskrsa sledi prskanje žita i setva suncokreta, i posle 20-og setva kukuruza i soje u ravnici.

Kod nas su juce neki nervozni vec krenuli sa pripremom i danas ce verovatno i za setvom iako je palo oko 30l kise prekljuce jbg ljudi navikli da 1 aprila zavrse sa setvom kukuruza i suncokreta.Ja ako bacim vestak i pripremim za setvu pre Vaskrsa pa posle tek krecem u setvu.

Ja cu probati sutra jednom da spremiram. Valjda se prosušilo ova tri dana pa će valjda moći. A sledeće njedelje ide setva a sad kog dana zavisi od sejača kad bude mogao. prema nekim prognozama koje sam gledao sledeća cela nedelja je sunčana i topla, ali zato ona sledeća je sa dosta kiše i manjim temperaturama (jutarnje oko 5-6 a dnevne oko 15).

Pocela sjetva, parcela osam duluma, nalazi se na suncanoj i osusitoj lokaciji
cbeb12f5f34041e02e20806f8948ef57.jpg
9395698d0268f4020fe150159478bd6a.jpg

Di žurite ljuuudi... ja tek posle Uskrsa krecem sa spremanjem i sejanjem. Hladna je zemlja, prosle godine sam 25-og sejao suncokret i u roku od par dana je bio na površini dok ovaj što je sejan kad je bilo hladnije nicao skoro 7 dana...

Ove godine odluka je pala na DKC 5830, DKC 5031, DKC 4943, DKC 4025, Syngenta Octavius, Cousade Pinki, KWS Konfites i KWS Kerbanis, posle duzeg niza godina u kojima su Pionirovi hibridi bili na vecini povrsina ili bar na pola i nosioci proizvodnje ove godine se nisu nasli u setvenoj strukturi, plan je da se 5830 i Kerbanis seju na 21cm a ostali na 19cm, zaorano je po 100kg mapa i 100 kg uree, a dobice predsetveno jos 120kg uree, na svim parcelama je predusev soja

Sent from my iPhone using Tapatalk
Bilo je i DKC 5276 u ponudi, novo seme, ali prednost smo dali novijim hibridima

Poslednja izmena:
Ja sam jedne godine sejao 30. Marta pa udario mraz 12 Aprila, a onda presevao u Maju. Mnogo jeftinije bih prošao da sam sačekao polovinu Aprila pa posejao, ali kad te mesto ne drži pa žuriš, pa se plašiš okišaće se, pa komšija će posejati pre tebe, pa poseješ rano, pa na kraju bude kad svi špartaju, ti seješ ponovo.

Nazad
Vrh