Kukuruz 2015

e da smo svi ovako bacili djubre kako ti nebi vikali susa. znaci 6 ,7 kiila po ha i na 30 cm u redu.

Kiraj sto su na trecoj slici neka zrna na klipu zuckasta i veca a neka mala i bela?Kod mene isti hibrid ista situacija pa zato pitam.

Rece i Kiraj da je u pitanju oplodnja, mozda je bilo nedostatka vlage u vazduhu, vetrovito ili visoke temperature, jadan od ovih faktora verovatno je imao los uticaj.
Oplodnja u ekstremno losim uslovima 2012 po vrucini i vetrovitom vremenu rezultirala sa samo par zrna na klipu (ako to cudo je moglo da se nazove klipom).

kukuruziiii.jpg

Ovako izgledaju kukuruzi na mojim parcelama.Ovi popreko postavljeni su fao grupa 400 i sejani 7 dana ranije od ovih uspravno postavljenih.Uspravno postavljeni su fao 500 do 600 uglavnom pioniri.Zakljucak da fao grupi 600 najvise treba kise.Sto se tice podgorevanja vrlo brzo ce preci klip.Na repistima je kukuruz losiji nego na suncokretistu a najbolji tamo gde je bilo povrce.

- - - - - - - - - -

Sve usvemu nimalo bezazlena situacija ali bolja nego 2012.

Slike iz Macve,komsijsko selo,ogledno polje kod drugara.Ovo je najbolji kukuruz pored glavnog puta sto sam ja video,ostali su za temu Nikad ovako.
21n0f2v.jpg
2vj7eqa.jpg

Evo jedne moje parcele na brdu. Zemlja seste klase, povrsina 2.5 ha. Hibrid ZP434, sejan 17.aprila na razmak od 28 cm. U jesen zaorano 150 kg MAP-a, predsetveno 80 kg 15-ice i kroz spartac 300 kg KAN-a.
E sad, ono sto je zanimljivo jeste to sto se na ovoj njivi vidi koliko jutarnja rosa utice na kukuruz. Njiva se prostire u pravcu sever-jug, padom okrenuta ka severu. Duzine je oko 200 metara. Na vrhu parcele su kukuruzi najlosiji. Kako teren pada prema sumi i potoku koji je sad gotovo i presusio tako su kukuruzi sve bolji i bolji, manje potpaljeni, pri dnu gotovo i da nisu potpaljeni jos uvek, sa boljim i vecim klipovima. Razlika u temperaturi u toku noci i jutra izmedju vrha i dna parcele ide i do tri stepena. Ta nocna i jutarnja svezina od velike je koristi za biljku. Ipak se koliko toliko oporavi i ohladi od ove dnevne vreline.
Famozne 2012 sam na ovoj parceli imao AS51. Gornji deo parcele je u potpunosti ostao jalov, ni jedna stabljika nije imala klip. Donji deo njive je dao rod, tako da sam na toj parceli imao neki prosek od blizu 2000 kg po hektaru. Secam se kad sam je brao tek od polovine parcele pocinju klipovi da upadaju u bunker, a do te sredine ni jedan jedini...

20150725122707.jpg

Gornji deo njive: mnogo vise potpaljen, manji klipovi.
20150725122520.jpg

20150725123414.jpg

Donji deo parcele: manje potpaljen, bolji klipovi. Ima i dvokliposti.
20150725122849.jpg

20150725122957.jpg

Veci klipovi su sa donjeg dela parcele a manji sa gornjeg.
20150725125259.jpg

Da li ima neko LK hibride? Kako prate ostale hibride? Ipak je nov i mora da se probije...
Imam ja LK Sremac,kod kuce je dobar,da kazem odlican,visok,drzi se odlicno na susi,a na drugoj njivi u ataru katastrofa,samo za zaoravanje,sejano isti dan 23.04.
Hibrid je dobar,ali domacin nevalja.

- - - - - - - - - -

Mirko koji je KWS najmanje podgoreo?
Stvarno neznam,generalno svi su podgoreli,nije me nesto zanimalo,samo sam svratio bacio pogled i opalio sliku.

P1114 sejan 17.04. na repistu, bez djubriva na jesen, bacena samo urea pred setvu 160 kg po kj. Nije bas sjajan, nekako je mali tanak
2015-07-26-1.jpg

Malo slika, ubi nas susa, ja sam uradio sta je do mene:

IMG_6282.jpg

Sala mala, to je komsijin kuruz, posejao, okreno se i otiso, posle naso nekog bednika da mu sparta za gajbu piva :D

NS6030, pre 20-og aprila posejan, nisam siguran bas u dan. Baceno predsetveno 400kg 5:16:24, KAN-a 300 u prihrani, setva na 21cm. Zalivan tri puta po 30-40l, ceka ga i cetvrti, ali ovaj put mora biti potop pravi jerbo u Macvi nema kise ni za leka vec minimum dva meseca, ako je palo do 5 litara za ceo period:

IMG_6275.jpg

IMG_6269.jpg

Komsija ,palo je za Vidovdan 22lit u cugu i od tad je nije bilo ,to je tek mesec dana ali se oduzilo ....:cool:

Komsija ,palo je za Vidovdan 22lit u cugu i od tad je nije bilo ,to je tek mesec dana ali se oduzilo ....:cool:

Ne znam koji to deo Bogatica, ja nesto ne pamtim da sam ispustao zalivanje u krompiru, evo oce glava da mi prsne od nespavanja. Secam se da je bilo par puta da vidim oblake sa zapada kako sipaju kisu jako blizu, i prema Dublju takodje, i taman kad mi se nacrta iznad glave on ode u majcinu. Mozda je i palo tad nesto da ne gresim bas dusu jer sam zaboravan, ali 22l sigurno nije u Ljubovinama, jerbo bih barem malo odmorio... Zakopali komsija i ja pre petnaest dana u njegovom kuruzu asovom, ma po metra to je kamenje i stenje.

Komšija kako si zalivao tj. čime

Tifonom

Nazad
Vrh