Ne vredi Peet, mislim da i SasaK ima problem sa sirkom rizomskim, znam ja njegove muke. Širokolisno je stvarno lako suzbiti u kukuruzu, ali sirak...
Ja sam kupio Equip i prošle godine sam izvukao 2 njive koje sam mislio da nema šanse da ih sačuvam. Ostalo je sirka, ali kako je izgledalo posle 15 dana, mislio sam da sam gotov. Posle 20 i kusur dana špartanje i bilo je dosta ok, s obzirom kako sam mislio da će biti.
Ove godine, opet Equip ali kao da sam prskao sa Siranom. A bar sam ove godine ispoštovao i vreme primene, i temp i količinu vode, čak sam i split probao, i jednostavno ne vredi. Možda su i kiše preovladale, ali koliko sam video nijedan herbicid za uskolisne u kukuruzu nema snage da ubije rizom. Listovi koje je zahvatio otrov su se gadno razboleli, ali je isterao iz korena nove listove. I nije problem samo kod mene, već kod svih koji idu kukuruz na kukuruz, a kod nas se pšenica jako malo seje, takoreći ne sejemo je godinama, i zato imamo ovaj problem.
Total bi bio idealno rešenje, samo kad bi taj sirak izašao. Izaćiće svi korovi, jedino sirak će izaći sredinom maja. Ne znam da li vredi ne posejati ništa do 10.maja zbog toga i rizikovati.