Kukuruz 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Matić je napisao(la):
Već :sta: .Ovde su još zeleni kao jed mada razmišljam to bereš da se ne bi posle krunio mnogo?Jel?

Ovo sam brao jer proslogodisnjeg imam samo za jos par dana i ne bih da kupujem po ovoj ceni.
Svinje mi pojedu oko 200kg na dan.
Za cardak sa Colombom treba paziti, ako zakasnis puno ce se kruniti.

Inace sijan je 3.aprila.Nova zemlja, na jesen ga uzeo u arendu, dosta je slaba zato se i moze brati.Ostali su jos zeleni.

Evo i mojih kukuruza,nedostaje samo AS 73.
Sa leva na desno
Florencija,AS54,F02,AS62,AS72 i BC 678
16m2c0k.jpg

2u4piwy.jpg

cika_jova je napisao(la):
BC 678 najduzi klip i najdublje zrno, a tanka kocanjka, as debela kocanjka a zrno ko u kokice
i kod mene as 72 debela kocanjka zrno malo 20 redi a kod komsije pionir klipovi malo manji ali zato kocanjka tanka a zrno ko konjski zub mislim da je 16 redi zrna nagodinu samo pionir

Sinoć sam obišao R-10 sejan na ječam i evo kako izgleda, mada ruku na srce i uslovi su mu ove godine bili skoro pa idealni. Silokombajn će imati posla.

merio malo pre vlagu R92 21,4% sa ozirom na ove kise i nije tako lose

Kisa ne utice na vlagu zrna,mozda nesto neznatno. Vise ce se povecati vlaga ako okrunis i ostavis da prenoci u prikolici.

sutra bi trebalo da oremo strnjiku za kukuruz,nisam bacio mesano,da,map....jer trenutno nema da se uzme na zamenu,pa me interesuje,ako budem bacio npk,tamo negde novembra,pa ispremiram,da li ce to biti losije za kukuruz,nago da sam zaorao?

i sta se preporucuje 3*15,3*16,dap ili map?

Neutice na vlagu zrna ali utice na zivot biljke koje ovu nijansu zelene nekad nemaju ni u junu a ne u septembru

paaa...
unećeš to mešano, koje god fele bilo, u dubinu od 5-6 cm.
bolje je da se rasporedi na 25-30.ali ako si regularno đubrio prethodnih godina, a situacija je kakva jeste, bolje ori nego da ti se gomila pos'o.

Biljka kukuruza je poprilicno matora i da je iole normalnija godina (suvlja) vec bi po prilicno promenila boju. Ovako cemo imati zrele klipove,a biljku jos zelenu. Mada to je bolja varijanta jer kad se zaorava da se bar zaorava zelena masa.

Ako se zaore zelena masa bice vise hraniva dostupnih biljkama (koje mogu da usvoje ) , ako se zaore suva bice vise humusa.

Sad sam merio vlagu na Pioniru F02 36,8% , tezina zrna 280 grama , po ovoj racunici a uz predpostavku da ima oko 65 000 biljaka ocekujem rod od preko 7.000 kg. tj. oko 13 000 kg po hektaru.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh