Kukuruz 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sejem iskljucivo pionir hibride i nikad nisam imao tako sta.
Za ove sto vole "narodnjake" imam jedan savet. Nemoj te donositi prerano zakljucke.
Ovo je izolovan incident i kao uzrok moze biti stotinu stvari,od hemije (primer 2-4D),do fals semena.

npk 8:24:16 150 kg/kj pod brazdu,predsetveno 160 kg uree,jedan prohod drljacom i jedan spremacem,19.04 setva ,prskano clistom i nicoganom,spartan 1x,..........prica o GMO neka me zaobidje......

Ovo treba da vide ovi promoteri Peeonira koji zimi dolaze i filozofiraju po salama svasta. Obavezno stupi u kontakt sa njima i nek dovuku **greška na toj parceli da ovo vide. Ja mislim 99% je do semena. Jos jednom ponavljam, ovako nesto nikad nisam video.

Ja sad nesto ceprkam po memoriji i pade mi na pamet da sam nesto slicno vidjao i kod mene na njivama,ALI je se to desavalo samo na zaperku a ne na primarnoj stabljici. Na stabljici je klip bio odlican i sasvim normalan dok je zaperak koji je terao iz dna stabljike imao umesto metlice takav nakaradan klip. To je bilo na svega par biljaka i to iskljucivo na uvratinama. Mozda na 10 biljaka.

paorpaor je napisao(la):
Ja sad nesto ceprkam po memoriji i pade mi na pamet da sam nesto slicno vidjao i kod mene na njivama,ALI je se to desavalo samo na zaperku a ne na primarnoj stabljici. Na stabljici je klip bio odlican i sasvim normalan dok je zaperak koji je terao iz dna stabljike imao umesto metlice takav nakaradan klip. To je bilo na svega par biljaka i to iskljucivo na uvratinama. Mozda na 10 biljaka.

Na primarnoj stabljici nema roda,ima samo taj nakaradni klip umesto metlice.Ima najvise na uvratinama ali ga ima i po njivi - meni je sto ga ima u svakom redu (tu i tamo-neznam procenat)....

@Babrenko...
sad kad si stavio slike, imam i ja tako nesto u f73, ali samo do puta...tu pretpostavljam da je stabljiku polomio kombajn, ili tako nesto, pa da je on odatle isterao to cudo gde umsesto metlice imam taj kvazi klip....unutra, dalje od puta nemam taj problem....ovo je samo za f73. Na drugim njivama nemam taj slucaj, mada je i tamo sigurno kombajn lomio kukuruz pored puta
Post je spojen: [time]1280961905[/time]

Prošle godine sam na komšijskoj njivi video takve kukuruze, umesto metlice imao je mali tanki klipić. Ali tamo je pored ovog malog imao i normalan klip na stablu, ponegde čak i dva. Da budem iskren, to sam video u uvratinama (ali neoštećeni kukuruzi) a nisam ulazio u dubinu da vidim da li je tako i u redu. Kukuruzi su bili Pionirovi ali ne znam koji je hibrid bio u pitanju.

babrenko je napisao(la):
Evo sta se desava jos sa kukuruzom,umesto metlice na vrhu,stoji defektan klip a na stablijici nema roda.....Zasto se to desava? Pionirovi hibridi,setva u optimalnom roku,sve ispostovano,.......?
koliko vidim po slici to je slikano do komsije sa nekom drugom kulturom.Da nije njegov herbicid napravio taj degenerik.proveri jos jednom sta je unutra u njivi.
Ja sam imao toga lane jako mnogo na b23 ali sve na zapercima, kukuruz je gomilu mase dao na zaperke i te klipcice na njima a umanjio glavni klip.Kako i zasto niko nezna,tu sam imao 5,5t/kj dok na drugim pionirima nisam sisao ispod 6t/kj

i ja sam to vidjao kod mene, ali nikad nije bio neki veci broj takvih biljaka, a sejao sam do ove godine iskl,jucivo zp hibride

takodje mislim da je to od zaperka

Kod mene ima na jednoj njivi do puta možda desetak komada i svi su na zaparcima, nije ni jedan samostalan.

Nasao sam danas u Pioneeru nekoliko ovakvih stabljika.Samo su vrhovi ovakvi,par lista od gore.
Jel zna neko sta je ovo?

acybtg.jpg

Nedostatak Forsfora...
Post je spojen: [time]1281612937[/time]

I ja mislim da je crvenilo, kod nas je dosta rasprostranjen zadnjih godina :udri:
Post je spojen: [time]1281552006[/time]
Nista, nasao sam Pacir na google earth :ppozdrav: :ppozdrav:

Skroz sam na severu Vojvodine.
I ja sam gledao slike na sajtu savetodavaca, i lici na crvenilo.Nisam ga dosad sreo kod nas,znam da ga ima negde u Banatu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh