Kukuruz 2008

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kiša koja je pala 19. aprila je napravila malu pokoricu pa kukuruz ima problem sa nicanjem.Ovo su današnje slike:

ljudi siju kukuruz a ja konacno doceko da svoj skinem koji je osto preko zime prinos je 2t/h 2/3 ga je vjetar povaljo sto se i vidi :haha:

velika vlaga zrna bila pa ceko da spadne vlaga i doceko kisu :kisa:.
znam da je ludo al posto je zemlja praulja (bjelusa) koja ce se prilikom oranja rasipat mozda posijem soju reda radi da njiva nije prazna pa sta bog dadne

s obzirom na travuljinu, ja bi to totalom, pa 2 oranja i odmor do jeseni...

nego, nešto novo...
uplašio se juče.oprskao kukuruz matonom i obišao 2 njive.sve okej.prskanje uspelo.
na druge dve primetim crvenilo lista na kukuruzu, k'o sirak kad je oprskan.
odnesem zaštitaru a on samo bleji... nema pojma od čega je...
elem, obavih par telefonskih razgovora i čujem da je to karakteristika pionirovih hibrida.
ali čujem i nešto novo. drugar mi reče da nikako ne prskam kukuruz matonom i ostalim preparatima iz te grupe jer smanjuju prinos od 5-20%, u zavisnosti od broja listova kukuruza pri prskanju. tip je inače agronom i glava prilično velikog gazdinstva u kikindi. pride na konto "kolega" iz poljo apoteka reče: oni su bre prodavci! sve na gomilo bi ih strp'o u džak i srušio u avgustu na popravni!
aj raspitajte se i vi malo...

Maton je hormonski preparat koji karakteriše da ako se primeni kad usev preraste određen uzrast onda napravi problem u samoj kulturi. Za kukuruz kažu da je pet listova zadnji čas dok se može ici sa 2.4D preparatima. Međutim treba obratiti pažnju da se broje svi listovi, dakle i onaj prvi, malecni, koji može i da otpadne, pojede ga pipa... Ali, jednom prilikom sam razgovarao sa jednim stručnjakom koji je radio u Bayeru i on kaže da se mora računati i list u točiru pa da je to onda samo četiri lista i da peti tek počinje da se pojavljuje u točiru i da je to baš zadnji čas da se primene ovi preparati jer sve kasanije je rizično jer postoji opasnost da kukuruz postane staklast pa da pukne na vetru a rekao je i da se prinos smanjuje.Ako se peti list već dobro vidi u točiru onda treba računati da je i šesti već formiran unutar točira a pet listi je granica kad u kukuruzu počinje nešto da se deštava (nisam zapamtio šta je rekao da se dešava, to pitaj nekog stručnjaka, al to nije ni bitno za ovu priču) i da je zbog toga to granica do kad se može koristiti hormonski preparat. Da bih bio siguran, rekao mi je, da ne radim kad kukuruz pređe fazu tri puna lista i četvrti lepo vidljiv u točiru ali još ne potpuno razvijen. Juče sam sa drugom obilazio atar da vidimo gde je bilo kiše i gledali smo njegove kukuruze koje je pre nekoliko dana prskao Matonom. Njemu nije odneo bikove (tatulu) a drugu travu jeste. Na kukuruzu nismo primetili ništa neobično a imao je i Pionirove i NS hibride.

Ovde su pre par godina neki hteli da budu pametni pa su pomešali Maton i Motivel, ošpricali kukuruz sa 6 listova i sa KJ su imali rod oko jednog špeditera... ::lose::

preparati na bazi 2.4D kod mene su davno izbaceni jer oni uvjek smanjuju prinos i ostavljaju posledice dal bila psenica il kukuruz

nesto nevalja ti na ovoj srednjoj sliki.
pogodi sta

jedan metak bim mogo zajebat citav red :D

@ mladen

To je sejao mij drugar i on voli kada je to pravo.Morali smo i da marginjimo(izvlaćimo pravac)do komšije da bi pisejao pravo.
Ja nisam toliko za pravac nego nekad treba i mlađe poslušati.Kada je krivudavo (kod nas kažu kao vo kad piša)ima više biljaka po jutru :haha:

@čugi

Da branko je u pravu,plodored je prva i naj bolja zaštita od zlatice.Uz to i furadan tako da se mirno spava. :ppozdrav:

Ma znam ja za plodored i Furadan, ali čime se tretira kad je kukuruz već nikao, ja konkretno nemam problema jer poštujem plodored, a imam i tretiranog semena posejanog, no žale mi se neke komšije na pipu, pitaju šta da rade, a ja nemam odgovora jer nisam imao iskustva do sada sa njom.

Ja nisam imao problema sa pipom jer kada tretiram seme sa furadanom ima zaštitu i od pipe ako nije veliki napad,ako treba dodatno intervenisati onda nešto od ovoga:

LEBAYCID EC-50 (EC; fention; 500 g/l; Bayer)
ZORCID EC-50 (EC; fention; 500 g/l; Zorka Klotild)
FENTICID 50-EC (EC; fention; 500 g/l; CNCCJC)

Doza i vreme primene:
U vreme pojave prvih imaga (april, maj)
1.5-2 l/ha (15-20 ml u 10 l vode)
- Broj tretiranja 3 i karenca: 42 dana

GALATION P-5 (PW; fenitrotion 50 g/kg; Galenika)

Doza i vreme primene:
Na pocetku pojave, rasturanje po celoj površini
20-30 kg/ha (200-300 g na 100 m2),
- Broj tretiranja 3 i karenca: 42 dana

U ostalom pogledaj na ovom sajtu:
http://www.sveopoljoprivredi.com/kukuruz.htm :ppozdrav:

Ima još jedan nači kako sprečiti štetu od kukuruzne pipe na parcelama gde se očekuje njena pojava, tj. na parcelama gde je kukuruz u monokulturi.
Treba sejati hibride kraće vegetacije i to što kasnije. Na taj način se postiže da larve "pocrkaju" od gladi... :sta:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh