Kukuruz šećerac

Ide neko u avanturu da seje kukuruz šećerac ?

Ја али мала површина само иза куће неких 1/2кј. Ту имам бунар пола је орање,а друга половина јечам па ће ићи у етапе.

Само лаудис и мотика или на црно испрскати. Можда најбоље сада спремити за сетву и чекати кад посејеш испрскати тоталом и миран си. Ја сам тако урадио прошле године и ове сам већ спремио,а нећу сејати тек пред крај Априла кад посејем прећи ћу тоталом и решим све корове.

Ja posejao 18. marta ( jedan deo ) i pokrio agril folijom gledao danas pustio koren dole i krenula klica na gore , mislim za par dana niče . Drugi deo planiram da posejem oko 18. aprila i treću turu 18. maja.

Pozdrav, na dosta mesta su mi izbili zaperci u šećercu, da li se to kida ili ne, pošto prvi put sejem. Takođe, na listovima mi se pojavljuju žuta jaja, slično kao krompirova zlatica. Čime bi se to moglo poprskati?

Ne kidaj,zaperak drži rezervnu vlagu.Ponesi list kod zaštitara pa će ti reći.Ja dok sam radio šećerac,svako drugo veče išao sa traktorom u obilazak ,upalio gornje farove i ako sam video liptire,nakod 3 dana prskao,i od tog dana svaki 10-i dan prskao insekticidom,sve do branja.Drugačije ne može da se sačuva od gusenice.Naj više sam zbog toga i batalio šećerac.

Hvala puno na odgovoru. Tražio sam na internetu, ne izgledaju kao jaja od kukuruzove zlatice, ili slicno, ali lice mnogo na jaja bubamare. A primetio sam ih dosta u okolini, tako da verujem da je bubamara u pitanju. Koji insekticid koristite za gusenice

Hvala puno na odgovoru. Tražio sam na internetu, ne izgledaju kao jaja od kukuruzove zlatice, ili slicno, ali lice mnogo na jaja bubamare. A primetio sam ih dosta u okolini, tako da verujem da je bubamara u pitanju. Koji insekticid koristite za gusenice
Ja sam koristio coragen preventivno ali to kad se klip formira treba redovno gledati i pratiti,prskao sam i smrdibube sa ampligom jer sam imao invaziju i bukvalno su sve bile mrtve za par sati.Zaperaka sam imao po 2 i to da su terali metlicu nisam ih kidao ( njiva nadjubrena stajnjakom i kap po kap pa mu je valda sve bilo dobro i terao zaperke ) po 2 klipa prodajna na svakoj stabljici,a 3-ci sam ostavljao sebi i delio po komšiluku hibrid messenger.Ove godine imam sweet nuget iz rasada i messinger u 2 etape redovna setva.Ove godine cu na jednom delu kidati zaperke da vidim jel ima razlike ( vodu ima non stop i mislim da mu netrebaju zaperci,bolje da gura u klipove)

Nazad
Vrh