Kruška

Rutava buba inače eskalira svake dvije do tri godine, jer joj toliko traje razvoj. U međuvremenu je prisutna u manjem obimu. Ovo što zeolit djeluje na buvu je, mislim, na fazon kaolinske gline, čisto mehanički pokriva insekta, ulazi u disajne organe i zatvara bar dio disajnih puteva i tako ometa u razvoju. Osim toga, na ovom snimku je proljeće, cvijet, rano je...

Ja sam danas nesto gledao,tu je. Po meni za najvise nedelju dana krece bubrenje pupoljaka,ako se ispostavi kao tacna vremenska prognoza,da od petka temperature idu preko 15 stepeni

Ja jos ne, nisam zavrsio rezidbu , kasno sam poceo..
Buva opasno leti sad kako je otoplilo, prskam cim zavrsim rezidbu , najverovatnije nurelle d + ulje.

Potvrdjujem ovo sto kolega kanacki kaze za buvu. Leti opasno...ako vreme dozvoli za vikend otvaramo sezonu...

Juče sam prskao, povijao grane ali što se tiče rezidbe još uvek učim, i nije mi jasno, recimo kod ovakve grane sta treba da se skida?

a47244b78fcaf3423bbf3aa2d4e9ca23.jpg

Sve te jednogodisnje grancice ce roditi na vrhu.
Ove tri koje stoje najvertikalnije izbaci , zato sto su dosta jake za tu granu.
Nemoj da izbacis do osnive ,vec ostavi kao mali cep , da moze na tom mestu da formira slabiju grancicu ove godine , koja ce opet na vrhu biti rodna za sledecu godinu.

Koliko veliki minus u ovom momentu mogu da izdrze pupolji kruske? Ima li uopste bojazni od izmrzavanja kad je u ovoj fazi sada. Posto javljaju te minuse sledece nedelje...

Misliš na onaj mraz u aprilu? Ovo je ipak mart ...i mnogo manje je krenulo, nego konkretno, prošle godine u aprilu.

Juče sam prskao, povijao grane ali što se tiče rezidbe još uvek učim, i nije mi jasno, recimo kod ovakve grane sta treba da se skida?

a47244b78fcaf3423bbf3aa2d4e9ca23.jpg
Ja bi ih skratio na 2 cvetna ti veci pupoljci su cvetni (ova najbliza grana na slici se vidi da ima 7 cvetnih pupoljaka npr.), oni ce ti doneti rod ove godine ako oprasivanje uspe, a ovi sitniji pupoljci ispod ce ti za dogodine napraviti cvet pa samo skracujes granu.

Kad odeblja onda izbacis celu granu i ostavis ispod/iznad novu. Generalno ovakva pojava vertikalnih grana znaci da imas jako puno hrane u zemljistu i da imas malo grana iz vodilice. Ja ne volim takve grane jer casom stablo postane prebujno. Izbaci takve grane i cele gde je blizu stabla da potenciras iz vodilice nov porast. Uradi i zasecanje/rovasenje gde ti fali grana.

Isprskao sam krušku u nedelju 11.3. - Cipkord + Nitropol S, izfrezirao u petak 16.3. dok je još bilo ono lepo vreme i sad ovaj kijamet. Kako li će se ovo vreme odraziti na voće ?

Kod mene su pupoljci u fazi kao na slikama iznad, sreca ima dosta rodnog potencijala i u rezidbi sam ostavljao sto vise. Kolko mi se cini po preseku pupoljaka dosta je stradalo kad je bilo onih -20 , sad jos ovo malo da pojaca i veoma lako moze da dodje do cirkusa sto se roda tice.

Nazad
Vrh