Kruška

Pozdrav, ima li kolega Ubovic Ratko, podloge divlje kruške na prodaju? Podsađujem neko povađeno voće pa bi kalemio sa starim sortama iz okoline koje su proverene.
Nemam druze i ja sam kupovao, izostala mi je jedna godina sa semenom koje nisam uspeo nakupiti, pa eto sad posledica
Kifer potpisujem da moze bez ikakvog prskanja, bilo bi muke u nekim momentima biljci ali moze.

- - - - - - - - - -
И код мене слабо напредује на дуњи. Још је можда она МА.
To je cista zajebancija ko ti je na dunji prodao, ja sam iskalemio par na BA preko posrednika cisto iz nekog svog radoznalog interesa, inace sad se pojavila i RS1 sorta kruske ili letnji kifer - hibird njegov koji zrija u avgustu.

Nemam druze i ja sam kupovao, izostala mi je jedna godina sa semenom koje nisam uspeo nakupiti, pa eto sad posledica
Kifer potpisujem da moze bez ikakvog prskanja, bilo bi muke u nekim momentima biljci ali moze.

- - - - - - - - - -

Jel biste mi poslali cenovnik za kifera na divljoj u privatnoj poruci, možda bih uzeo par komada na proleće, ukoliko postoji opcija da mi pošaljete brzom poštom. A ja im mogu ukrasti koju žilicu da okalemim i jeribasmu. A može i ponuda ostalih sadnica možda prodate još nešto. :osmeh:

Poslednja izmena:
A da li kifer dobro oprasuje druge sorte, u slucaju da ipak ne radim sve kifer, vec pola kifer pola nesto drugo?

Nije problem kifer, verovatno može da oprašuje tu drugu sortu. Ali je stvar da li će cvetati u isto veme kao i šta će oprašiti cvetove. Nisam stručan u vezi projektovanja voćnjaka ali sam ovde zapazio da obično sa viljamovkom zasade još najmanje dve sorte zbog oprašivanja. Takođe se mora obratiti pažnja u vezi tretiranja hemijom jer ako imaš više sorti a različitog vremena zrenja onda i hemiju moraš drugačije raditi a to poskupljuje proizvodnju i traži više angažovanja.
Možda će ti iskusniji napisati svoja mišljenja a ja bih ti preporučio da za dva hektara površine angažuješ nekog ko zna šta da radi i da ima iskustva u tome....

Pitaje u vezi ove tabele uvek ostaje da li sve ove sorte cvetaju u isto vreme u našim mikrouslovima....
bartlett = williams = viljamovka

d7b166c53f4cc0e0041637a47301ba21.jpg

Takođe ti si u prednosti jer podižeš novi zasad sada kada Rusi traže posebne uslove proizvodnje, prerade i distribucije pa tako možeš da planiraš šta će lokalni izvoznik da traži od sorata kao i koja će se hemija tražiti.... mada je moje mišljenje da će pre ili kasnije da pukne taj balon sa Rusima...

Istog sam misljenja kao i ti. Nece Rusi doveka kupovati nase proizvode, posadili su Boga oca novih zasada. Tako da ce biti kao i Kina od velikih potrosaca do velikih izvoznika poljoprivrednih proizvoda. Inace hvala na informacijama.... Istrazicemu to sve pa cu podeliti utiske.

Nisam planirao da je sadim zbog rakije nego samo ono što ostane kao visak/škart da ide u rakiju i zato pitam da li Vilijamovka ima puno više šećera? Ne mogu da nadjem nigde na netu taj podatak.

škart da ide u rakiju i zato pitam da li Vilijamovka ima puno više šećera? Ne mogu da nadjem nigde na netu taj podatak.
То што хоћеш је промашај зато што наше тржиште то не цени. Онај ко зна да цени је статистичка грешка. Значи, додаћеш шећер по потреби и миран си.

A sta fali dodavanju secera,tj pojacavanju minimalnim kolicinama secera,to svi rade po potrebi i to nije secerusa,od takve rakije ili vina ne boli glava kada se pije tako nesto. Dok je secerusa nesto sasvim drugo.

NEEEEEEEEEEEEEEE AU STA SE NAPRAVI E MOJ DOBRI MIROLJUPCE KUD POMENU SECER sad je kasno pa ovde je to TABU tema kud pomenu pa nista sad sada ces da popijes nekoliko zutih kartona od clanova dobices zlatne savete da to vise ne radis i kako treba da se radi pricace se dosta o POSTENJU ,ISKRENOSTI IMA OCI DA SE PREVRCU KAKVIH SVE LJUDI IMA ali ti reci da nisi mislio to sto si mislio kazi da si cuo da to neki tamo rade jer moze dase desi da svi ostali rakijasi sprovedu PSIHICKU TORTURU NA TEBI a ne znam koliko si psihicki stabilan da te ne poremete i bace u DEPRESIJU PA DA MI SE NE RAZOCARAS U ZIVOT jer vidim da si dobar domacin i izuzetno vredan covek, podrska za tebe I SAMO JAKO

Izmeris secer i postoje te tablice po kojima se dodaje secer,tako je kod vina,za vocne rakije ne znam tacno kako ide,ali svakako u 95% slucajeva se dodaje,to su par kg,gotovo zanemarljive kolicine ali neophodne. E sad to sto niko u Srbiji ne stavlja secer u vina i rakije bar u prici to je druga stvar,mada mi je vlasnik pobednickog vina na jednom od sajmova rekao da vina bez dodatka secera nema,ali po tablici ne okativno i to se radi svuda u svetu i to je legalno i normalno

Molio bih za jos informacija vezano sa sortu kifer. Znate li kad otprilike kifer cveta, posto je poznija sorta zanima me da li i kasnije cveta? Druga stvar je razmak sadnje. Ako uzmem na divljoj koliko mora biti razmak izmedju sadnice a koliko redni razmak, tj koliko ide sadnica po ha? Pozdrav

Moj otac u kominu kajsija (domace) i sljive (stenlej) stavlja koliko se secam 5% secer. Mada mi to sad zvuci previse, 5 kila na 100 kila voca...mozda je i 5 kila na puno bure (200 litara koje puni do 3/4 kapaciteta).

Nazad
Vrh