Odg: Kruska
dfiskal je napisao(la):
A sto se tice ironmana,pa to sto ti isprica on je to radio,predpostavljam, na OTO (opstetehnicko obrazavanje), u okviru njegove struke...
Ma naravno.
To ko je ikada bio u ikakvoj skoli zna.
I naravno da mi nije cilj da pokazem kako vise znam od Tala, (kome to nije vec shvatio tome ne vredi nista ni objasnjavati) vec je cilj da se nesto sto je apsolutna pogresno a sto se pretstavlja kao znanje razotkrije. Ne da bih ja pobedio Tala, to mi je zaista nevazno, vec da eto doprinesem da neko ko nije bas upucen ne prihvati to kao tacno.
A sto se kruske "iz grane" tice. Komentar koji je pokrenuo temu (
http://poljoinfo.com/index.php?topic=907.msg16835#msg16835 ) ipak nije dovoljan da bi se sa sigurnoscu tvrdilo da je ta kruska nastala tako sto je neka "grana" obrazivala adventivni koren. Naravno da se ta mogucnost ne moze apsolutno ni iskljuciti, ali imajuci u vidu da kruska veoma retko obrazuje trakav koren verovatnoca je mala.
Tacno je da generativni koren (koren biljke koja je nastala iz semena) uglavnom ima osovinsku zilu ( u narodu poznata i kao percin) i da se iz nje formiraju sekundarne zile i zile sledecih redova sve do usisnih, a da je vegetativni koren (koren biljke nastale vegetativnim putem, bez semena) zilicast, bez osovinske zile sto je slucaj kod uvodnog komentara, ali postoje mnogi moguci razlozi da i generativni koren nema tu zilu. Njeno odstranjivanje prilikom sadnje, neka druga mehanicka povreda, i dosta drugih mogucih razloga tako da sam nedostatak nje nije apsolutno pouzdan dokaz nastanka takve jedinke.
Moze li se kruska razmnoziti vegetativnim putem? Da.
Ili uz upotrebu fitohormona, ili u prirodi uz neke idealne uslove, ali i tada u malom procentu. Naravno da se moze razmnoziti i tzv kulturom tkiva sto je takodje vegetativni nacin razmnozavanja ali to se u prirodi ne dogadja vec je to proces koji se moze ostvariti samo u labaratorijama.
Zasto bi s eto radilo?
U praksi ne postoje razlozi za takav poduhvat a u nauci sigurno da.
Vegetativni razmnozavanjem se apsolutno kopira genetska struktura biljke majke i to je jedan od razloga. Taj genestski identican potencijal ne mora apsolutno da se menifestuje u morfologiji biljke kcerke, tj biljka kcerka iako je genetski identicna ne mora biti i fenotipsli (izgledom, bujnost i sl) identicna biljci majci jer na habitus pored genetiskih faktora uticu i drugi. Pa recimo bas taj koren moze da bude uzrok razlike. Tako dobijen koren je najcesce krazljaviji, posebno kod vrsta koje prirodno takav koren ne obrazuju, pa tako krzljav koren nece biti u stanju da biljku opskrbi dovoljnim kolicinama hraniva da bi njen genetski potncijal bio izrazen.
Post je spojen: [time]1298922154[/time]
To su lose sadnice.