Krompir

Zasadjena jaerla danas, 5,5 duluma, 100 kg vjestaka 8-16-24 po dulumu,i djubreno stajnjakom.
 
Dobar dan! Da li neko može da mi kaže, je li kasno za sadnju krompira?
Posejali bismo samo za nas, ne previše...
Šta bismo mogli kombinovati uz krompir? Imamo baštu dosta veliku, spremnu, samo nas čeka :))
 
Ja sam danas završio setvu. Sačekaću neki dan pa da pokrijem slamom. Da probam i to
Noćas najavljuju slab mraz do -1. Lako može da oprli taj što izlazi.
4ace070390d2920188e7ce0bb09f1a31.jpg
 
Ja po ovom uputstvu. Inače sejem samo za svoje potrebe, malu količinu. Eventualne viškove podelim drugarima koji su me zadužili drugim stvarima.



Ja sam vec pisao o tome, prekrijte krompir slamom ili senom, bar deo eksperimentalno i videcete da nema zlatica. Meni je ove godine krompir nenormalno rodio. Od 30kg semenskog krompira, dobio sam oko 25 kanti roda, onih velikih od poludisperzije. Posto bi trebalo da jedna kanta ima oko 15kg krompra, to je oko 370kg izvanrednih krtola. Mogu da slikam polovinu, jer je druga polovina ostala u selu, nisam mogao sve da poteram. Od djubriva dobio je ureu kroz sitem 2kg na 200l vode, KAN jednom pre kise, onako omaske, jednom djubrivo od koprive i jednom od bagrema. Stajsko djubrivo nisam stavljao. Insekticidom nisam prskao, ali sam ga stitio od plamenjace. I pred kraj je pao grad i verovatno zaustavio nalivanje. Ono sto je karakteristicno je da je u okolnim bastama gde takodje ima sistema kap po kap, cima bila suva mesec dana pre nego sto se osusila kod mene u basti. I siguran sam da je to zbog sena kojim je malcirano. Cak nisam mogao ni da ga zalivam koliko treba jer nisam imao vremena. Primetio sam da je bolje redje zalivati, ali dobro natopiti zemju, nego cesto po malo. Jos bih dodao i ne bih vise davio, da je krompit bio izuzetno plitko sadjen, jer zemlja nije bila dobro obradjena. Maltene kod arizone samo odgrnem seno i krompit je na povrsini. I da bela rosa, standardno, ne veliki prinos ali krupne krtole (meni najukusnija) Agrija prvi put sadjena ove godine, prinos veci od belarose a krtole dosta krupnije. I arizona pobednik i ove godine najvise rodila od sve tri, a krtole ogromne. Eto toliko od mene. Sve sto sam napisao odnosi se na vikend i hobi bastovanstvo, zdravu i ukusnu hranu za sopstvene potrebe. Da ne bude nekih prozivki.




Sent from my iPhone using Tapatalk
 
I mi smo posejali za vikend, ne veliku količinu, pa kako bude :osmeh:
Valjda će biti da se kombinuje sa raznim varivima i mesom :osmeh:
 
Danas smo malo posadili u vrt. Toliko da imamo kao mladi krumpir i do iskapanja krajem 8. ili početkom 9. mjeseca. Njiva, ma koju planiramo saditi, se još nije dosta prosušila. Do dubine 15-ak cm je dobro, a dublje je jako mekano.
 
jedno pitanje... ako je neko gajio krompir u zatvorenom prostoru(plasteniku), da li je potrebno da se on oprasi pomocu vetra ili insekata da bi bilo ploda ili ce biti ploda bez obzira na oprasivanje?
 
Vosi,

na koji način sadiš? Treba li kod ovakve sadnje dodatno nagrtanje?
Sadim male količine, samo za svoje potrebe. Napravim jarke, ubacim ručno krumpire i zagrnem metalnim grabljama. Nakon sadnje je površina ravna. Ne tretiram ga herbicidima, nego jedanput prođem međuredno frezicom, a u redu motikom. Drugi put ga plužićem na mtk (kojim radim jarke) nagrnem. Ove godine sam sadio 101.04. u vrt (za korištenje ljeti kao rani) i 03.04. za iskapanje ujesen).
 
Nazad
Vrh