Krompir

ja juce vadio krompir utroseno 100 kg semena a rod je pa blizu jedne tone, krompir je zalivan dva puta i vidi se tacno gde je bolje zaliven i gde je vise vode curilo. Jedino ima malo krompira koji je kao skuvan.. evo par slika
krompir-za-poljoinfo-1.jpg

krompir-za-poljoinfo-2.jpg

krompir-za-poljoinfo-3.jpg

cime vi vadite krompir ja sam sa starim pradedinim konjskim plugom vrlo zadovoljan
plug.jpg

Pozdrav svima,imam jedno pitanje:danas sam primetio da mi je karera koju sam ostavio za semenski krompir prilicno isklijala(i to prave debele klice) sta mi je najbolje da radim,da li da ih skidam ili da ih ostavim?

Kod mene sitan krompir rodio a krupan nije :), oko 40ak kg posadjeno semenskog od toga 10kg karere, za upotrebu ima 100kg a za svinje i kokoske oko 50kg. Navodnjavan nekoliko puta sledece godine ako bude ovakve suse probacu da ga tusiram, prihranjivan wuxalom i koprivom ali je mnooogo podbacio, u komsiluku se svi zale kako im je krompir pola na pola rodio(pola sitan pola krupan)

Nije losa varijanta za vadjenje zagrtaljkom, najbolje jedan raonik, narocito je dobra stvar ukoliko vadite rani krompir jer ga nece oguliti. Za pozni ne postoji bolja stvar od dvoredne vadilice, dizem kapu :)

Pitanje za iskusne: koju sortu krompira je najbolje posejati a se vadi kao mladi krompir naravno da bude sorta crvenog krompira , i koji je optimalni rok setve

molim nekoga(ozbiljne proizvodjače koji se bave više godina sa proizvodnjom krompira) ko može da mi napiše na pp malo opširnije proizvodnju krompira.Iteresuje me koje pesticide,herbicide i insekticide koristiti i kada?čime tretirati zemlju i seme krompira pre sadnje?pitam zbog toga jer svako drugačije kaže,pa sad sam već u zabludi!
unapred hvala za pomoć?

Cekaj Vosi brate ti si odma udario po hemiji ,prvo sto trebas znati da je proizvodnja krompira skupa rabota znaci ako ces ga proizvoditi samo tako i vikati ma dosta mu je i ovo odmah odustani !!!!ZNaci prvo sto trebas znati je da u Srbiji nemas kupiti semenski materijal domace proizvodnje a da isti nije VIROZICAN,dakle najvaznije je kvalitetan i nezarazen sadni materijal frakcija koju treba da izaberes pri proizvodnji konzumnog krompira nebi trebala da ide ispod 55 setvena norma po HA se krece negde izmedju 2000 i 2300 kg sto automatski za krompir vazi zlatno pravilo koliko semena toliko i djubra znaci 2000 kg djubriva po ha + stajnjak pa onda jedna od najvaznijih stavki zalivanje e ako se tu uklapas onda cemo pricati o zastiti useva tj u tvom slucaju krompira
jel ima neko u blizini Bečeja dobar semenski krompir?
Frakcija od 55 vazi za original ili eventualno prvu sortnu reprodukciju
Ako ces raditi elitu to je druga stvar

Frakcija od 55 vazi za original ili eventualno prvu sortnu reprodukciju
Ako ces raditi elitu to je druga stvar

Eh reggacci kod nas nema proizvođača koji bi sadio 55 to se sve kod nas reže tako da na ha ide 1600 kg krumpira a 55 je jednostavno prekrupan to bi sadio samo onaj koji ima jako kasnu sortu. A isto tako ni samo elitu skoro nitko neće da sadi zbog cjene skoro 2e/kg svi uzimaju samo 30% elite a ostalo zna se.

Pa znam Siki da je ja bih rekao potaman,pitanje je ZASTO ili zasto frakvija 55 minimum....... kod nas je poznato da svi sade manju frakciju posto stede, i ima vise komada u jednom kg,inace osnovno pravilo da za konzumni krompir ako zelis prinos trebalo bi biti bar 18 okaca rodnih u prevodu osamnaest zilica i naravno iz njih osamnaest stabala za semenski je pozeljno 30-32 pa sama logika se namece kako moze iz male frakcije pogurati toliko stabala,ali eto vosi je pitao i rekao da zeli ozbiljno da proizvodi krompir pa mu ja i ozbiljno odgovaram

Elita služi za proizvodnju semenskog krompira, tj elitu seješ prve godine i od nje iduće godine seješ konzumni krompir, zato i ne treba da se seje više od 30% jer sa njom sebi spremaš seme za iduću godinu.

Pa znam Siki da je ja bih rekao potaman,pitanje je ZASTO ili zasto frakvija 55 minimum....... kod nas je poznato da svi sade manju frakciju posto stede, i ima vise komada u jednom kg,inace osnovno pravilo da za konzumni krompir ako zelis prinos trebalo bi biti bar 18 okaca rodnih u prevodu osamnaest zilica i naravno iz njih osamnaest stabala za semenski je pozeljno 30-32 pa sama logika se namece kako moze iz male frakcije pogurati toliko stabala,ali eto vosi je pitao i rekao da zeli ozbiljno da proizvodi krompir pa mu ja i ozbiljno odgovaram

Poštovani reggacci ja sam samo napisao kako se kod nas radi nisam mislio na nikakvu neozbiljnost pošto i sam radim krumpir imam neka saznanja o toj temi i dobro je razmjenit mišljenja. Od tih osamnajst okaca nikad se pokrenu sve klice trećina sigurno ostane mrtva a kod proizvodnje krumpira za prodaju kao mladi poželjno je da ima ako može samo jedna do dvije klice onda se dobije krupan krumpir i rani a kad ima puno klica onda zna se da ide puno gomolja ali sitnijih. Sad svatko sam sebi određuje šta želi i kako želi kakvo sjeme i koliko gnojiva netko je pitao za gnojivo zar nije puno kod nas to nije puno mi (moje gospodarstvo) stavljamo tonu na jedno kj.
Opet kažem da pišem bez neozbiljnosti ili bilo čega drugog cilj mi je da saznam i naučim što više.

18 okaca je suva teorija.
ja nisam u životu video 18 stabala iz jednog gomolja u redovnoj proizvodnji krompira.možda kada bi bio u saksiji.

3-5 okaca koji daju 2-4 stabla je realnost a logično je da krupniji sadni materijal ima više okaca i jače klice što uzrokuje i veći prinos.

Pa siki to je to sto se tice djubriva ,tona po katastarskom jutru ,to je ok ,ja sam rekao koliko semena toliko djubriva ni mi sada nemerkamo u gram,a Nikola Vuce nesluzi Elita samo za proizvodnju semenskog,ja semenski krompir neradim,a redovno bar jednu parcelu odradim sa elitom,semenski neradim iz razloga posto se krompir sa nasim sredstvima i u nasim uslovima na nultoj tacci nadmorske visine neradi,kazem u nasim uslovima zbog raznoraznih stvari naravno Holandjani su izuzetak mada su za nijansu cak i nizi po nadmorskoj od nas
A ljubek ti i ja smo dosta blizu ako si iz Prigrevice u backoj ja sam rodom iz Sivca tako da ja sam covek koji ne teoretise to sam poodavno pretvorio u praksu ,najvise mrzim ljude koji ovde iz dosade prosipaju nekom teoriju nije bitno da li je prepisivaju ili iz glave sasipaju,znaci kada ti i ja pricamo i kuckamo znaj zasigurno sve sto kazem je provereno u praksi,tako da eto imas poziv da ove godine navratis do Kekende i pogledas krompir koji ti kazes da nisi nikada video,znaci bilo bi pozeljno da dodjes i vidis sve od sadnog materijala pa do vadjenja u svakom slucaju navrati zemo i pozdravi mi zemljake u prigrevici

Reggacci daj molim te objasni mi zašto nulta točka nije dobra za proizvodnju krumpira, znam da krumpir traži da se promjeni nadmorska visina ako se više puta sadi jedan te isti ali ovo zbilja neznam.

Uticaj kvaliteta semenskog materijala na prinos krompira je posebno izražen zbog podložnosti ove biljke izrođavanju uticajem više virusa čiji je krompir domaćin, a koji se prenose iz generacije u generaciju vegetativnim delovima biljke, krtolama. Krompir je domaćin većeg broja fitopatogenih gljiva, bakterija i virusa. S obzirom na vegetativni način razmnožavanja većina ovih patogena se prenosi krtolama, što pre svega važi za viruse. Virusi se ističu po svom uticaju ne samo na prinos nego i na kvalitet krompira.Da bi suzbili viroze krompira,najvaznije je opbratiti paznju ili najveci prioritet bi morao biti,na onemogucivanju,lanca zaraze.Suzbijanje virusa krompira, predstavlja sprečavanje njihovog širenja ili zaražavanja zdravih biljaka. To je složen i komplikovan posao u kojem, ako nema reda, svaki parcijalan rad može biti uzaludan.Usvakom slucaju da mnogo neduzim i da se vratim tvom pitanju uvek je glavni VEKTOR za ovo sto sam ranije naveo LISNE VASI ili tacnije Većina virusa krompira se prenose lisnim vašima .znaci vrlo je vazno da znas da se zastita krompira veoma razlikuje u zavisnosti od regiona i direktno od nadmorske visine ZASTO.Svi lokaliteti koji su u nadmorskoj zoni od 500 m pa na vise su karakteristicni po tome sto je u takvom okruzenju razvoj patogena minimalan i razvoj parazita je sveden na minimum i sta je najvaznije da se proizvodnja krompira na vecim nadmorskim visinama moze odvijati i bez hemijske zastite dok je na manjim nadmorskim visinama to nezamislivo ima jos razloga za tvoje pitanje zasto ali mislim da je ovo najvaznije
nemogu se sada setiti na kojoj si ti nadmorskoj visini ili tvoje mesto VIROVITICA,mislim da si u blagoj prednosti u odnosu na mene ali iz secanja ni virovitica nema vise od 150 mnadmorske visine ili se varam

Nazad
Vrh