Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
ja isto kukuruz berem u klipu,ali ne slazem se da nije buducnost krunjenje,ali pod jednim uslovom, ali samo ako imas sam da ga skladistis kod sebe jel ovi uzese dusu,necistoca,pa lom,pa vlaga pa svasta jos a tebi u dzep 0lakarije je napisao(la):Neslazem se da je vrsenje u zrnu buducnost.
desice se ista stvar kao i sa psenicom.Dobice trgovci kuruz odjednom i moce da ucenjuju sa cenom.
Bolje ga je imati kuci.Na trzistu konstantno oscilira kolicina(proizvodnja) i cena.
Sta ako na prolece bude manjak a cena bude 15 din.?
mozda i nemogu...kod nas u selu u zem.zadruzi,(proletos)nedelju dana pred skok kukuruza sa 8 na 12 dinara,direktorica je naredila svim koperantima da ili iznesu ili prodaju robu.ljudi pomislise,sta sad da rade,daj da ga prodaju,ko ce ga nositi napolje...i on za nedelju dana bum gore...ljudi popusili samo tako...mims je napisao(la):Lakarije, a što misliš da oni koji su krunili ne mogu da prodaju na proleće?
zasto mislis da je nezamislivo 30 jutara kukuruza skladistiti-to nije nikakav problemkiraj je napisao(la):Po meni, nezamislivo je da ko ima vise od 20-30 kj kukuruza radi branje i lagerovanje u klipu,dok ko ima 10-15 kj moze i u kotarke da ga smesti pa ceka cenu.
Da,to je mreža za stiropor PVC nisam je ničim mazao samo je "prihektao"za dasku,videćemo kako će se pokazatiivanhoe je napisao(la):
leka je napisao(la):zasto mislis da je nezamislivo 30 jutara kukuruza skladistiti-to nije nikakav problemkiraj je napisao(la):Po meni, nezamislivo je da ko ima vise od 20-30 kj kukuruza radi branje i lagerovanje u klipu,dok ko ima 10-15 kj moze i u kotarke da ga smesti pa ceka cenu.
mims je napisao(la):Kod nas se lager ne plaća ukoliko se proda skladištaru, bez obzira kad se proda. Ako se nosi roba napolje plaća se 2% ukupno. Ove godine je većina kukuruza imala između 13,5 i 14% vlage, skinuli su 50kg od vagona znači 0,5%. Koliko će kukuruza u kotarci pojesti miševi, izbušiti leptirice, koliko je prosuo berač na kumušaljci jer se kukuruz krunio. A koliko koštaju radnici za istovar i ponovni utovar pri krunjenju i koliko vremena treba za to. Što se tiče grejanja tu ste delimično upravu, ali ipak ja ne sejem šapurine nego kukuruz, a tulaj se može pokupiti i posle kombajna. Ko ima svoje stoke neka bere tu nema neke rasprave, mada može da natovari svoj kukuruz kad mu odgovara. Ako vam ne odgovara skladištar menjajte, možda je u drugom selu povoljnije. I još nešto zadnjih par godine je u proseku ovaj veštački sušen bio nešto skuplji nego onaj iz kotarke.
to cenim,svaka cast SANDOREšandor je napisao(la):leka je napisao(la):zasto mislis da je nezamislivo 30 jutara kukuruza skladistiti-to nije nikakav problemkiraj je napisao(la):Po meni, nezamislivo je da ko ima vise od 20-30 kj kukuruza radi branje i lagerovanje u klipu,dok ko ima 10-15 kj moze i u kotarke da ga smesti pa ceka cenu.
Ja sam stavio u kotarke 40 vagona kukuruza![]()