Konji, fijakerijade

Postoji najava za sutra 07.09, Nedelja, Fijakerijade u Beški (Srem,opština Inđija), u okviru manifestacije "Beška Fest 2014 – Dani vojvođansko-bavarske kulture” koji se održava od 05. do 07 septembra...
Za Fijakerijadu koja je najavljena za sutra u Golubincima, ne zna se ništa, a po kalendaru i planu održavanja danas JE TREBALO da se održi u Rumi, OTKAZANA...
Ne bi me čudilo da i sutrašnju u Golubincima, otkažu...
 
10600506_834126999951782_7604534900397520833_n.jpg
 
Uh, video sam prilog na "konji ponovo jure", baš sam se zagrejao da idem, ali nešto mislim da mi finansije neće dozvoliti, a još i ovo kišno vreme.... Samo kukam, ali šta ću :)
 
Nisu toliki problem "loši vremenski uslovi", koliko je problem raskvašenost terena na kome se održava Fijakerijada, nijedan F.K. neće dozvoliti da se na njegovom terenu održi Fijakerijada u takvim uslovima, iz prostog razloga što će iza takve vrste manifestacije ostati išaran i iskasapljen teren koji će se u narednom periodu teško moći eksploatisati u svrhu održavanja fudbalskih utakmica...
 
Cisto sumnjam da ce biti otkazana, al videcemo. Ceo Novi Sad je izlepljen sa plakatima o fijakerijadi za nedelju, cak ima i na bilbordima.
 
Nije bilo ništa od te fijakerijade na ergeli Kelebija, uopšte se ne poklapa sa tim zvaničnim programom. Bilo je nešto kažu pre mesec dana, ali nisam siguran ni je li to tada bila fijakerijada ili neka druga manifestacija.
 
Коњички спектакл скратила киша

Суботњи дан започео је уз миле и топле сунчеве зраке и на најлепши могући начин најавио отварање Друге новосадске фијакеријаде на стадиону ОФК „Славија“ на Салајци. Домаћин ове културно-спортске манифестације, Коњички клуб „Салајка“ из Новог Сада,




Жири је оцењивао упареност коња, изглед и утисак који оставља кочијаш и запрега.

потрудио се да испланира и организује такмичење двопрега и четворопрега, односно финале првенства Војводине, за које кажу да је најважније годишње такмичење овог типа.
Посетиоци су око поднева почели да пристижу, попуњавају трибине, а имали су и прилику да обиђу изложбу старих заната, посластица, сувенира... Љубитељи коњичког спорта, а понајвише најмлађи су били најнестрпљивији да се на терену појаве атови и фијакери... Коњички спектакл започео је наступом фолклорног ансамбла КУД „Виле“ са Салајке, а затим су кадрил извели чланови школе јахања са Келебије на прелепим липицанерима и то уз Брамсову музику. Публици су се дефилеом представили сви такмичари, а затим је надметање могло да почне. Наступило је 17 двопрега и десетак четворопрега, а осим брзине и спретности проласка полигона судијски жири је оцењивао упареност коња, њихов изглед, али и утисак који оставља кочијаш и читава запрега.
Мада су се над градом прво свили сиви облаци, а кишица тек најавила кијамет и велики пљусак, финално такмичење је приведео крају, али није одржано надметање Куп Новог Сада.
- За нас је више него велика част што нам је додељена организација финалног кола првенства Војводине – каже Радослав Крунић из Коњичког клуба „Салајка“. - С обзиром на успех који смо постиглаи са Првом Новосадском фијакеријадом потрудили смо се да у наш град стигну запреге са упарађеним лепотанима. Још једном истичем да нам је важно да се на овај начин Новосађани врате у давна времена, када се кроз град возило фијакером, а не аутомобилом, али и да виде и осете такмичарску драж овог спорта у такозваном мањежу. Срце запрежног спорта у Србији је Војводина, где се и налази највише одгајивача липицанске расе коња. Ову гиздаву, барокну и елегантну расу држе коњари широм Бачке, Срема и Баната. Запрежни спорт у Србији је у повоју, веома је скуп, не баш исплатив, али наши такмичари са једнаким жаром и љубављу брину о својим коњима, наступају на надметањима и тако га промовишу на најбољи могући начин. Организација овог такмичења захтева велику посвећеност остваривању циља, улагање много труда, рада и енергије, чему смо већ другу годину максимално посвећени јер наш град и сви наши суграђани заслужују да у Новом Саду буде круна коњичке такмичарке сезоне.
Уз покровитељство и свесрдну подршку Града Новог Сада, организацију ове манифестације помогли су и ЈП „Транснафта“, НС СЕМЕ и многобројни спонзори.
 
0IMG_6960a.jpg

MILAN GAKOVIĆ , četvrti put Prvak Vojvodine

Ono po čemu će se Prvenstvo Vojvodine 2014.godine u vožnji zaprega pamtiti, je fantastičan uspeh Milana Gakovića i osvajanje četvrte uzastopne titule Prvaka u kategoriji četvoroprega, još jedan uspeh Ergele“ Kelebija“ kojoj je titulu Prvaka kategorije dvoprega doneo, Bela Farago. Takođe ovogodišnje prvenstvo obeležio je rekordan broj vozača 30 u dvopregu i 8 u četvoropregu, ujednačenost kvaliteta, napredak mnogih vozača, neizvesnost i napetost do samog kraja, fantastične vožnje, teški parkuri, tri odlična domaćina KK „Rusanda“ Melenci, KK „Vezir“ Kucura i KK „Salajka“ Novi Sad, kao i činjenica da su drugo i treće kolo prvenstva voženi po kiši. Bio je to faktor na koji organizatori, a ni vozači nisu mogli da utiču, pa nije više sve zavisilo od njih i njihovih grla, što je stvaralo dodatni pritisak i nervozu. Ipak najbolji su se i sa time izborili, bili su najbolji kada je bilo najpotrebnije i najteže i uprkos svemu došli do titula.
Proteklog vikenda održana je druga Novosadska fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Salajka“ , a u okviru koje je na programu bilo završno – treće kolo Prvenstva Vojvodine 2014. godine u vožnji dvoprega i četvoroprega. Iako je prvobitno bila zakazana sedam dana ranije, zbog loših vremenskih prilika, Novosadska fijakerijada je odložena, ipak svi su sa nestrpljenjem išcekivali takmičenje, kako bi konačno saznali imena Prvaka 2014.godine. I sve je bilo spremno za još jedna konjički spektakl u Novom Sadu, a u režiji KK” Salajka”, na čelu sa Branislavom Begojevim, parkur ureden i spreman, publika nestrpljiva da vidi i podrži svoje favorite, a u krugu vozača vladala je napetost koja se krila iza širokih osmeha i pogleda ispod ruba šešira. Da sve bude još svečanije potrudili su se jahaci KK“ Favory“ iz Ergele“ Kelebija“, koji su sa svojim programom oduševili prisutne.
Milanu Gakoviću pobeda u trećem kolu, a Farago Beli titula PRVAKA kategorije dvoprega
Parkur je zatvoren za razgledanje, startne pozicije su određene i sve je spremno za ceremoniju predstavljanja učesnika. Nakon što se svih sedamnaest zaprega predstavilo i postrojilo, intonirana je državna himna, dat je znak za još jedan počasni krug i početak III kola Prvenstva Vojvodine u vožnji dvoprega. Sedamnaest zaprega je bilo spremno za start, a sve oči bile su uprte u vozače koji su u prethodna dva kola osvojili najviše bodova, Farago Bela (29 bodova) i Oliver Bunford (27 bodova), kao i moguće trećeplasirane, četvrtopozicioniranog Željka Malušića (19 bodova) i petopozicioniranu braću Gaković Milana i Borivoja koji su imali po 17 bodova. A sve iz razloga što trećepozicionirani Aleksandar Vukoje (22 boda) nije startovao.
Arhitekta parkura Goran Mogin i ovoga puta postavio je izuzetno zahtevan parkur dug 800m, optimalno predviđeno vreme 193 sekunde, a činilo ga je 20 prepreka od kojih su prepreke 11 i 18 bile složene. Sve se odvijalo pod budnim okom sudijskog kolegijuma u čijem su sastavu bile nacionalne sudije Ljubiša Aleksić, Dušan Stojanović i Dušan Gluvić. Dok je pomoćnik arhitekte parkura bio Nedeljko Srdić.
I takmičenje je počelo, a ubrzo zatim i kiša, koja je dosadno padala, oscilirajući u jačini. Tako da su takmičari imali još jednu brigu – klizav teren. Ipak zaprega sa startnim brojem jedanaest, koju je vozio Milan Gaković, KK“ Vezir“ Kucura, a u čijem sastavu je bio nadaleko čuven, par vranih lipicanera Maestoso Montenegra & 44 Beba, dok je na mestu suvozača bio Andrej Besermenji, uprkos kiši jedna je od tri zaprege koja je završila vožnju u optimalnom vremenu, a pri tom najpreciznije, sa 9 kaznenih poena usled tri greške. Izuzetna uparenost, ujednačenost hodova, oštar temperament u parkuru, odlična komunikacija vozača i grla, dovoljno precizna i izuzetno brza vožnja, kontinuiranog tempa od starta do cilja, bez oscilacija, bili su ključni za najbolji rezultat, pobedu, zlatno odličje u III kolu Prvenstva Vojvodine i osvajanje 15 bodova (ukupno 32 boda).

0IMG_6924.jpg



Drugo mesto i 14 prvenstvenih bodova (ukupno 33 boda), osvojio je Željko Malušić, KK“ Quarter“ iz Zrenjanina, dok su na drugom kraju kajasa bile predivne lipicanske kobile – dve sestre 70 Batosta XIII & 77 Batosta XV, a na mestu suvozača kao i u toku skoro cele sezone bio je Goran Fijat. Željko je vozio u svom maniru sporije, ali dosta precizno, te je vožnju završio sa svega 3 kaznena poena zbog jedne greške i 9,67 kaznenih poena zbog prekoračenja optimalnog vremena, jer je vožnju završio u vremenu 212,34 sekunde. Dok je treće mesto i 13 prvenstvenih bodova (ukupno 42 boda) osvojila zaprga Ergele” Kelebija” koju je vozio Bela Farago, dok su na drugom kraju kajasa bili 67 Favory Slava IV & 94 Slava IV, a na mestu suvozača mlada dama Katarina Tancoš. Bela, je kao i uvek vozio u svom maniru ujednačenim sporijim tempom, trudeći se da bude što precizniji pa je pored drugoplasiranog Malušića, jedini parkur završio sa samo jednom greškom i 3 kaznena poena, dok je vozio u vremenu 214,76 sekundi, što mu je donelo još 10,88 kaznenih poena. Ali što je ovoga puta bilo dovoljno za bronzano odličje u III kolu Prvenstva Vojvodine.



0IMG_6949.jpg

Farago Bela, Ergela”Kelebija” 67 Favory Slava IV & 94 Slava IV


Nakon ceremonije dodele priznanja najuspešnijima u III kolu Prvenstva Vojvodine, došao je i trenutak odluke, titula Prvaka Vojvodine u kategoriji dvoprega 2014.godine, pripala je Farago Beli iz Ergele“ Kelebija“ koji je uz pomoć divnog para lipicanera koji su cinili 67 Favory Slava IV & 94 Slava IV, prošlogodišnju bronzanu medalju pretvorio u zlatnu i tako osvojio još jednu veliku titulu u vozačkoj karijeri.

01IMG_6948.jpg

PRVAK VOJVODINE u vožnji dvoprega, Farago Bela, Ergela”Kelebija”


Titula viceprvaka, pripala je zaprezi Ergele“ Bunford“ iz Subotice, koju je vozio Oliver Bunford, dok su na drugom kraju kajasa bili 1 Neapolitano Gaetana IX i Hojnal, a na mestu suvozača bila mlada dama Eniko Keresteš. Iako nešto slabije izdanje u završnom kolu- osmo mesto, prednost stečena u predhodna dva kola osigurala mu je srebrno odličje sa osvojenih 35 bodova. Dok je bronzano odličje pripalo prošlogodišnjem viceprvaku, Željku Malušiću, KK“ Quarter“ iz Zrenjanina, koji je i ove sezone do odličja došao uz pomoc 70 Batosta XIII & 77 Batosta XV, a sa ukupno osvojena 33 boda.
MILAN GAKOVIĆ- “KRALJ ČETVOROPREG” I ČETVRTI PUT NA TRONU…
Ubrzo zatim arhitekta parkura je preuredio parkur, za kategoriju četvoroprega vozači su užurbano krenuli u obilazak staze, jer je uporna kiša sve jače padala i bili su svesni činjenice da moraju da startuju što pre, jer je teren dosta nakvašen. Goran Mogin ovoga puta na stazi dugoj 700m, postavio je 15 prepreka, od toga je prepreka broj 8 bila složena, a predviđeno optimalno vreme za vožnju bilo je 183 sekunde. Startnu listu činilo je šest definitivno najboljih četvoroprega koje Srbija ima. Ono što je bilo interesantno,jeste da je ovo bila utakmica koja je odlučivala Prvaka. Jer nakon dva kola Prvenstva Vojvodine, prvu poziciju na tabeli sa po 28 bodova, delili su trostruki Prvak i branilac titule Milan Gaković i prošlogodišnji bronzani vozacč Oliver Bunford. Dok je na trećoj poziciji bio Milenko Radaković sa 25 bodova.
Malobrojna, ali uporna publika koju kiša nije uspela da razjuri, sa nestrpljenjem je iščekivala nastup majstora kajasa, kao i da vide ko će uspeti da se izbori sa pritiskom i bude maksimalno skoncentrisan.
Prvi je nastupio branilac titule, Milan Gaković, predsednik KK“ Vezir“ iz Kucure i ovoga puta na drugom kraju kajasa, svima poznata vrano-žerava kobinacija lipicanera, 44 Beba, Neapolitano Danica, Maestosso Montenegra i Beba, a na mestima suvozača Borivoje Gaković i Andrej Besermenji. Od starta Milan vozi u svom maniru, atraktivno i brzo, što je uzimajući u obzir teren koji je natopljen, te vozilo izuzetno proklizava, a i konji imaju u nekim momentima problema sa podlogom, bila velika lutrija. U složenoj prepreci pravi jedu grešku, ali nastavlja sigurno, sve do 13 prepreke kada ruši još jednu lopticu, jer mu fijaker klizi, tada očigledno ljut na samog sebe negoduje ipak uspeva da se skoncentriše i makimalno brzo završi vožnju u najboljem vremenu 184,02 sekunde sa 0,51 kaznenim poenom zbog prekoračenja vremena. Pa je svoje takmičenje završio sa 6,51 kaznenim poenom.

0IMG_6960.jpg

Milan Gaković, KK”Vezir” Kucura, (44Beba, Neapolitano Danica, Maestosso Montenegra i Beba)

NASTAVAK TEKSTA U SLEDECOJ PORUCI!!
 
Zatim je nastupio Oliver Bunford, Ergela „Bunford“ Subotica, na drugom kraju kajasa, 1 Neapolitano Gaetana, Gaetana IX, Hojnal i 2 Drava V, a na mestima suvozača Eniko Keresteš i Albert Bunford. Oliver od starta se odlučio za sporiju i pomalo pipavu vožnju, pravi greške na prepreci 10 i 15, a kroz cilj prolazi u vremenu 189,30 sekundi što mu je donelo još 3,15 kaznenih poena, te je ukupno imao 9,15 kaznenih poena.
Sa startnim brojem pet, nastupio je Milenko Radaković, Ergela“ Bulić“ Surčin, na drugom kraju kajasa Wera, Trompeta, Batosta i Capriola, a na mestima suvozača kao i uvek Ranko Stevanović i Branislav Budimirović. Kao i obično Radaković je vozio dosta sporije od ostalih u nekim momentima i nesigurno, ipak je završio parkur bez greške, ali van optimalnog vremena 194,31 zbog čega je dobio 5,66 kaznenih bodova. A sa startnim brojem šest nastupio je Uroš Milinković, KK“ Donji Srem“ Dobanovci, na drugom kraju kajasa bile su 128 Canissa II, 129 Jadranka II, 2 Jadranka V i 2 Jadranka, a na mestima suvozača Žarko Milinković i Vladan Rakić. Vozio je kao i obično sigurno i u odličnom tempu napravio je dve greške u složenoj prepreci zbog proklizavanja i kroz cilj prošao u vremenu 185,58, zbog čega je dobio dodatnih 1,29 kazneni poen, pa je završio takmičenje sa ukupno 7,29 kaznenih poena.
Uvidom u rezultate proglašeni su najbolji u III kolu Prvenstva Vojvodine, a redosled je bio sledeći Milenko Radakovič (15 bodova), Milan Gaković (14 bodova) i Uroš Milinković (13 bodova). U toku proglašenja pobednika „nebo se otvorilo“, a ceremonija se odvijala kao da kiše nema, plasirani su odvezli počasni krug, a zatim su pozvani najbolji u Prvenstvu Vojvodine 2014.godine i došao je trenutak odluke. Prvo je rešena misterija koji vozač je ove godine poneo bronzano odličje, a to je treću godinu za redom bio Oliver Bunford, Ergela“ Bunford“ iz Subotice, sa osvojenih 40 bodova, indentično kao i viceprvak Milenko Radaković, Ergela“ Bulić“ iz Surčina, ali zbog boljih plasman, njemu je pripalo četvrtu godinu za redom srebrno odličje. I iako je kiša neverovatno padala, malobrojna publika je čekala proglašenje Prvaka, a svima je bilo jasno da je to momak koji već pune cetiri godine sa svojim četvoroprezima hara parkurima širom Srbije, njegovu vožnju porede sa čarobnim plesom, nazivaju ga i „Srpskim Boyd Exelom“, a on je Milan Gaković, predsednik KK“ Vezir“ iz Kucure, koji se sa osvojenih 42 boda po četvrti put za redom popeo na „tron“ Prvaka Vojvodine u vožnji cetvoroprega, što niko nikada nije uspeo. Na taj način još jednom je potvrdio da je najbolji vozač četvoroprega kog je ikada imao Srpski zaprežni sport. Titulu Prvaka Vojvodine, prvi put osvojio je sa nepunih 18 godina, 2011.godine, uspeo je da je odbrani 2012.godine, 2013.godine kada je ubedljivo slavio u sva tri kola Prvenstva, a to mu je pošlo za rukom i ove 2014.godine. U neizvesnoj i napetoj završnici bio je na visini zadatka, bio je najjači kada je bilo najteže, a najpotrebnije i uspeo da ostvari još jednu svoju želju i svoj san.

0cats.jpg

ČETVOROSTRUKI PRVAK VOJVODINE u vožnji četvoroprega MILAN GAKOVIĆ


Tako su kroz pljusak u svoj počasni krug krenuli najbolji vozači četvoroprega Prvenstva Vojvodine 2014.godine, Milan Gaković, Milenko Radaković i Oliver Bunford.
Kelebijska konjička čarolija…
Kako bi to bio dan koji će svi dugo pamtiti u Novom Sadu, potrudila se svima draga ekipa jahača KK“ Favory“, Ergele“ Kelebija“. Šest čarobnih jahača Nevena Šipoš, Aleksandar Kokeza, Katarina Tancoš, Svetlana Tepavac, Nikoleta Pećarić i Eniko Keresteš u prelepim kostimima, na još lepšim belim kao sneg grlima lipicanske rase, Kelebijskg odgoja, nastupili su sa dve koreografije. I kao u inat kiši, koja je neumorno padala, oni su svakog trenutka sve lepše i lepše „plesali“ na svojim grlima, držeći uzde kao „carobne štapice“ ponosno stvarajući svoje jedinstveno umetničko delo, protkano belim grivama, gracioznim hodovima i lepršavim haljinama… Za kraj publiku su pozdravili simbolično uz numeru „A sad adio“ i nestali u pljusku, a verna publika ih je nagradila i više nego zasluženim aplauzom.

0IMG_6835.jpg

Ergela”Kelebija” , 5Neapolitano Monteaura III sa jahačem Nevenom Šipoš

Umorni, prokisli i smrznuti, takmičari su napuštali Novi Sad, neki sa osmehom na licu zbog ostvarenja još jednog sna, a neki sa žalom što su realno mogli mnogo više tog dana da urade u parkuru. Bilo kako bilo, reprize nema, Prvenstvo Vojvodine 2014.godine je završeno, Prvaci su Bela Farago, odnosno Milan Gaković. Organizator KK“ Salajka“ na čelu sa Branislavom Begojevim, zaslužuje samo reči hvale, jer sve što je bilo u njihovoj moći bilo je na zavidnom nivou. A vozači zaprega več u Nedelju 28.09. u Surduku, u organizaciji KK“ Conversano“ voze četvrto – završno kolo KUP-a Srbije u kategoriji dvoprega i tada ćemo saznati ko je šampion za 2014.godinu.
 
Najava Fijakerijade u V. Kikindi

U Subotu, 11. oktobra 2014. u okviru manifestacije "Dani ludaje" u Kikindi, održaće se Fijakerijada...
Takmičenje u vožnji zaprega - kroz parkur sa čunjevima, za Kup Kikinde...
 
U nedelju 19.10.2014 finale na ergeli Kelebija.

* U 11:00 ČASOVA DRESURNA VOŽNJA
- MEĐUPROGRAM: ŠOU PROGRAM SA KONJIMA
* U 14:00 ČASOVA VOŽNJA U PRECIZNOSTI

ULAZ BESPLATAN!
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh