Konji, fijakerijade

dobrodol

Član
Učlanjen(a)
25 Dec 2010
Poruka
3.641
Lokacija
opština Irig , Srem
No, jel bio neko od cenjenih Kolega Konjara, a Članova ovoga Foruma na jubilarnoj Smotri u Crepaji?
Ajde malo slika i informacija:
Pobednici?
Dvopreg?
Četvoropreg?
NajFijaker, oprema? itd...
 

mityoo

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
14 Dec 2008
Poruka
9.413
Lokacija
Ada-Mol
Pre su se konji držali iz koristi, a sad je ostala samo ljubav prema konjima...
 

slobodan_ns

Moderator
Učlanjen(a)
2 Feb 2012
Poruka
903
Lokacija
Novi Sad

Najlepši dvopreg Mikice Đrđevića, KK Cavallo Bianco iz Aranđelovca

Jubilarni XX Crepajački fijaker

Kao što ste imali priliku da čitate u najavi, na Vaskršnji Ponedeljak centar sveta ljubitelja konja, paradnih zaprega i svega što ide uz njih, bila je Crepaja. Povod je bila jubilarna dvadeseta po redu, Međunarodna smotra paradnih konja Crepajački fijaker, u organizaciji Konjičkog kluba Lipicaner iz Crepaje.
Nešto posle podneva gledalište je popunilo oko 5000 posetilaca kako iz zemlje tako i iz inostranstva. Svečanim defileom zaprega domaćina, koje ne uzimaju učešće u takmičenju, po dvadeseti put otvoren je Crepajački fijaker.
Međunarodni sudijski kolegijum činili su istaknuti stručnjaci i poznavaoci konja: Međunarodni FEI sudija Ivica Bogadi – Hrvatska, nacionalne sudije Siniša Zlatanović i Dušan Stojanović i Terez Keresteš, Upravnica Ergele Kelebija. Da su imali posla u to nema sumnje, u kategoriji dvoprega koja se prva predstavila, nastupile su 72 zaprege, koje su bile podeljene u dve podgrupe – mladi konji do 4 godine starosti i starija grla. Jedni za drugima ređali su se dvoprezi iz svih krajeva Srbije, a nastupili su i gosti iz Bijeljine.
Sudije su, kao što propozicije nalažu, nakon što ih takmičar pozdravi u stanju mirovanja ocenjivale eksterijer konja, urednost, ispravnost stavova grla, izgled opreme, izgled i tip fijakera, kao i izgled vozača i suvozača, koji su bili odeveni u gradska odela ili prelepe narodne nošnje kraja iz kog dolaze. Nakon kretanja u paradni kas, ocenjivali su se hodovi grla, uparenost konja, umešnost vozača i homogenost čitave zaprege.
Najbolja mlada grla Predraga Kaluđerovića

Predstavio se izuzetno veliki broj odličnih zaprega između kojih su samo nijanse odlučivale. Kako bi doneli konačnu odluku, sudije su se odlučile za baražnu vožnju. Na taj način još jednom su imali priliku da ih vide, kako bi od najboljih izabrali najbolje i formirali odluku kojih pet će nagraditi.
Mnogi su mišljenja da dugo nije bila ovako izuzetno jaka konkurencija u kategoriji mladih konja, jer su mladi parovi koji su ovoga puta defilovali Crepajom bili izuzetno visokog kvaliteta. Od uparenosti grla, ujednačenih hodova, pa sve do izgleda fijakera, opreme i posade, sudeći po svemu tome sudijama nije bilo lako da donesu odluku. U žestokoj konkurenciji zasluženu pobedu u kategoriji mladih grla ponela je zaprega koju su činila dva žerava pastuva Conversano Avala III & Conversano Avala IV, Predraga Kaluđerovića iz KK Preljina iz Čačka, a na mestu suvozača bio je Branko Kaluđerović. Ovaj izuzetno mlad, ali perfektno uigran i ujednačen par konja je prošle sezone pokazao izuzetan potencijal i zasluženo poneo veliki broj zlatnih odličja. Kako su i ovu sezonu otvorili zlatom, očigledno je da nastavljaju u istom stilu i da će se o njima će dosta pričati ove sezone.


Najlepsi mladi par konja, Predraga Kaluđerovića

Drugo mesto pripalo je predstavniku KK Begej iz Farkaždina, Milanu Katiću, kome je suvozač bila ćerka Anastasija Katić, dok su na drugom kraju kajasa bile Zenta XI & Toplica XVIII. Treba napomenuti i to da je ovo srebro za Milana više nego zlatne boje, jer ovo je njegova prva vožnja nakon godinu i po dana pauze, na koju je bio prinuđen usled teške povrede ruke. Kako je pauza usledila nakon njegove najuspešnije sezone u karijeri (2012.god.), želimo mu da sada kada je kajase ponovo uzeo u ruke, nastavi tamo gde je stao! Treće mesto pripalo je zaprezi Živana Bojanića, iz Vilova, a na drugom kraju kajasa bili su Bonadea II i Tais. Na četvrtom mestu našla se zaprega KK Lipolist koju je vozio Goran Petrov, a na drugom kraju kajasa bile su prelepe Ema i Ukrina. Dok se na petom mestu našla zaprega koju su činili brat i sestra 33 Pluto Lipica I & 42 Lipica III, koje je predstavio Miloš Plavšić, KK Donji Srem iz Dobanovaca.

KK Cavallo Bianco prefinjenošću i elegancijom do pobede

U kategoriji dvoprega, u skupini starijih grla, pobedu odnosi zaprega koju čine Favory Monteaura & Conversano Monteaura, koju je vozio Mikica Đorđević iz KK Cavallo Bianco iz Aranđelovca. Ova zaprega poznata je po izuzetnoj eleganciji, kako konja, tako i posade. Gospođa Radmila Đorđević, na mestu suvozača, svojim prefinjenim stajlingom, daje posebno romantičnu notu celoj priči, što ih u suštini i izdvaja od ostalih. Drugo mesto ponela je zaprega Ergele Bulić iz Surčina, koju su činila dva dvetogoda pastuva 5 Convresano Batosa I & 5 Favory Sava III, a koje je vozio Milenko Radaković. Upravo ovaj par konja poneo je i titulu najuparenijeg para na XX Crepajačkom fijakeru. Na treće mesto plasirala se zaprega Jovice Milivojevića iz KK Bojčin iz Progara, koji je kao i mnogo puta do sada upregao pastuva odgojenog na Lipici, 517 Maestosso Betalku i njegovog sina 40 Maestosso Taihsa. Upravo prelepom i ponosnom, 517 Maestosso Betalki pripalo je specijalno priznanje najboljeg pastuva jubilarne XX Crepajačkog fijakera. Četvrto mesto pripalo je zaprezi koju je vozio Vidosav Mojsin iz KK Rusanda iz Melenaca, a na drugom kraju kajasa bili su Favory Ema & Conversano Batosta. Dok je peto mesto pripalo jednom mladom, ali izuzetno uspešnom vozaču Milanu Đurđeviću iz nedavno osnovanog KK Pećinački lipicaner koji je za ovu priliku upregao Janju & Maestoso Sutjesku, dok mu je suvozač bila mlada dama Ivana Radović. Janja & Maestoso Sutjeska poneli su i laskavu titulu konja koji su imali najbolje hodove na XX Crepajačkom fijakeru, a priznanje je uručio ispred UOLRKS-a predsednik Vjekoslav Papadopolo.


5 Convresano Batosa I & 5 Favory Sava III, najupareniji par konja, Ergela Bulić

Najlepši četvoropreg i peteropreg Ergele Bulić iz Surčina

Nakon sedamdeset i dva dvoprega došlo se i do kategorije četvoroprega u kojoj je nastupilo desetak posada, a titulu najboljeg i najuparenijeg četvoroprega poneo je četverac Ergele Bulić iz Surčina, na mestu vozača bio je vlasnik Milenko Radaković, na mestu suvozača Ranko Stevanović i Branislav Budimirović. Na drugom kraju kajasa bila je četvorka svima znana kako sa takmičenja u vožnji preciznosti, tako i sa revija, a to su Wera, Trompeta, Drava & Batosta. Pehar za drugo mesto pripao je Miroslavu Bojaniću iz Vilova, koji je vozio četvoropreg u sastavu Wera XV, Wera XVI, Bonadea II i Taihs. Na treće mesto plasirao se mladi i uspešni vozač iz KK Donji Srem iz Dobanovaca, Uroš Milinković koji je proterao svoju čuvenu četvorku koju čine dve Jadranke, Canissa i Siglavy Visla. Četvrto mesto pripalo je Dragoslavu Mišiću iz KK Vranjevo iz Novog Bečeja, koji je ovoga puta upregao Lisku, Sitnicu III, Jadrana i Allegru. Pehar za osvojeno peto mesto otišao je u Mačvu u KK Euro Mačva iz Bogatića. Vozač je bio Dragan Trifunović, dok su na drugom kraju kajasa bili Beba, Lipica, Zenta & Vila.
Već u kasnim popodnevnim satima, na red su došli peteroprezi, njih pet ponosno je defilovalo travnatom stazom u Crepaji. Ovoga puta zasluženu titulu najboljeg kao i u kategoriji četvoroprega, ponela je zaprega Ergele Bulić iz Surčina, vlasnik i vozač Milenko Radaković, na mestu suvozača i ovoga puta Ranko Stevanović i Branislav Budimirović. Na drugom kraju kajasa četvorci iz četvoroprega Wera, Trompeta, Drava, Batosta ,pridružila se graciozna Capriola. Na taj način Ergela Bulić iz Surčina je sa dva prva i jednim drugim mestom, a u tri takmičarske kategorije, najtrofejnija na XX Crepajačkom fijakeru.
Drugo mesto pripalo je peteropregu Slobodana Adamova iz KK Vranjevo iz Novog Bečeja, dok su na drugom kraju kajasa bili Lenka, Liska, Jadran, Ema i Alegra. Dok je treće mesto pripalo petopregu najuspešnijeg vozača KK Vranjevo Draganu Madžarcu takođe iz Novog Miloševa, koji je ovoga puta upregao Jadranku, Ukrinu, Mazu, Dravu i Canissu.
 

pidikanac

Član
Učlanjen(a)
13 Jan 2010
Poruka
5.231
Lokacija
Bavanište
Kada vidim ovako lepe i plemenite životinje zaboravim na sve probleme ,mlađa ćerka i ja mnogo volimo konje želja mi je da imam jednog konja i čeze pa da se vozam i pustim mozak na pašu ali ne možemo da ga priuštimo za razliku od supruge koja ga poseduje. :haha:.
 

slobodan_ns

Moderator
Učlanjen(a)
2 Feb 2012
Poruka
903
Lokacija
Novi Sad
Nastavak teksta o fijakerijadi iz Crepaje:

Najlepši 890 Zenta & 517 Maestosso BetalkaKao što smo već navikli, uručena su i specijalna priznanja. Pored pomenutog priznanja za najboljeg pastuva, koje je pripalo pastuvu 517 Maestosso Betalki, vlasnika Jovice Milivojevića. Uručeno je i priznanje najboljoj kobili XX Crepajačkog fijakera, a tu titulu kao i prethodne godine ponela je grandiozna i prelepa 890 Zenta, Ergele Stari Tamiš, vlasnika Aleksa Srđana iz Starog Tamiša.
Priznanje za najbolji komplet pripalo je Vladimiru Radovanoviću iz KK Euro Mačva iz Bogatića, koji je kao sa sinovima Aleksandrom i Ognjenom prestavio svoja grla na najbolji mogući način, a prelepim narodnim nošnjama još jednom su učinili svoj kraj ponosnim.
Nagrade publike, koje mnogo puta više znače od zvaničnih priznanja ovoga puta pripale su Urošu Milinkoviću iz KK Donji Srem iz Dobanovaca, Milenku Kostiću iz Čačka i Dušanu Muljagiću iz KK Vranjevo iz Novog Bečeja.
Ispred Udruženja odgajivača lipicanske rase konja Srbije, predsednik Vjekoslav Papadopolo uručio je priznanja i najmlađim učesnicima, a ovoga puta to su bili, mlada dama Anđela Jovičić i mladi gospodin Radovan Adamov.
Posebno priznanje pripalo je i mlađanom Milošu Đurđeviću, koji je kao i uvek oduševio publiku svojom elegancijom, upregnuvši kobilu Zoru, poni rase, u prelepi mali svečani fijaker.
Svečanim defileom nagrađenih spuštena je zavesa na XX Međunarodnu smotru paradnih zaprega Crepajački fijaker. Kao što smo navikli, iz Crepaje svi odlaze sa osmehom na licu i punim srcem, bez obzira da li su takmičari ili gledatelji. Jednostavno ovo pitomo Banatskom mesto, ima nešto posebno, što drugog dana Vaskrsa zablista, a organizator KK Lipicaner na čelu sa Branislavom Jankovim, ume da organizuje konjarsku feštu o kojoj se priča narednih godinu dana. Godine postojanja itekako dokazuju taj kvalitet. Ipak mislimo da ništa nije merodavnije od mišljenja samih takmičara, jer dobar glas daleko se čuje, a evo šta su nam rekli neki od njih:


Milan Katić, KK Begej Farkaždin – učesnik


U Crepaji učestvujem od 2005.godine, jedino prošle godine nisam učestvovao, zbog povrede. Organizacija je na vrlo visokom nivou, smotra u Crepaji je definitivno najbolja revijalna fijakerijada u okruženju. Koncept revije mi se sviđa zato što je ovo uvek prvo takmičenje u godini, okupi se veliki broj učesnika, što potvrđuje 72 dvoprega koja su danas nastupila. Izuzetno je jaka konkurencija, jako je veliki broj kvalitetnih konja, pa je samim time još veća draž učestvovati, a i pobediti i biti nagrađen. Ja sam danas bio drugi u kategoriji dvoprega, a u konkurenciji mladih parova sa grlima od 3 i 4 godine i mogu reći da sam zadovoljan postignutim uspehom.

Miloš Plavšić, KK Donji Srem Dobanovci – učesnik

Na Crepajačkoj fijakerijadi, iako sam dugogodišnji posetilac, učestvujem prvi put. Odziv takmičara kao i svake godine rekordan, čime niko osim Crepajaca, ne može da se pohvali. Domaćini su se kao i svi organizatori fijakerijada, potrudili da nas ugoste i posvete nam pažnju i na tome im hvala. A publici koja je ovde posebna, jer pozdravlja i podržava sve učesnike, veliko hvala što cene trud i rad, nas konjara. Jer upravo ovo je takmičenje koje svi konjari pa i ja, sa nestrpljenjem iščekujemo, kako bismo posle zimske pauze pokazali svoje konje, takmičili se, ali i ono najbitnije kako bismo se družili i lepo proveli drugi dan Vaskrsa. Čestitam, dvadesetogodišnjicu Crepajačkom fijakeru i želim da traje još dugo, dugo. Vidimo se u Crepaji 2015.

Predrag Kaluđerović, KK Preljina Čačak – učesnik


Najpre bih pohvalio i zahvalio se organizatorima na pozivu, dočeku i prelepom ambijentu na XX fijakerijadi u Crepaji. Verujem da će se mnogi složiti sa mnom da je i još jedan čovek zaslužan za to, a to je naš veliki prijatelj i ljubitelj prelepih konja i fijakera, predsednik UOLRKS-a, Vjekoslav Papadopolo, koji sve nas prati i podržava na svakoj fijakerijadi. Na fijakerijadu u Crepaju dolazim već osam godina, 2009.godine sam pobedio sa grlima Conversano Lipom i Drinom, a ove godine u konkurenciji mladih parova takođe pobeda. Sve ovo je za mene nešto najlepše, ljubav prema konjima me ispunjava, a ovakva takmičenja i priznanja su mi jednostavno vetar u leđa. Želeo bih da napomenem i to da sam jako zadovoljan kvalitetom konja koji su nastupili u Crepaji, konkurencija je bila izuzetno jaka, ima jako dobrih konja, a isto tako i mladih momaka koji jako brzo napreduju i stasavaju u prave konjare.
 

dobrodol

Član
Učlanjen(a)
25 Dec 2010
Poruka
3.641
Lokacija
opština Irig , Srem
Najava Fijakerijade:

U Nedelju 11. Maja 2014. održaće se Fijakerijada u Pećincima, Srem, Vojvodina, na terenu kod Muzeja Hleba, a u organizaciji Konjičkog Kluba "Canissa" Pećinci...

Očekuje se priličan broj učesnika, ako je suditi i predviđati posetu po prošlogodišnjoj Fijakerijadi...
Tako da uživanje u lepim konjima, snašama i fijakerima neće izostati...
I moja malenkost će prisustvovati, ali samo kao gledalac...
 

slobodan_ns

Moderator
Učlanjen(a)
2 Feb 2012
Poruka
903
Lokacija
Novi Sad
KALENDAR TAKMIČENJA U VOŽNJI ZAPREGA ZA 2014. GODINU

[TABLE="class: tablepress tablepress-id-24, width: 616"]
[TR="class: row-1 odd"]
[TH="class: column-1, bgcolor: #D1D0CE"]Datum/dan[/TH]
[TH="class: column-2, bgcolor: #D1D0CE"]Mesto[/TH]
[TH="class: column-3, bgcolor: #D1D0CE"]Konjički klub, Uduženje[/TH]
[TH="class: column-4, bgcolor: #D1D0CE"]Tip takmičenja[/TH]
[/TR]
[TR="class: row-2 even"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #FFFFFF"]21.04.2014.
Ponedeljak[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #FFFFFF"]Crepaja[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #FFFFFF"]KK Lipicaner[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #FFFFFF"]Revija (parada)[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-3 odd"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #E5E4E2"]01.05.2014.
Četvrtak[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #E5E4E2"]Karađorđevo[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #E5E4E2"]KK Karađorđevo[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #E5E4E2"]KUP Srbije, Revija[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-4 even"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #FFFFFF"]04.05.2014.
Nedelja[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #FFFFFF"]Kragujevac[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #FFFFFF"]KK Kraguj[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #FFFFFF"]Revija[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-5 odd"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #E5E4E2"]11.05.2014.
Nedelja[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #E5E4E2"]Pećinci[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #E5E4E2"]KK Pećinački lipicaner[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #E5E4E2"]Revija[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-6 even"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #FFFFFF"]25.05.2014.
Nedelja[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #FFFFFF"]Novi Sad[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #FFFFFF"]Novosadski sajam, UOLRKS[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #FFFFFF"]Revija[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-7 odd"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #E5E4E2"]31.05.2014.
Subota[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #E5E4E2"]Opovo[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #E5E4E2"]KK Opovački lipicaner[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #E5E4E2"]Prvenstvo Vojvodine, Revija[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-8 even"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #FFFFFF"]01.06.2014.
Nedelja[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #FFFFFF"]Pećinci[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #FFFFFF"]KK Kanisa[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #FFFFFF"]Revija[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-9 odd"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #E5E4E2"]07.06.2014.
Subota[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #E5E4E2"]Odžaci[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #E5E4E2"]KK Ždralin[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #E5E4E2"]Revija[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-10 even"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #FFFFFF"]08.06.2014.
Nedelja[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #FFFFFF"]Melenci[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #FFFFFF"]KK Rusanda[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #FFFFFF"]Prvenstvo Vojvodine, Revija[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-11 odd"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #E5E4E2"]14.06.2014.
Subota[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #E5E4E2"]Belegiš[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #E5E4E2"]KK Mirela[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #E5E4E2"]Revija (dvopreg, četvoropreg)[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-12 even"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #FFFFFF"]21.06.2014.
Subota[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #FFFFFF"]Zobnatica[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #FFFFFF"]KK Favory[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #FFFFFF"]Revija[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-13 odd"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #E5E4E2"]28.06.2014.
Subota[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #E5E4E2"]Banatsko Karađorđevo[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #E5E4E2"]KK Solunac[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #E5E4E2"]Revija[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-14 even"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #FFFFFF"]29.06.2014.
Nedelja[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #FFFFFF"]Svilajnac[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #FFFFFF"]KK Mara Resavkinja[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #FFFFFF"]Revija[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-15 odd"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #E5E4E2"]06.07.2014.
Nedelja[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #E5E4E2"]Beograd[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #E5E4E2"]KK Policajac[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #E5E4E2"]Revija[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-16 even"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #FFFFFF"]27.07.2014.
Nedelja[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #FFFFFF"]Batajnica[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #FFFFFF"]KK Srem[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #FFFFFF"]Revija[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-17 odd"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #E5E4E2"]03.08.2014.
Nedelja[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #E5E4E2"]Kovilj[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #E5E4E2"]KK Kovilj[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #E5E4E2"]Revija[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-18 even"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #FFFFFF"]09.08.2014.
Subota[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #FFFFFF"]Šid[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #FFFFFF"]KK Graničar 2011[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #FFFFFF"]Revija[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-19 odd"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #E5E4E2"]10.08.2014.
Nedelja[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #E5E4E2"]Jakovo[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #E5E4E2"]KK Sremac[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #E5E4E2"]Revija[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-20 even"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #FFFFFF"]16.08.2014.
Subota[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #FFFFFF"]Stapar[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #FFFFFF"]UORK Stapar[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #FFFFFF"]Prvenstvo Srbije, Revija[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-21 odd"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #E5E4E2"]17.08.2014.
Nedelja[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #E5E4E2"]Dobanovci[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #E5E4E2"]UORK Donji Srem[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #E5E4E2"]Revija[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-22 even"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #FFFFFF"]23.08.2014.
Subota[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #FFFFFF"]Kucura[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #FFFFFF"]KK Vezir[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #FFFFFF"]Prvenstvo Vojvodine, Revija[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-23 odd"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #E5E4E2"]28.08.2014.
Četvrtak[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #E5E4E2"]Novi Bečej[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #E5E4E2"]KK Vranjevo[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #E5E4E2"]Revija (parada)[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-24 even"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #FFFFFF"]30.08.2014.
Subota[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #FFFFFF"]Stajićevo[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #FFFFFF"]KK Begej[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #FFFFFF"]KUP Srbije, Revija[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-25 odd"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #E5E4E2"]06.09.2014.
Nedelja[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #E5E4E2"]Ruma[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #E5E4E2"]KK Ruma[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #E5E4E2"]Revija[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-26 even"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #FFFFFF"]07.09.2014.
Nedjelja[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #FFFFFF"]Golubinci[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #FFFFFF"]KK Jadran[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #FFFFFF"]Revija[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-27 odd"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #E5E4E2"]07.09.2014.
Nedelja[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #E5E4E2"]Dolovo[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #E5E4E2"]KK Dolovac[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #E5E4E2"]Revija (parada)[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-28 even"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #FFFFFF"]14.09.2014.
Nedelja[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #FFFFFF"]Novi Sad[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #FFFFFF"]KK Salajka[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #FFFFFF"]Prvenstvo Vojvodine, Revija[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-29 odd"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #E5E4E2"]18.09.2014.
Četvrtak[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #E5E4E2"]Kelebija[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #E5E4E2"]KK Favory[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #E5E4E2"]Prvenstvo Srbije[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-30 even"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #FFFFFF"]20.09.2014.
Subota[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #FFFFFF"]Čačak[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #FFFFFF"]KK Milenko Nikšić[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #FFFFFF"]Revija[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-31 odd"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #E5E4E2"]21.09.2014.
Nedelja[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #E5E4E2"]Stari Banovci[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #E5E4E2"]KK Podunavlje Balta[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #E5E4E2"]Revija[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-32 even"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #FFFFFF"]28.09.2014.
Nedelja[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #FFFFFF"]Surduk[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #FFFFFF"]KK Converssano[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #FFFFFF"]KUP Srbije, Revija[/TD]
[/TR]
[TR="class: row-33 odd"]
[TD="class: column-1, bgcolor: #E5E4E2"]05.10.2014.
Nedelja[/TD]
[TD="class: column-2, bgcolor: #E5E4E2"]Novi Sad[/TD]
[TD="class: column-3, bgcolor: #E5E4E2"]Novosadski sajam[/TD]
[TD="class: column-4, bgcolor: #E5E4E2"]Revija[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
 

milankos

Član
Učlanjen(a)
30 Avg 2010
Poruka
251
Lokacija
Novi Sad
Данас, 02.08.2014. године, биће одржана фијакеријада у Равном Селу (Шовама).
 

slobodan_ns

Moderator
Učlanjen(a)
2 Feb 2012
Poruka
903
Lokacija
Novi Sad
Ždrepci-blizanci Neše Dragačevca atrakcija koviljske FijakerijadeNa petoj Fijakerijadi, u cilju očuvanje tradicije i promocije konjičkog sporta, održanoj 3. avgusta u Kovilju, u vožnji zaprega kroz čunjeve u konkurenciji dvoprega i četvoroprega, i reviji paradnih zaprega konja lipicanerske rase, među 70 učesnika, našao se i Nenad Neša Dragačevac iz Obrenovca, član konjičkog kluba “Konverzano” iz Surduka, sa svoje dve kobile i dva ždrebeta-blizanca, koji su svojim prisustvom izazvali pravu atrakciju.


Kako je objasnio gospodin Dragačevac, jako je redak slučaj da kobila oždrebi dva ždrebeta. Postoji statistika po kojoj jedna od hiljadu kobila oždrebi blizance, ali isto tako retko od tih oždrebljenih i odgaji, a upravo se to dogodilo u Obrenovcu.
Gospodin Dragačevac je danas ponosni vlasnik šest konja. Dve kobile, koje je doveo na koviljsku Fijakerijadu, su sestre i po ocu i po majci. Majka im je karađorevačka kobila Sikra 14, otac karađorđevački pastuv Favory Zora 19.
Jedna kobila nosi oznake 171 Sikra 15, a druga 11 Sikra 2. Stare su četiri i pet godina, a starija je u svom prvom žrebljenju oždrebila dva ždrebeta, što je retkost svetskih razmera.
Kod kuće ima još dva pastuva. Otac pastuva po imenu Siglavi Eleganta je Siglavi Servola iz Austrije, a majka Eleganta iz ergele Silvašvard (Szilvasvarad) u Mađarskoj. Njega je ergela Kelebija uvezla iz Austrije, a drugi pastuv je poreklom iz Karađorđeva. Gospodin Dragačevac se svih ovih godina trudio da ima tzv. čiste konje, konje koji su sa pedigreom, i konje koji su sa državnih ergela.
Za vreme majskih poplava u Obrenovcu, svi ovi konji, dva pastuva, dve kobile i dva ždrebeta, bili su smešteni dva dana i dve noći u kamionu.
-Kada je voda prodrla u kamion, na sreću popela se samo do kičica na nogama konja, i ždrebad bi sigurno stradala, jer je voda bila jako hladna, da na kraju nisu na vreme spašena i danas su živahni i zdravi. Kobile su prošle godine bile na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu i trebale su i ove godine, međutim nisam mogao da ih izađem kamionom iz dvorišta, i da dođem - objašnjava težinu situacije u kojoj se nalazio gospodin Dragačevac.
Zato je na poziv prijatelja došao u Kovilj, da se vidi sa njima i da se malo druže, „da izađe iz svakodnevnice koja posle svih ovih peripetija i nedaća, pomaže.
Konjarstvo je za Nešu Dragačevca lep hobi, koji mu hrani dušu i ispunjava srce. Privatno se bavi nekim drugim poslovima, jer, kako kaže ima troje dece, i da kada bi imao mogućnosti, prihode, određena sredstava, da se od konjarstva može živeti, bavio bi se samo konjima. Međutim, to nije slučaj.
-Konji su uvek bili luksuz a pogotovo danas. I sve što je vezano za konje, sve je to sada u deficitu. Od kovača, potkivača, sarača, jer zato što su retki, zato su i skupi - smatra gospodin Dragačevac.
Po njegovim rečima mi smo narod koji je poznat po amaterizmu, i jako je malo profesionalaca koji su voljni, spremni da sve ispoštuju do kraja. U poslednje vreme polako se izdvajaju neki ljudi, i to obećava i daje nadu da će jednog dana biti drugačije.
Najbitnije je da čovek zna šta hoće. Da bi neko ušao u taj profeionalizam treba jako puno rada, vežbe, treninga, ali je on sam sebe limitirao da se ovim bavi do nivoa druženja, da ne trpi porodica, posao i sve ostalo. Zato su druženje i prijatelji u Kovilju bili na prvom mestu, a prelepe kobile i fijaker, koji je provozao na reviji paradnih zaprega, nužno potreban adrenalin da se nadvladaju iskušenja relanog života. Jer za njega druženje sa konjima i ljudima koji iskreno vole i osećaju ove plemenite životinje, je prava bajka.
 

slobodan_ns

Moderator
Učlanjen(a)
2 Feb 2012
Poruka
903
Lokacija
Novi Sad
Ne moras da ih smanjujes na racunaru, smanjis velicinu slike kada upload-ujes na sajtu. Obrati mi se na PP ako ne znas.
 
Vrh