Kompostiranje

Pročitao sam dobar deo ove teme, ali nisam našao odgovor, na ono što me zanima.
Imam dosta bukove šume i tu naravno dosta bukove zemlje (od lišća i suvog drveća). Šta mogu da uradim da se to do kraja iskompostira, jer kad vadim to, sve izgleda kao polupregorelo.
Da li da stavljam red šumske zemlje, red trave i tako slažem da se kompostira, ili neko ima bolji predlog.
Kontam da bez zelenog, neće tako brzo da se kompostira, a i biće kvalitetnije zbog različitog materijala.
Nemam dovoljno drugih otpadaka kojih bih mogao da stavljam u masu.

Znam da sam digao temu iz mrtvih, ali bolje nego da otvaram novu 😊
Sve sto je drvenasto, mora biti dooobro usitnjeno inace ga mikroorganizmi ne mogu brzo razloziti. A i ako ti je trava "najzelenije" sto imas u gomili komposta, tesko da ce biti nesto od toga. Moras imati izvor azota da bi se to upalilo. Mozes da mokris u gomilu.

Šta sem trave mogu da stavim da bi dobio dovoljno azota, jedino ureu? Nemam ništa organsko pri ruci.
A što se tiče braon materijala, prilično je usitnjen, to je uglavnom raspalo lišće i ostaci od suve buke, ali sve dosta sitno.
Ja sam mislio da prosejem i odmah to koristim, ali nekako mislim da je bolje da dodam nešto, tako ga i obogatim i bolje će da sazri.

Mozes ureu, a mozes, kao sto rekoh, i urin. To je bar dzabe. Ako drvo nije u obliku sitne pijevine, ostace skoro netaknuto.
Tu bukovu zemlju, kako je zoves, najbolje mozes da iskoristis kao pokrivku (malc). Ako hoces kompost, a nemas bilo kakvog stajnjaka, trava, lisce, i jak izvor azota bi ga napravili ali ne bas brzo.

Nisam primetio ovu temu ranije (pisao sam u temi stajsko djubrivo), al ajde da je malo oživimo...

Pre 10ak dana sam naslagao figuru (1x2x12m ugrubo, 7-8t) komposta od šampinjona, zalio sa oko 200l vode sa unikerom pa prekrio najlonom. Prošli vikend vidim da ima kondenza na najlonu, ali nisam gledao kakva je masa unutra. Dal' je potrebno prevrtanje i zalivanje komposta?

Inače planiram da ga bacim u maline uz neko krečno sredstvo (jer mi je ph 3) već za dva meseca, dal' će uspeti do tad da se zgori?

I još jedno pitanje: pošto je zemlja baš kisela, a kompost ph alkalne vrednosti postoji li rizik od nekog negativnog efekta (šoka) na maline ako budem kompost ukopavao u zemlju ili je sigurnije samo ga baciti preko zemlje?

Nazad
Vrh