Koliko površine imate pod vodom ?

I kod nas dele ali ja opet nemam pravo-nema veze što sam hobista nego što sam mali poljoprivrednik,ja sam pošteno prijavio nešto jače od 2 jutra (čak je parcela bila na lokalnoj TV) a trebao sam sve prijaviti-ovo se deli koliko vidim napamet
 
Zašto nemaš pravo? Ja sam juče video mnogo ljudi koji su dobili seme, a znam sigurno da su hobisti i penzioneri?
 
Zato što imam samo 2 jutra-pa da sam dobio 2 zrna-evo toliko ti sleduje i gotovo a ne ovako.meni je to 10% od površina koje posedujem
 
Znači, sad je problem što imaš malo površina pod vodom? :haha:
Malo je semena stiglo, pa je i kod nas bio problem kako ga rasporediti, a da svi budu zadovoljni. Jedino da su delili po pola džaka semena?
 
dobili su imenjače oni koji imaju 2kvadrata ali su prijavili svu zemlju koju poseduju-eto ti pravde,danas pošten čovek može samo da uzme štranjku i da se obesi
 
Još imam vodu

qq6ftk.jpg
 
Žalosno-tu Šandore ni ove godine nema ništa.Kod mene se povukla voda,uzorao sam i spremio-samo još da posejem pa ako opet bude vode da se ošišaš.Dva dana mi je trebalo da uzorem i spremim nešto jače od 2 jutra (njiva je u špicu,svaki put čistim spremač od krtoga,sve di sam tu sam)
 
Danas sam uzorao parcelu u kojoj godinu dana nismo mogli da uđemo .Bilo je mesta gde je još vlažno ali nekako se prošlo .Od trava je dominirala ,kod nas kažu "Sita "(barska trava) , rogoz i malo trske.
 
Evo nekoliko slika iz dela atara koji je najvišlji .Gledam ove slike i pitam se da li treba plćati doprinose za odvodnjavanje i kome ?.Naime u ovom delu atara nema ni jedan kanal za odvodnjavanje iako je projektovan i ucrtan u karte još 1970 (komasacija).Mesto kukuruza ,suncokreta ..na 2 klasi zemlje će rastiti rogoz ,trska .Žabe krekeću a prisutne su ptice sa dugim nogama.
P5010113.JPG

P5020116.JPG

Negde putem mali traktori ne mogu da prodju pa se gaze njive.
P5020118.JPG
 
I kod mene toga ima.Kanala ni u blizini a pare traže za odvodnjavanje.Sad su još prebacili i vezali plaćanje za porez pa ajd probaj da ne platiš.
 
I, sada treba da smo zadovoljni.Država nam pomaže pošto smo pretrpeli ogromne štete od polava.
Na žalost ima parcela koje još nemogu da se seju ali smo " socijalu" u vidu semena i danas dobili.
Svako ,ko je prijavio štetu od vode je dobio po jednu kesicu ovog hibridnog kukuruza.

 
Posle 42 litre koje su pale u selu i od 55-72!!! koje su pale u pojedinim delovima atara i to za 30-40min voda se opet vratila gde je i bila.Situacija je žalosna.
 
Hibrid Zona iz paketa socijalne pomoći za prošlogodišnja poplavljena područja ,sejan 1. 06.još odoleva ali se zrno bukvalno kuva u ljusci.






Pored njega je ZP-505 sa 27 % vlage.
 
Hibrid Zona ,100-inak dana posle setve za nuždu može da se obere.
Ova tri klipa teže 1120 grama a samo zrno 890 grama ,vlaga po slobodnoj proceni oko 30%.
Ovaj klip mi je skrenuo ažnju pošto ima 24 reda ali nije tipičan za ovaj hibrid.


 
Nazad
Vrh