Koliko površine imate pod vodom ?

Po mom mišljenju upumpavanje gasa u podzemno skladište nema veze sa vodom koja se pojavila.Prvo nikada nismo imali ovoliko padavina ,a drugo 1999-2000 smo imali vode u ataru iako nije upumpavan gas.I tada je u potezu Greda ostalo nepokošene pšenice ,kukuruza a nije moglo da se ore.2000-dite sam 2 kj početkom aprila samo tanjirao i sejao suncokret.

zorancile je napisao(la):
Da li je neko utvrdio da li ovo sve ima veze sa podzemnim skladištem gasa u Banatskom Dvoru? To "skladište" je u zemlji, ali nije cisterna, nego se gas pumpa direktno u zemlju, a velika količina gasa je u pitanju. Da li je to pumpanje moglo da poremeti podzemne vode i da ih istera na površinu? Mi nismo daleko od Dvora, a ko zna dokle se prostire taj podzemni bazen, možda je i ispod nas?
gas se upumpava u "rupu" iz koje je i izvlačen godinama.u gotovo iscrpljeno nalazište.
to nije rupa 2 metra pod zemljom, već su u pitanju verovatno stotine metara.

Podzemna skladista gasa su ustvari stare busotine iz kojih je nekada vrsena eksploatacija...U pitanju su posebni slojevi zemlje koji ne propustaju, dubine variraju od busotine do busotine...
Uglavnom se u podzemna skladista upumpava gas pod 25% vecim pritiskom od pritiska pod kojim je bila busotina pre eksploatacije.
Povezanost sa visokim nivoom podzemnih voda ne postoji, jednostavno je u pitanju velika kolicina padavina, a mreza drenaznih kanala je poptpuno ne razvijena pa cak na nekim mestima i zatrpana otpadom kojekakvim... Resenje problema je ponovno prokopavanje i kanala, ali sredstava u budzetu za to ne postoji... mozda ce se resavati nesto na nivou lokalnih samouprava (kada pocnu da se slivaju pare iz predpristupnih fondova EU)... Steta sto je ova zemlja zaboravila na radne akcije, i sto ljudima vise ne pada na pamet da se udruze i urade nesto za opste dobro mesta u kojem zive (svi bi imali koristi), kad vec vlast nece da pomogne a vidi problem...
Mozda nekome od vas smeta sto sam idealista i sto sam u fazonu bratstva i jedinstva, ali ja mislim da je to jedino realno resenje u nekom narednom periodu od barem 3 godine...

kakve crne radne akcije juce mi stiglo da platim odvodnjavanje i jos dzabe da radim a gospodi pare u dzep a ni prstom ne mrdaju da prokopaju neki kanal...nama svake godine pliva deo atara zbog jedinog ne regulisanog vodotoka u vojvodini...

@maki_vs

Drug, razumem ja tebe u potpunosti...dajes pare za to pa neces ti da lomis kicmu...
Ali ipak mislim da kada bi svi mi malo polomili kicmu da bi nama bilo bolje, to bi mi prokopavali za nase dobro.
Nismo mi njih preskocili time sto necemo sami da prokopamo to, vec sami sebe preskacemo i smanjujemo prihode iz godine u godinu.
To oko naknade za odvodnjavanje resava jedna ozbiljna peticija koja ce biti potkrepljena dokazima i slikama, provucena kroz sluzbenu belesku opstine (a po potrebi poslata i na vise instance)... Sa zahtevom da se ili ukine placanje jer se nista ne resava po tom pitanju ili da sami odrade posao za koji im se placa godinama ili decenijama.
Zvuci jako sturo sa moje strane ali moze da uspe ako se osnuje radno telo za resavanje tog problema...
A jos jedna stvar vezana za to, koja povecava sanse za uspeh po tom pitanju je, da se to sve odradi na nivou vise opstina i prilozi sve zajedno.
Evropskim zakonima (koji su mi veoma poznati) je to tacno regulisano...Nema pridruzivanja EU bez resenog pitanja odvodnjavanja i regulacije i preciscavanja otpadnih voda. Znaci svakako ce oni to sami morati da odrade, ali je to pitanje vremena, a vremena nema, tako da taj problem treba obraditi i time ubrzati njegovo resavanje.
Za takve stvari se cak i iz predpristupnih fondova EU dobijaju sredstva uz dobar i detaljan plan.

Doprinosi za odvodnjavanje stižu da se plate a kod nas je ove godine,zbog nestručnog rada sa odvodom, kanal koji treba da odvodi vodu poplavio (Izlio se) ogromne površine i nikom ništa.Treba naći dobrog advokata pa ih tužiti a ne daim plaćamo .

Ja sam danas isao da uzorem parcelu koja mi je ostala i nista nisam uradio podzemna voda je na 10 cm od povrsine i kako prodjem tako voda ide zamnom pa sam se i 3 put zaglavio,i naravno napustio sam a kada cu nastaviti to ne znam :kisa: :sta:

Progarac je napisao(la):
Ja sam danas isao da uzorem parcelu koja mi je ostala i nista nisam uradio podzemna voda je na 10 cm od povrsine i kako prodjem tako voda ide zamnom pa sam se i 3 put zaglavio,i naravno napustio sam a kada cu nastaviti to ne znam :kisa: :sta:

Kada jace smrzne :ppozdrav:

Bogami i kod nas je ista situacija.... Na parceli od 10kj gde dosad NIKAD nije bilo vode, polovina repe nije izvađena jer mi treba podmornica da je izvadim

Evo malo danasnjeg odvodnjavanja
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WgMZf1iGONI[/youtube]

Danas sam ja išao do ove parcele da produbim kanalčiće za ispuštanje vode .Mogli bi hidrocentralu napraviti,pošto voda non stop curi.
Išao sam malo dalje da vidim zašto je kanal toliko pun .Lisica je u kraj kanala iskopala jamu a iskopana zemlja se sronila i skoro preprečila kanal.
Ovo su slike koje je Ralekiraj juče načinio dok je išao da kopa ispuste za vodu. [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TzVa3JEUNHU[/youtube]
@Zorancile,
ima tri kanalčića na 70m širine a problem je i odvod kroz kanal zbog zemlje koju je lisica nabacala u njega.

Ljudi moji nemojte pogresno da me shvatite ali ima tu dosta i vaseg nemara :zli:
jeli nemozete da se skupite vas 10-15 komsija ili celo selo, napravite radnu akciju i prokopate kanale ?
Pa to je za vase dobro , ako cekate na drzavu udavicete se u toj vodi .

Nazad
Vrh