Koliko plaćate sezonske radnike i gde ih pronalazite?

ja ove godine samo jednog radnika uzimam da slaže bale jer sa kevatorom trošim pa me cigani više ne zajebavaju kao prošle godine jedan dan dođe drugi nedođe sad ovom radniku ispresujem pokosim i ispresujem detelinu i niko nikom ništa ne plati i najbolje mi tako

Sve će lakše biti naći nadničare. Ja sam jesenas utovarao i rasturao stajnjak sa nadničarima od kojih jedan ima lepšu kuću i vozi bolji auto nego ja. Radio čovek do sad na gradjevini i imalo se - moglo se. Medjutim sad kad je građevinarstvo u Srbiji doživelo krah i kad je kao i većina građevinaca ostao bez posla, a vidi čovek da ni od posla u struci nema ništa, pa ko veli daj šta daš. Momci su vredni i pošteni i zvaću uvek njih.
Čini mi se da je sada neke radove jeftinije izvoditi ručno nego mašinski. Gorivo će biti sve skuplje, a radne snage u ponudi sve više.

Kod nas ima radne snage, ali ima malo kvalitetne!
Cene za kukuruz su bile 150 dinara ubacivanje u levator, a korpe 250 din. Cene su po jednom satu.

Kod mene je u proseku 100 dinara sat za traktoriste ,a 80-100 su fizikalci za skoro sve poslove.Teško se nađe solidan traktorista.Ovi mladi su "brzi" i satraše sve živo,a ovi stari tvrdoglavi i iskusni kad se na sat radi.

Traktoristi 150 -200 din na sat, i nema ih ,a fizikalci od 200-300 din, i nema ih.........

200 dinara sat bez obzira koji je posao u pitanju+idem 20km u jednom pravcu po radnike jer kod mene u selu nema radnika koga možeš platiti.

ja sam placao 2010 traktoristu koji je zamnom samo vozio(psenica soja kuruz) 150 sat,i to u susutini prijatelj kucni, za koga znam kako vozi,kao svoje,sam je trazio tu cenu i ja mu dao,ostale poslove od oranja i priprema, setve, radim sam

Ali vi imate jake cene :haha: :haha: :haha: Kod nas traktoristu za oranje ispod 5 evra za kj niko nece da cuje a placali su i po 7 evra, za voznju u berbu 10 evra po kj na sat niko nece ni da cuje, krunjenje 1000din po vagonu, vozac kombajna 10 % od vrednosti po kj ako je vrsidba kukuruza isla po 5000 din njemu 500 din... Ubise nas sa cenama, ali nema ni radnika i onda znate kako ide dodji kod mene dobices 1 evro vise...

Ovo su cene za fizikalce a za one koji voze kombajne i traktore u raznim operacijama je 10% od cene.

Ja mog radnika plaćam 1500 na dan kad radi 12 sati (nekad 10 nekad i 15)
Sad zimi kad nema posla dođe svaki drugi da po 2 sata dam mu 200-300 din uvek nešto da pojede,nekad kutija cigara.Nije neki ekstra radnik ali boljeg nemam.Ovaj radi sve od njive,voćnjaka,stoke,dvorišta,meša malter i na svinjokolj pomaže.
Imao sam i bolje ali veliki ucenjivači, dva dana radi pa treći kaže moram onom da odradim i ne dođe.
Ovom sam na prvom mestu ja pa tek onda drugi,ja to cenim i uvek pomognem( prase za slavu,svinjče,neki paket mesa,šapurine). Kod nas je jako veliki nedostatak radne snage i prema tome onaj ko radi sam mora malo i da radniku progleda kroz prste .

I ja sam cenio mog radnika koji je radio 6 god kod mene dok me nije odrao za 600 evrica, moja krivica sto sam mu dao pare unapred i zajebo me nije dosao jesenas na posao al " kada padne prvi sneg" evo ga treba mu za grejanje, treba mu za hleb...

KishRobert je napisao(la):
bas nikog nemas da ti pomogne?(cale,brat..)

a sta da ti kazem......svako tera svoj biznis,a brat mi je u cikagu vec 10 godina,jedino imam dedu(74god.) kojem neeeedam da mi pomaze jer njegovo pomaganje=odmaganje,cim sedne za volan odmah nesto skenja tako da nista od posla...sve sto je uradio ove godine to je oranje citavih 12 jutara

Drastična je razlika po regionima.Kod mene ima radnika koliko hoćeš.Sve velike firme koje su zapošljavale po 300-400 radnika sada imaju po 20-tak.Sve je ostalo pobeglo u grad ,a ko nije taj radi sve što se nudi.I ovih dana iz poljo kombinata gde je bilo 330 radnika ostalo je 86.Pa je došao novi gazda "svinjogojac" pa smanjio za 9 pa sad 15.01. opet smanjuje za 9 pa u Martu ostali.Njemu treba 27 radnika.Sad računajte koliko će to bit mahom iskusnih ljudi iz poljoprivredne branše.

Najjaču "foru" kod pogađanja utovara slame sam imao 2009.godine, kad mi je "fizičar" rekao - ne mogu jeftinije od 1500dinara (kao četvrti član "posade"), znaš, ne isplati mi se!!! i to za 450-500 bala koliko sam mogao d adonesem tog dana.
Naravno da sam ga ostavi pred njegovom kapijom, a da li mu se "isplatilo" to što je okino cenu ko mače sa tavana - to ni on sam ne zna. Zašta mu se ne isplati, jer je presedeo ceo dan, nije zaradio pare, popio par piva i pupošio kutiju cigara na tuđ račun:haha: Šta je on od toga morao da uloži?
Inače , za utovar stajnjaka i sl 150-200din na sat + sve ostalo što izvoljevaju uz to...

Kod nas je utovar bala 10 dinara po bali a možeš da se pogodiš na jedvite jade po 8 ili 9 dinara i naravno kao što je miloš napisao sve ostalo što izvoljevaju.

Toliko je otprilike i kod nas, mada ima razlike ako su bale slame ili deteline.
Ipak nije uskladjeno sa baliranjem... ljudi baliraju za 18-20 dinara, znači treba im traktor, presa, gorivo, kanap, vreme... a utovar i istovar te bale oko 10 dinara (+ piće, ručak). :sta:

Nazad
Vrh