@Boderlica
Zanimljivo,to je valjda neka drugacija ,teza secka nego ova obicna ?.Posto ovde na forumu su pisali da su probali secku u kukuruzu i nije moglo,mnogo lupa i sta vec ....Po meni bi tu secke sa fiksnim nozevima imale prednost,jace su.Tako i kod npr nekih,a mozda i svih aksijalnih kombajna,secka uvek radi,i fiksni su nozevi,Case npr.Takodje kod njih masa sa rotora/bubnja kad prodje secku,i masa sa sita,sve se usmerava putem vetra na one rotacione razbacivace i tako se sva masa jednako baca po povrsini.Nije npr koliko znam kao kod obicnih kombajna sa slamotresa,gde pleva ako nema razbacivace zavrsi sve iza kombajna,a samo slama posto pada na secku ,ona se rasturi po povrsini.
Ja sam na zmaja nastelovao da secka kolko tolko vise baca slamu levo i desno,a manje u sredini,jer tu pada pleva,pa da donekle bude to jednako po povrsini,mada posto vetra cesto ima i to na udare,daleko to bude od toga kako sam ja zamislio.Problem je ako secka ravnomerno razbaciva masu,ili cak uze od sirine hedera,tj vise u sredini,dodas na to jos plevu,onda opet se pozna mnogo posle prvog tanjiranja,svaki ''red'' pleve se vidi gde ,tj gde je prosao kombajn....