Nadam se da sam dobru temu, nije bilo bolje, odabrala da postujem.
Ja imam 2500 koka. Stavila sam po 6 u kavezu i imam dobro iskustvo. Veterinari preporucuju po 4, svi stavljaju 5 a ja sam stavila 6.
Opremam je automatska, proizveo VOS Zabalj.
Imala sam 99% nosivost, necete vjerovati! Sad su stare skoro 6 mjeseci i imaju 94% nosivost.
Rasa je Loman, Nabavila sam ih kod jednog proizvodjaca iz Bosne.
Jaja su tamna jako, imaju prelijepu boju. Sjajna ljuska. To je valjda do rase.
Meni je ovo prva godina pa i ne znam mnogo o ovom poslu. Mislim prva da radim samostalno a inace je to porodicni posao (da ne kazem biznis pored toliko nasih rijeci).
Izdjubravanje je pomocu traka i izdjubravamo svaki 3 dan.
Svijetlo drzim od 6 do 9. (U Bosni drze od 7 do 9.) Sijelice su od 40w. Neki kazu da je to mnogo.
Sto se velicine jaja tice imam oko pola paketa B klase, 2 S-a i 4 A (dnevno). Mislim da su mi sitna jaja? Ali je dobra nosivost.
Davala sam neku hranu iz Zemuna, sad dajem Inberg iz Boljevca tj tamo je mjesaona a oni su iz Bg-a.
Crna Gora je zabranila uvoz jaja iz Srbije, to znam, ali koja je cijena jaja kod vas? Ovamo je na pijaci najjaca cijena i ide od 10 centi do 15, to je naravno maloprodajna cijena. U prodavnicama ima jaja i po 7 centi. Ja na veliko prodajem A klasu 30E a ima ih koji imaju stare kupce sa starim cijenama i do 40E. To kazu "kako koga ufatis''. U svakom slucaju cijene idu od 20 do 40E po paketu. Sad mi se poslije Vaskrsa nakupilo 40 paketa pa cu da ih dam za 22B, 24 A i 26 S.
Koliko se koke krecu u Srbiji sada?
Tek sam stigla na vas forum i ko malo dijete...A kako ovo, a kako ono...he he ...ne zamjerite.
Ako ima neko ko se razumije neka uleti sa nekim dobrim savjetom ili bar prokomentarise.