Ma bio našao par traktora u Srbiji, zvao čovjeka i dogovorio da odem da ih pogledam (82.1, 820 i 892), čak i prevoz ugovorio jer sam bio 100% siguran da ću uzeti jedan od ta tri. Sećom nazovem carinu i pitam ih kakva je procedura, dažbine i slično. Odem fino tamo, ponesem podatke i slike sa oglasa, kažu mi nazovi za par sati dok provjere koliko bi izasla carina i porez. Ako možeš da povjeruješ, mislim da su na 82.1 iz 1997. godine, vrijedan 6500E zaračunal gotovo 2000E dažbina (pazi, nisam siguran 100% za cifre, davno je to bilo al znam da je bilo mnogooooooo skupo)!. Zbog toga sam odustao od toga. Kasnije sam htio da kupim traktor u Njemačkoj, našao preko zeta par odličnih traktora u Njemačkoj i Švajcarskoj, spremao se da odem i srećom opet nazovem carinu...za Renault 651 (duplak sa 65KS iz 1985.) koje je zet gledao i zbog loših guma i farbe oborio cijenu na 4500E (al je motor i mehanika bila u perfektnom stanju) mi zaračunaju nešto više od 4000KM carine. Dalje nisam ni pitao. Kasnije, kad sam obišao neke švercere i preko nekih prijatelja vidio da oni za takve traktore plaćaju 300-500KM dažbina (imaju veze), odustao sam od samostalnog uvoza jer je bez dobrih veza na carini to praktično nemoguće (nemoguće skupo).