Koje seme kukuruza sejati 2013

Djudja

Član
Učlanjen(a)
15 Jan 2013
Poruka
133
Treba biti pametan koje seme kukuruza sejati 2013.
2012 sejano F 73, bekalb 4888, D 5276, i nesto malo NO1 gratis vrece.

Jel moze mala pomoc

I sta ti se najbolje pokazalo? Kod nas u ataru N01 - zato sto je izbegao vrucinu u oprasivanju.

I sta ti se najbolje pokazalo? Kod nas u ataru N01 - zato sto je izbegao vrucinu u oprasivanju.

Pravo da ti kazem mislim pionir. Ja sa tim nisam imala puno dodira uglavnom sam ucestvovala sa suprugom u razgovoru i kao dogovarali se al nisam pamtila jer sam mislila da ima ko ce to za mene. Bicu kratka da te nesmaram. Kada se brao kukuruz u zrnu meni je suprug upao u kombajn u puz i poginuo. Ja sad pored sve muke moram da nastavim dalje. Da je upitanju par jutara ja bi to u arendu dala. Al tu ima dosta zemlje i sva mehanizacija. Dosta prikljucnih masina je sam pravio. Voleo posao i nakraju i zivot izgubio.I naravno samo mojih 27 godina.

- - - - - - - - - -

Ja cu samo Dekalb 5276... :ppozdrav:

Da al koliko jutara

Poslednja izmena:
Moje saucesce...

Obavezno nadji OZBILJNOG radnika da tera masine, plati ga posteno i nemas brige. Seme kukuruza ako imas puno zemlje podeli na vise fao grupa. Ako sve krunis u zrnu maksimalno fao 500.
Od pionira ti preporucujem N01 fao 370, f73 fao 400 i trebalo bi probati 9915 fao 380. Od dekalba 5276 fao 480 i 4590 fao 330. Ne bi bilo lose jos koji hibrid da posejes npr neku Syngentu. Ako beres kukuruz u klipu AS72, Dekalb 6120, KWS Kermes, Pionir neki fao 600-700. Ako imas pitanja pitaj mi cemo se svi potruditi da ti pomognemo.

Moje saucesce...

Obavezno nadji OZBILJNOG radnika da tera masine, plati ga posteno i nemas brige. Seme kukuruza ako imas puno zemlje podeli na vise fao grupa. Ako sve krunis u zrnu maksimalno fao 500.
Od pionira ti preporucujem N01 fao 370, f73 fao 400 i trebalo bi probati 9915 fao 380. Od dekalba 5276 fao 480 i 4590 fao 330. Ne bi bilo lose jos koji hibrid da posejes npr neku Syngentu. Ako beres kukuruz u klipu AS72, Dekalb 6120, KWS Kermes, Pionir neki fao 600-700. Ako imas pitanja pitaj mi cemo se svi potruditi da ti pomognemo.

Unapred hvala.

Beremo samo u zrnu i lagerujemo kuci. 2012 smo ranu grupu za to lagerujemo kuci i poceli smo polovinom avgusta da beremo, naravno dosta na to je i uticala suša. Naravno smucila mi se za ceo zivot, da nije bilo tako on bi bio ziv, uvek je gasio masine, al taj put je popizdeo zbog odluke sto su doneli u vezi drzavne zemlje sto je uzeta pod arendom da se vracaju pare, a mi koji smo placala i po 300 e ko nas j.... I tako besan izasao da odgusi kuruzovinu izmedju kljunova sto se nakupila da mu i to malo sto je rodilo ne propada dole i sklizne i pravo u puz.

- - - - - - - - - -

Imam ja traktoristu i to jako dobrog, al pije :ppozdrav:

Posejace se, poprskati i sve ostalo. Al mene najvise muce kvarovi i to jos najgore ako se desi na njivi. On je sve to radio, remontovao, popravljao, pravio. Desi se kvar on se odmah odklanja, mene zove il svekra da se donese delovi od kuce ako nema kuci onda u grad kod ljudi, i dok mi dodjemo on sve rastavi pripremi. Niko mu nije trebao sem u sezoni za prevoz i da se tera drugi kombajn. Sam je napravio komplet 6 zmajevih prikolica, kupljena samo šasija na licitaciji, odrpan kombaj zmaj, koji se morao dovuci, prskalica od 12 m... On i njegovih 10 prstiju. A da nekazem sta je uradio sa starim torpedom, okacicu sliku. Rasturio samo ostao prednji deo di je motor, A sad ima klimu i tapacirung iznutra :(

Nažalost teška situacija.Kombajn parkiraj u šupu a moj ti je savet da za početak nađeš dobrog i pouzdanog kombajnera koji će ti uraditi uslugu tako da izbegneš svu sekiraciju oko kvarova.

Nažalost teška situacija.Kombajn parkiraj u šupu a moj ti je savet da za početak nađeš dobrog i pouzdanog kombajnera koji će ti uraditi uslugu tako da izbegneš svu sekiraciju oko kvarova.

Nije to bas tako lako. Nece da dodju mnogi iako ni leba nemaju da jednu. Nece iz zavisnosti i ljubomore. Pa nismo im mi krivi sto oni nemaju. Mi imamo , al zato sto se kod nas radi cele godine od ponedeljka do subote. Od 8 do 20, a u sezoni suprug se nevraca kuci ni po dva tri dana, hranu sam mu nosila na njivu i kafu da ne zaspi. Pravi prikolice na +40, ruke mu gore od varova. Radili smo da bi imali, nismo mi krivi sto oni hoce radno vreme kao u firmi, pa kad dodje kuci da lezi i gleda TV. Ja za ovaj sajt znam od supruga jer mi isao na zivce, jer radi po 16 18 sati pa umesto da bude malo sa decom on je ovde il na poljopartneru. A kad je napravio šublere na prikolicama da curi u duvaljku pa na kotobanju, popucali ko zabe... Kad je nastradao tek onda se videlo koliko su ljudi zavidni i zlobni, jer je nastradao u sezoni.

- - - - - - - - - -

Nije to bas tako lako. Nece da dodju mnogi iako ni leba nemaju da jednu. Nece iz zavisnosti i ljubomore. Pa nismo im mi krivi sto oni nemaju. Mi imamo , al zato sto se kod nas radi cele godine od ponedeljka do subote. Od 8 do 20, a u sezoni suprug se nevraca kuci ni po dva tri dana, hranu sam mu nosila na njivu i kafu da ne zaspi. Pravi prikolice na +40, ruke mu gore od varova. Radili smo da bi imali, nismo mi krivi sto oni hoce radno vreme kao u firmi, pa kad dodje kuci da lezi i gleda TV. Ja za ovaj sajt znam od supruga jer mi isao na zivce, jer radi po 16 18 sati pa umesto da bude malo sa decom on je ovde il na poljopartneru. A kad je napravio šublere na prikolicama da curi u duvaljku pa na kotobanju, popucali ko zabe... Kad je nastradao tek onda se videlo koliko su ljudi zavidni i zlobni, jer je nastradao u sezoni.

Sejacu pionir sigurno jer sam cula da najbolje podnosi susu , a sad koji pa bas neznam, videcu sa apotekom gde uzimamo, dobar covek.

Koji je bio nick pokojnog na forumu?

Izcitaj temu pionir, stvorices jako dobru sliku o manje vise svakom hibridu. Ako sve kombajniras i nemate svoju susaru onda samo fao 300, 400 i eventualno 500. Semena iz najskuplje grupe (uvoz) treba da su dosta bolja od domace proizvodnje iz prostog razloga sto kod nas su jako nepovoljni uslovi bili prosle godine i ko zna kolika ce biti klijavost.

Koji je bio nick pokojnog na forumu?

Izcitaj temu pionir, stvorices jako dobru sliku o manje vise svakom hibridu. Ako sve kombajniras i nemate svoju susaru onda samo fao 300, 400 i eventualno 500. Semena iz najskuplje grupe (uvoz) treba da su dosta bolja od domace proizvodnje iz prostog razloga sto kod nas su jako nepovoljni uslovi bili prosle godine i ko zna kolika ce biti klijavost.

Nije bio prijavljen on to nije voleo, samo je citao, forume, sajtove i tudja iskustva. 2012 je bila 300 i 400 grupa. 2012 sejano F 73, bekalb 4888, D 5276, i nesto malo NO1 gratis vrece.

gospođo moje saučešće, a što se tiče kukuruza kolege su sve rekle i moj je savjet da od zavisnosto površina podijelite na više grupa.Ja lično idem od f-58 fao 200 do grupe fao 500.Prednost je ako neki omane neće valjda svi i ne dolazi sav u isto vrijeme za žetvu.Ako na nekoj parceli planirate sijati neku jesemju kulturu onda tu posite raniju grupu tako da stignete u roku posijati istu.Žalosno je to što vam se desilo,sve je to produkt teškog života i stanja u kom se nalaze 90% seljaka tj paora.Želim vam puno sreće i uspjeha u radu.

gospođo moje saučešće, a što se tiče kukuruza kolege su sve rekle i moj je savjet da od zavisnosto površina podijelite na više grupa.Ja lično idem od f-58 fao 200 do grupe fao 500.Prednost je ako neki omane neće valjda svi i ne dolazi sav u isto vrijeme za žetvu.Ako na nekoj parceli planirate sijati neku jesemju kulturu onda tu posite raniju grupu tako da stignete u roku posijati istu.Žalosno je to što vam se desilo,sve je to produkt teškog života i stanja u kom se nalaze 90% seljaka tj paora.Želim vam puno sreće i uspjeha u radu.

Hvala na savetima, al ja se sa tim ne mogu pomiriti da neko sa 33 godine tako zavrsi, a opominjao je i ucio i radnike, a da njega to zadesi, sve zbog ove j..... drzave i nepravde pa ljudi moraju okupirani problemima da idu da rade i samo sekunda nekoncentracije....

- - - - - - - - - -

Ispostavilo se , bar ovde kod nas, da ove godine bolje rodilo gde je veci razmak redova i ko nije bacao jesenje, pa nije toliko izgorelo, manje biljaka pa time i manja potreba za vodom. 2012 nas razmak je 18cm i 19cm. Nisam bacila jesenje jer nije iskorisceno od letos nije bilo kisa, a tako je i on planirao. Dal sad ureja, an ili kan. 2012 Bacano je an u dva puta 1 i 15 marta.

gospođo dešava se, skoro svi mi idemo u njivu nategnuti živaca i radimo sa strojevima koji na brzinu nas mogu ubiti ili napraviti invalidom.Još jednom želim vam uspjeh u borbi koju ja poredim sa traženjem lijeka protiv raka.Radiš,mozgaš ,patiš se a od toga slabe vajde i na kraju dođe smrt.

gospođo dešava se, skoro svi mi idemo u njivu nategnuti živaca i radimo sa strojevima koji na brzinu nas mogu ubiti ili napraviti invalidom.Još jednom želim vam uspjeh u borbi koju ja poredim sa traženjem lijeka protiv raka.Radiš,mozgaš ,patiš se a od toga slabe vajde i na kraju dođe smrt.

Ako mogu nekako pomoci ja nekome...

Gospodjo dal mozete da se pomiriti sa tim je jedno ali da morate to je drugo.Bilo sta da posejete ako bog da ovrsicete.Svaka semenska kuca ima dobre rane hibride koji brzo otpustaju vlagu.Meni se dopada kws 3381 nije razocarao_Ovaj dogadjaj me potsetio na naseg clana koji je pre tacno godinu dana, izgubio svoj mladi zivot tamo drugari nema dalje proizvodnje opste rasulo,porodica je rasturena.Zato gospodjo samo hrabro i napred.

Dobronamjeran savjet svima , a posebno @PG Kranac , (mislim da se većina slaže ) : Nikad ne sijati samo jedan hibrid , a pogotovo u roku par dana .

Gospodjo dal mozete da se pomiriti sa tim je jedno ali da morate to je drugo.Bilo sta da posejete ako bog da ovrsicete.Svaka semenska kuca ima dobre rane hibride koji brzo otpustaju vlagu.Meni se dopada kws 3381 nije razocarao_Ovaj dogadjaj me potsetio na naseg clana koji je pre tacno godinu dana, izgubio svoj mladi zivot tamo drugari nema dalje proizvodnje opste rasulo,porodica je rasturena.Zato gospodjo samo hrabro i napred.

Ja bi, al kako. Sve je jos sveze. Imam ja svekra koji moze jos da radi al koliko, posle tragedije dobio je infrakt. Ja imam 27 god, dve cerke 5 god i bebu. Mogu ja to kao i ostali. al mi, on tako nije radio. Uvek je radio kontra od drugih, isao za ucinkom, jednostavno voleo taj posao zemlju, mehanizaciju. I zbog njega ja moram ici njegovim stopama,al jednostavno neznam kako, neizvodljivo mi. Svaki traktor, kombajne, berac do poslednjeg sarafa odvrnuti zavrnuti. Pravio zmajeve prikolice, prskalicu od 12 m...samo za sebe. kako ja to sve da nastavim.

- - - - - - - - - -

Dobronamjeran savjet svima , a posebno @PG Kranac , (mislim da se većina slaže ) : Nikad ne sijati samo jedan hibrid , a pogotovo u roku par dana .

Za jedan hib ok, a nerazumem ovo u roku par dana

Takodje i moje saučešće! Kolege su već rekle sve o odabiru semena tako da nemam šta da kažem po tom pitanju. Jedino bih te zamolio da okačiš slike tog torpeda naravno u odgovarajućoj temi,kad budeš imala vremena. Može i od ostalih njegovih inovacija. Hvala!

Nazad
Vrh