Koja je ovo rasa ovaca?

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Odg: Sta je bre ovo?

Africke i azijske koze imaju velike klempave usi. Ali ovakve... :sta:

Osim toga koze imaju kratak i podignut rep za razliku od ovaca... :sta:

A ni rogovi ne lice na kozije... :sta:

Pa ni runo ne lici na kozije. Dugodlake koze imaju runo koje visi. Ovaj stvor je poluosisan.... :sta:

Nisam video ali kazu da postoje bastardi izmedju ovce i koze i ovo najvise lici na tako nesto... :sta:

Po garderobi i atmosferi ovo je najverovatnije neka Azija. Mozda Afganistan ? Uranska municija i eto mutanta ?
 
Učlanjen(a)
5 Feb 2009
Poruka
1.340
Lokacija
Krusevac/Beograd
Odg: Sta je bre ovo?

Postoji slicna rasa koza u indiji i zove se Jamunapari ali ovo na slici je ovan i kao sto sam reko pripada nekoj rasi iz toplih i verovatno vlaznih krajeva jer se gaji gde ima kamila bivola i zebua.
 

meyconi

Član
Učlanjen(a)
14 Okt 2009
Poruka
215
Lokacija
Batinac, Cuprija
Odg: Sta je bre ovo?

Znaci za sada istrazujemo dali je ovan ili jarac?
A posle mozemo da nagadjamo koje je sorte.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PP2JueLQzvo&feature=related[/youtube]

Pise da je snimljeno u Karaciju.
 

meyconi

Član
Učlanjen(a)
14 Okt 2009
Poruka
215
Lokacija
Batinac, Cuprija
nemanja_st01_58 je napisao(la):
Jeste to ta ista pasmina kao na klipu a cini mi se da ima posebna tema o ovoj ovci na forumu i ako nekom treba ova ovca mogu broj telefona da posaljem na privatnu postu . Taj covek drzi300 grla ove rase.
Daj broj. Dali znas gde je taj sto drzi te ovce, koji deo Srbije?
 

urban

Član
Učlanjen(a)
27 Nov 2009
Poruka
656
Lokacija
Hrtkovci-Ruma
Ne bih da ispravljam krivu drinu ali mislim da je alfa 9 potpuno u pravu u prilog tome


Mađarska racka ovca (mađ. Magyar racka juh; lat. Ovis aries strepsiceros Hortobágyiensis), je stara mađarska sorta ovaca, koja je došla na prostore Karpata i Panonske nizije zajedno sa Mađarima u 9. veku.

Dugo vremena je ova sorta bila izabrana i dominirala ovim prostorima, dok u današnje vreme su je potisnule ostale vrste i predstavlja tek 5% iz ukupnog stočnog fonda ovaca.

Istorija

Praroditelj ove vrste je Arkal (Ovis vignei var. arkal), jedina divlja ovca sa velikim telom i dugim repom i živela je na prostorima jugozapadne Azije gde je bilo razvijeno domestifikovanje ovaca.

Po podacima iz istraživanja Šandora Bekenjija (Bökönyi Sándor), potvrđuje se da je ova vrsta stigla na prostore Panonske nizije tokom velike seobe naroda, ali nigde nema kategorične potvrde sa kojom je tačno grupacijom ili grupacijama. Jedna od indikacija je da su stari mađari jedino ovu vrstu zvali ovcom (juh). Druga indikacija o poreklu ove vrste je i istraživanje Janoša Matolčija (Matolcsi János), po kome je ovca koja je došla sa mađarima imala uvijene ravne duge rogove. Prvi pisani dokumenti potiču iz perioda 16 i 17. veka.

Tokom istorijskog perioda na današnjim prostorima Šanonske nizije se odvijala veoma živa trgovina što živim ovcama što ovčijom kožom ili samom vunom. Prvi izvori potiču iz 1225. godine. Najviše, po sačuvanim podacima, je izvezeno sa ovih prostora, 1737. godine, 124.129 komada. U 19. veku primat su polako počinjale da preuzimaju vrste koje su bile bogatije sa vunom, tako da je već po podacima iz 1903. godine ova vrsta počela da se smatra ugroženom. Posle Drugog svetskog rata ova, Racka, vrsta se mogla u većem broju naći jedino u okolini Hortobađa, odakle i potiče i naziv Hortobađka racka ovca (hortobágyi racka juh).

Mađarsko odgajivačko društvo Rackaovca (Magyar Rackajuh-tenyésztő Egyesület)je osnovano 1983., i njen cilj je očuvanje racka vrste i formiranje genetičke banke.

Izgled i osobine [uredi]

Osobenost ove vrste je V oblik rogova koji je višestruko uvrnut oko svoje ose. Ovo je verovatno dobijeno višestrukom dugogodišnjom selekcijom više podvrsta.

Racka ovca je ovca srednje veličine.
Ovnovi su visoki do 72cm i teški između 55 i 75kg. Rogovi im dostižu dužinu od 50cm i idu u spiralu od 90-110°
Ovce su visoke do 66cm i teške između 35 i 45kg. Rogovi im dostižu dužinu od 30cm i idu u spiralu od 50-60°.

Vuna racka ovce je veoma gruba, debljine je između 0,12 i 0,20 milimetara i dužine između 25-30cm. Boja krzna je dvojaka, crna koja je ređa i bela. Vuna racka ovce nije na velikoj ceni, sada je samo tradicionalna i od nje se još masovno pravi samo tradicionalna pastirska šubara.

Meso ove vrste je veoma bogato, dobrog kvaliteta, ukusno i ima veoma malo loja u odnosu na ostale moderne vrste ovaca. jedini nedostatak je da po jedinki ima veoma malo mesa, tako da su nove vrste izdašnije. Mlečnost je malo bolja i posle odvajanja mladih daje i do 60l. Mleko se posle prerađuje, najčešće u sir.

Uzgoj danas [uredi]

Racka ovca

Danas se racka ovca uzgaja radi održavanja genetičke čistoće vrste. Takođe ove vrste ima dosta i u nacionalnim parkovima kao turistička atrakcija. Ova vrsta je u Mađarskoj pod zaštitom države i smatra se ugroženom vrstom.

Izvori [uredi]
Történelmi állatfajtáink enciklopédiája, szerk.: Tőzsér János, Bedő Sándor, Mezőgazda Kiadó, Budapest, 2003, ISBN 963-286-059-4
Jávor András – Kukovics Sándor – Dunka Béla: Régi magyar juhfajták, Mezőgazda Kiadó, (2006) ISBN 963286316X

link:http://sr.wikipedia.org/sr-el/Мађарска_рацка_овца
 

urban

Član
Učlanjen(a)
27 Nov 2009
Poruka
656
Lokacija
Hrtkovci-Ruma
Druže stvarno neznam moguće da je to jedna rasa ovaca ili neki varijateti ovaj tekst sam ja još mnogo ranije pročitao na vikipediji to sam i citirao e sad verujem da je verodostojan ako nije nek me neko ispravi

:cao:
 

urban

Član
Učlanjen(a)
27 Nov 2009
Poruka
656
Lokacija
Hrtkovci-Ruma
Odg: Sta je bre ovo?

životinja vrlo neobičnog izgleda bar po mojim nekim merilima, ali u svakom slučaju vrlo zanimljiva
 
Učlanjen(a)
5 Feb 2009
Poruka
1.340
Lokacija
Krusevac/Beograd
@Urban
Prvo sto mi bode oci je rec VRSTA koja oznacava grupu zivotinja sa istim poreklom i istim ili slicnim karakteristikama i koje parene medjusobno daju neograniceno plodno potomstvo, Znaci VRSTA JE KONJ, KRAVA, PAS, KOZA OVCA ITD a rasa je u okviru vrste i to je u okviru ovaca, Virtember, romanovska, frizijska itd, tako da Racka ovca ili Vlaska vitoroga nije vrsta vec rasa
a jos cu da kazem da je u srednjem veku Austrougarska drzala danasnju Madjarsku, Rumuniju i Vojvodinu a Srbi su jos u vecem broju dosli pod Arsenijem Carnojevicem i kako sami Madjari kazu doneli su im kulturu gajenja vinove loze a samim tim i svoju stoku i sve ostalo. Posto Madjari za Srbe kazu Raci zar nije logicno da su i tu ovcu preuzeli od nas ili Vlaha a pored te hortobadj pute ova ovca je ostala u Rumuniji i to u velikim stadima. Kod nas je ima vrlo malo i mi je zovemo Vlaska vitoroga ovca i jel to logicno ili ne, a sto se tice vikipedije, tu ko prvi stigne taj pise i nacices tu podosta gluposti.
A opet da se vratim na dokaze o zivljenju srba u vojvodini i pre Carnojevica, pa za to su dokaz fruskogorski manastiri jer prvobitne gradjevine poticu iz 8/9 veka i mislim da se pominje neki Uros i jos jedno ime tako da je za mene to dokaz da su srbi bili na tim prostorima i drzali svoju stoku a mozda i ovu ovcu.
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
nemanja_st01_58 je napisao(la):
@Urban
.....Posto Madjari za Srbe kazu Raci zar nije logicno ...
..da Racka ovca ima srpsko poreklo. Logicno je . Takodje ja tacno da se drzava Srbija ne bavi ni zastitom brendova koji postoje ni obnovom onih koji su postojali niti pretvaranjem nekih elemenata nasledja u brendove.
Sa druge strane vecina odgovornih Drzava (ili paradrzava) sprovodi jedan oblik drzavnog nacionalizma zastitom svega i svacega ukljucujuci tudje proizvode. To se dogadja sa lovackim psima- kerovima, sa rasama stoke, sa ajvarom, sa guslama i mnogo ozbiljnijim stvarima kao sto su srpski manastiri na kosovu koji se prevode u " Kosovsko, Vizantijsko nasledje".
Taco je i ono za Vikipediju. Tacno je i da u takvim stvarima umesto istorije i drugih nauka arbitrira politika.
U svakom slucaju je zanimljivo pronaci verodostojan odgovor zasto se ta ovca zove tako kako se zove.
 

alfa 9

Član
Učlanjen(a)
21 Nov 2009
Poruka
663
Lokacija
temerin
pogledaj na deset razlicitih sajta na vise jezika sta pise o ovoj rasi,sa karpata su dosli
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
alfa 9 je napisao(la):
pogledaj na deset razlicitih sajta na vise jezika sta pise o ovoj rasi,sa karpata su dosli
Xaxa! Pa i na ovom, nasem sajtu svasta pise.
Svaki covek koji skuplja informacije sa interneta mora da se edukuje i razvije sposobnost da selektuje sta je to sto svarno vredi. Sta je prava informacija. Vecina materijala je bezvredbo i nekriticko prepricavanje onoga sto je neko drugi napisao. Zatim postoje namerne dezinformacije, pa forumske diskusije koje prvo negiraju nesto da bi se se zatim iz prakse samih ucesnika pokazalo da je to bas to a celu polemiku je generisao proizvodjac itd.
Ali recimo da je ta ovca stvarno dosla sa Karpata. Meni to znaci da nije madjarska. E sad da li je onda vlaska ili srpska. Mogla bi da bude jer veci deo stanovnika na rumuskoj obali u Djerdapu su Srbi. A dunav je tu, u Djerdapu, presekao Karpate. Zar ne?
 

alfa 9

Član
Učlanjen(a)
21 Nov 2009
Poruka
663
Lokacija
temerin
lose sam pisao ,preko karpata ali nije ni bitno,ja samo znam da je tako,zato i cuvaju madjari tu rasu,inace nema neki korist od ove rase,drze da bi sacuvali genetiku
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Moguce, ne negiram ja da je to madjarska rasa. Samo komentarisem elemente diskusije. Nije mi pao na pamet ovaj pogled Rac-Racki(a).
A to sto neko nesto cuva tvrdeci da je njegovo je najmanji dokaz da je tako.
 

urban

Član
Učlanjen(a)
27 Nov 2009
Poruka
656
Lokacija
Hrtkovci-Ruma
Vidim da je tema otišla u proizvoljnost pored toga što sam citirao vikipediju (koja, ne možemo reći da lupeta ili priča napamet) pitao sam i dvojicu naših stručnjaka koji su u ovčarstvu do guše ljudi lepo jasno i glasno kažu (bez ikakvog opterećenja što nije naša rasa) da je to madjarska rasa od kad su se madjari nastanili tu gde jesu a u ostale delove evrope se raširila trgovinom u prošlosti, znači to je madjarska rasa ovaca svidjalo se to nama ili ne i mi možemo da je svojatamo i krstimo kako god hoćemo niko nam ne brani ali ne vidim nikakav poseban razlog da toliko uporno želimo da je naša kad ta ovca nema ništa posebno što bi za nas iz današnje perspektive ovčarsta bilo interesantno i korisno kad se i u postojbini svela na mali broj pa su zakonom morali da je zaštite
 
Vrh