Kalemljenje voćaka u kućnoj radinosti

Bela je bolja sto se tice profi kalemarstva,ima dosta prednosti ali je teza za rad,mada za svoje potrebe sve to nije bitno,pa je strec super

Sada se obično radi 'sobno' kalemljenje zato kad ti je sadnica u ruci onda i možeš da je obrišeš ili da je osušiš. Ionako tamo gde ti stoji podloga verovatno je toplije jer bi trebalo da bude barem malo na toplom kako bi podloga krenula. Onda se podloga osuši. Pa možeš da radiš šta želiš.
Kod mene podloge stoje neko vreme u sobi koja se ne greje ali nije ni hladna pa čekam da podloga krene. Onda posle kalemljenja opet stavim kalem u zemlju i u tu prostoriju i čekam da kalusira i da krene kalem. Kad otopli onda polako iznosim na terasu na 'kaljenje' pa onda u 'školicu' do jeseni.
Nemam puno kalema pa mogu tako da se 'igram'.

Kod mene je patka u tome sto mi je sadnica napolje tj kalemim na divljaka na licu mesta kog nemoram da presadjujem...Kalem granica mi je u postoriji koja se ne greje pa sam mislio da to sutra kalemim pod uslovom da ne pada kisa. danas sam kupio klesta za kalemljenje ali cu ipak kalemiti nozem...
18f6985cefb8de8e6485e4dd4cfcbe65.jpg
90f94e2ba3cd79ecad4877223fbae1f9.jpg

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока

Uh, i ja jedva čekam da počne kalemljenje!!!
Što se tiče sobnih uslova, gledao sam, jutros ,one moje kalemljene orahe- he-he....
Doobro mi sve, u kompletu, izgleda...Poskidao sam male izbojke ispod kalem-mesta i zalio sa zašećerenom vodom i malo taloga kafe...
Jedna od tih je isterala iznad kalem-mesta grančicu od 5-8 cm a još nekoliko ( preko deset) vidim pupoljke samo što nisu...
Što se tiče ostalog voća koje sam planirao "iz ruke" kalemiti ...sledećih par dana svakako...
Ali nema ništa dok ne krene "pravo" kalemljenje, pa klekneš uz podlogu , pa razmotaš alat i pribor, te plemke razne, pa biraš...

Kad pocinjemo sa kalemljenjem?
Ja mislio vec od 14., 15., najavili su lepo vreme.

Juce par komad napolju, pa za sledeci vikend punom parom.

Sent from my Lenovo S1a40 using Tapatalk

Mene je strah da ne krenu vocke, mada ne bi trebalo jer najavljuju minuse. A opet mozda kalemi izmrznu, ako bude -7 kao sto najavljuju. Ja nemam grancice u frizideru, to nikad ne radim, jer mi uvek propadnu. Hoce li neko od iskusnijih kalemara da da savet?

Mene je strah da ne krenu vocke, mada ne bi trebalo jer najavljuju minuse. A opet mozda kalemi izmrznu, ako bude -7 kao sto najavljuju. Ja nemam grancice u frizideru, to nikad ne radim, jer mi uvek propadnu. Hoce li neko od iskusnijih kalemara da da savet?
Evo ovako,i ja sam zelen u ovom poslu ali sam sve skoro naucio od starijih kolega odje sa foruma ,ja cu ti reci kako ja radim u svaku sacuvam i po 4 mjeseca:na dno gdje su plemke orezane zamotam salvetom i skvasim je malo i uvezem gumicom a onda to sve zajedno stavim u najlonsku kesu obicnu ili one male za zamrzivac (ne vezem ih)...tako sam do sad svaku sacuvao..s tim sto moras pogledat ponekad hvata li ih budj i odstraniti te iste ..uberi ih cim opadne list i ne brigaj :cool:

- - - - - - - - - -

Pardon ne rekoh da u kese prije stavljanja naspes vode i istreses zatim da ostanu samo one kapljice na zidovima kese ..

Sve sam to uradio prosle godine sa grancicama kajsije i tresnje, i sve su propale, a one koje sam odmah skidao i kalemio, sve se primile. Mozda je do frizidera, moguce da su smrzle jer su bile na sredini. A kada sma neke godine stavljao grancice kruske, jer nisam mogao kasnije da dodjem do te stare sorte, sve su krenule u frizideru, pre kalemljenja. Tako da se vise ne mucim, ali hvala na savetu. Ovo sto sad kalemim je iz hobija, u selu, jer ja vise mesta u vocnjaku nemam. Kalemicu sutra, pa sta bude.

Pozdrav drugari...Evo da se uključim...Ja ne smem da otvaram frižider ...a tako me svrbi nožić-kalemar....U rastilo ne mogu prići jer je dosta vlažno, još uvek...Sutra odlazim na destinaciju , gde imam "dosta" kalemiti na "licu mesta", ali i tamo sam riljao okolo voćki , tako da videću već...Jedino imam nekoliko divljih trešnji i osam divljih krušaka u pesku, pa možda prvo njih okalemim sutra.
No danas sam konačno pregledao moje kalemljene orahe u kućnim uslovima....od 25 komada izvadio sam sedam uspešno okalemljenih sa grančicama od santimetra do jedne sa dva pupoljka i dužinom od preko 15 cm. ....Ja sam prezadovoljan i nisam se nadao tolikom procentu. a od svih prazličitih plemki imam bar jedan primitak, tako da sam stvarno prezadovoljan. Očistio od ostalih zelenih grančica, prebacio u drugi sud , nalio vodom i stavio u malo hladnije uslove tjt. nisu više u sobi sa grejanjem.

Bravo Gandrade! Samo napred.
Pre neki dan sam izvadio neke izdanke od dunje pa ću probati da nakalemim neku staru krušku ako se primi. Čekam da podloga malo krene.
A ovo je kalem trešnje na podlozi višnje - engleski spoj a ima i onih pupoljaka koji kreću a kalemljeni su na čip. Kalemljeno iz ruke a kalemovi su u prohladnoj sobi i čekaju da budu povoljni uslovi pa će u rastilo.

Ja imam da okalemim par jabuka koje su napolju a kalem uzimam direktno sa drveta...Jedna jabuka je precnika oko 3cm i nju cu englesko pa sta mi da Bog a ostalo cu klestima.Inace pre ovih Snegova zadnjih sto su bili sam kupio kalem klesta i iz ciste radoznalosti sam kalemio staru sortu jabuke na dunju.... I za sad lici ko da se primilo

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока

Ma kalemicu i ja tazbini sjutra 3 prastare kruske na divljake od jesenas pa kud puklo da puklo ne moze se cekati vise :osmeh: ..jel kalemio neko stenlej ili cacanku na bjelosljivu,to mi je bas zelja da odradim imam ih oko kuce gomilu sve cu ih prekalemiti..

Nazad
Vrh