@oktopod
tvoj komsija ce da kalemi iz ruke , to je uobicajeni nacin kalemljenja . to su sve samouki kalemari koji znaju da nakaleme ali ne poseduju dovoljno znanja iz biologije , valjda nisi bili na svim casovima ;-) ti si kupio podloge , utrapio si ih , i kalemices ih negde krajem februara ili pocetkom marta iz ruke , nakon toga ces sadnice utrapiti u nekoj toploj prostoriji ne napolju dok se plemka primi na podlogu tada se trapi u sitnu vlaznu piljevinu tu ce ostati nekih dve nedelje pre nego ih prebacis u rastilo. kalem grancice treba da se skinu pre mrazeva , neko ih trepi a vecina koji imaju zemljane podrume gde nije previse toplo drze u tim podrumima dok drugi skidaju kalem grancice pred kalemljenje ako neces da trapis moze i frizider da posluzi.
@darko1973
ja imam iskustva sa kalemarima iz drenove ,konjuha ,lazarevca i sva su negativna imaju dosta sadnica ali uopste ne vode racuna o sortama za njih je sljiva jednostavno sljiva i bitno im je da tog trenutka uzmu para a za posle videcemo , sve imaju kad prodaju akad dodje na rod uvek neke leve sorte. a sto se tice cene trenutno ide i 60 - 70 dinara sadnica sljive ali dzaba ih bilo nemogu da razmisljam par godina i da brinem dali je to sto sam posadio ta sorta, pa posle da vadim a vadio sam i prosle i preprosle godine svaki put po 150-200 komada i ima jos da se vadi. sad u se i u svoje kljuse, vec drugu godinu sami kalemimo.