Odg: Koji hemijski otrov za uništavanje šipražja?
Ima neko sredstvo koje koriste, sad ne znam baš tačno, ili železnica ili vodoprivreda ili Eps u održavanju pojaseva pored pruga / kanala / dalekovoda (a možda i svi
). (Izvinjavam se na neodređenosti, to sam slušao na jednom zimskom predavanju za poljoprivrednike ali sam zaboravio konkretne stvari - mada to u ovom slučaju nije ni bitno, o istoj problematici se radi.)
Uglavnom, sredstvo se zove Garlon ili tako nekako, možda će nekog podsetiti pa će napisati tačan naziv. Koristi se tako što se makazama za orezivanje voća odseče neka grana od drveta ili šipražja kojeg hoćemo da se rešimo, i odmah na to mesto se nanese par kapi sredstva koje onda drvo svojim sokovima uvuče u sebe i sušenje celog drveta je neminovno. Sećam se da je predavač rekao da radnici gore navedene službe (koje ja sad ne mogu da se setim
) koriste mehaničarske kantice za ulje da nanesu na mesto reza par kapi ovog sredstva.
(Takođe je napomenuo da ako na međi ili nekom takvom sličnom mestu postoji komšijsko drvo koje nam smeta da ga na ovaj način lako možemo eliminisati a da to niko ni ne primeti.
)
Eto, ako znaš nekog ko radi u gore pomenutim službama možeš se raspitati kako oni održavaju svoje pojaseve od šiblja a možda i nekog sa foruma ovo podseti pa ti kaže tačan naziv preparata.