Cuo sam i citao o previse nesreca koje su se u mom kraju dogadjale. Za najvise njih je kriv covjek. Ovdje je neki "obicaj" da se kombajnera ni ne pita sta ce piti, vec svi nose ladno pivo na njivu. Da si nisam ponio sto cu piti, ostao bi zedan...
Sad zamislite covjeka kojem na kombajnu kocnice "NE TREBAJU" a brdovit kraj da se kombajn s punim bunkerom hoce propeti kad kreces u rikverc... I taj "majstor" je tokom dana popio 5-6 10 piva, nije vjerovatno nista jeo od dorucka i onda se tako "ohrabren" ide voziti kombajnom koji nema ni kocnice ni signalizaciju kroz 10 sela do svoje kuce, uvijek je to tako radio, pa moze i sad. Ne uzimajuci u obzir da sad SVAKA kuca sad ima auto i da se ljudi voze tim autima i po mraku. kad naletis na nekoga ili netko na tebe, onda ti je vec pre kasno da razmisljas ili da se popravljas.
Na kardanima imam zastitu, osim na malceru s kojim sjeckam stabljike duhana, jer sam malcer kupio polovan i taj kardan dobio uz njega. taj malcer takodjer nema zastitu oko remenica, jer je nekome smetala. Na kardanu za berac je zastita POD OBAVEZNO fiksirana da se ne vrti i kardan se maze svako jutro prije polaska, tako da mu nece biti nista, nit ce se ona klizna plastika na njemu tako brzo potrositi. Na kardanu za prskalicu i rasipac imam zastitu, ali ona se okrece skupa s kardanom.
Signalizacija je OBAVEZNO ispravna na svim strojevima, cak se cude sto imam ispravne pozicije i zmigavce na beracu.
Nekome su to sitnice, gluposti, a to u puuno situacija jako puno znaci. Ne nosim u traktoru prsluk, trokut, jer ne idem nikud daleko od kuce s njim, ali je PP aparat od kile uvijek pri ruci, kao i kombajnu PP aparat od 9kg...
Rotacija takodjer JAAAAKO puno pomaze.