Kako smanjiti broj nesreća u poljoprivredi

Od celokupne signalizacije imam samo prednji levi far i to je sve ::sramota:: ::sramota:: ::sramota:: ::sramota:: ::sramota:: Ostalo sam porazbijao u šumi a ponešto nikad nisam ni imao... ::sramota::

treba imati bar minimum signalizacije na traktorima i ostalim prikljucima :cao: i naravno ne treba zavlaciti ruke i noge de im nije mesto/oprez

nemože me niko ubijediti da traktoru koji radi u šumi je nemoguće održavati instalaciju , i ja sam prije bio malo aljkav po tom pitanju ali sada je slika malo drugačija
moji traktori provode 80% radnog vijeka u šumi i imaju signalizaciju , fora je da se sve uradi kvalitetno i mehanički dobro zaštiti , ostalo je lako

kada bi se svi tako ponasali nebi nam ni trebao zakon da nas uci sta sve moramo da imamo .ali ljudi nikako da svate da nenamestaju instalaciju zbog zakona nego zbog sebe. zasto nositi nekog na dusi zbog sijalice ili 5 m kabla. kompletna instalacija na traktoru je oko 100 e da kazemo . i radi se jednom u 5-10 g ,dali je to mnogo? a aparat nose ljudi koji su doziveli neku paljevinu,a mogli su da je sprece da su imali aparat? cena aparata s-2 je negde oko 2000 dinara koliko vredi traktor ili nesto sto se zapali od njega .

Cuo sam i citao o previse nesreca koje su se u mom kraju dogadjale. Za najvise njih je kriv covjek. Ovdje je neki "obicaj" da se kombajnera ni ne pita sta ce piti, vec svi nose ladno pivo na njivu. Da si nisam ponio sto cu piti, ostao bi zedan...

Sad zamislite covjeka kojem na kombajnu kocnice "NE TREBAJU" a brdovit kraj da se kombajn s punim bunkerom hoce propeti kad kreces u rikverc... I taj "majstor" je tokom dana popio 5-6 10 piva, nije vjerovatno nista jeo od dorucka i onda se tako "ohrabren" ide voziti kombajnom koji nema ni kocnice ni signalizaciju kroz 10 sela do svoje kuce, uvijek je to tako radio, pa moze i sad. Ne uzimajuci u obzir da sad SVAKA kuca sad ima auto i da se ljudi voze tim autima i po mraku. kad naletis na nekoga ili netko na tebe, onda ti je vec pre kasno da razmisljas ili da se popravljas.

Na kardanima imam zastitu, osim na malceru s kojim sjeckam stabljike duhana, jer sam malcer kupio polovan i taj kardan dobio uz njega. taj malcer takodjer nema zastitu oko remenica, jer je nekome smetala. Na kardanu za berac je zastita POD OBAVEZNO fiksirana da se ne vrti i kardan se maze svako jutro prije polaska, tako da mu nece biti nista, nit ce se ona klizna plastika na njemu tako brzo potrositi. Na kardanu za prskalicu i rasipac imam zastitu, ali ona se okrece skupa s kardanom.

Signalizacija je OBAVEZNO ispravna na svim strojevima, cak se cude sto imam ispravne pozicije i zmigavce na beracu.

Nekome su to sitnice, gluposti, a to u puuno situacija jako puno znaci. Ne nosim u traktoru prsluk, trokut, jer ne idem nikud daleko od kuce s njim, ali je PP aparat od kile uvijek pri ruci, kao i kombajnu PP aparat od 9kg...

Rotacija takodjer JAAAAKO puno pomaze.

Ja uglavnom imam problema sa nenormalnim vozacima automobila naprimer dok kombajn vozim sa kamiondzijama nemam problema jer uspore i sklone se koliko mogu u stranu a automobili katastrofa da mogu da prodju ispod hedera sad sam poceo da praktikujem ako mi pri skretanju u susret niko nenaizali teram po sred bele linije da divljake otpozadi usporim i skrenem jer oni nekontaju da se ta masina zanosi zadnjim krajem i da ce me udariti ako pocne da me prerano pretice.Cesto se nocu zadrzavam i kad vracam imam problema jer mi duga svetla nekad nepustaju ali ove godine sam osposobio gornje farove na svim traktorima tako da ako nece da puste morace kad ja upalim svoja sva svetla jer sa bezobraznim ljudima nemozes drugacije izaci na kraj.Kod nas je jedan jesenas nastradao od beraca nazalost sa smrtnim ishodom neznam stvarno sta ljudi rade tamo sa ukljucenim masinama.Tako je jednom letos zmaj 142 uhvatio prst u ramenicu sta je on tu trazio dok masina radi neznam vidi izdalje sta te zanima pa iskljici tu masinu pa se onda zabadaj i gledaj sta te zanima.

Problema u poljoprivredi nisam imao nekih velikih niti oji nisu imali nikakvih problea sto si tice nesreca ,uglavonm su to oni nakur*eni klinci sto im tata kupi bmw-a ili mercedesa pa jurcaju po seoskim putevima i nece nikom da se sklone.. Kamiondzije se sklone u stranu ili stanu dok ne prodjem sa kombajnom ili kada nosim setvospremac..Ali po P.S tvoje je do pune linije i tuda i teras i svi se sklanjaju :D :cool: I kada skrecem sa plugom ili setvospremac neki koji ne znaju se zalepe za plug i ne mozes smotati lepo od njih ::lose:: ::lose:: Inace ovako da mi je nesto uhvatilo ruku ili tako nije nista se tako desavalo da kucnem o drvo . Masinu ako oces da ocistis da podmazes da bilo sta radis oko nje PRVO je ugasi,ona kad uhvati nema milosti ... :udri: :udri:

Trebalo bi samo se drzati onog sto pise u uputstvu za rukovanje bilo koje masine inaravno da ista bude ispravna i sve ce biti :D.Ali ne ,dosta nas voli da pali traktor kada nije u njemu,da skida zastitu na kardanu(jer pobogu sta ce to tu),odgusuje berac uradu(iskljucenje kardana oduzima vrijeme),zastitnu ceradu sa roto kose odmah skida po kupovini iste(ne vidi lijepo kako kosi) itd :nono:

Nazad
Vrh