Kako smanjiti broj nesreća u poljoprivredi

Odg: Kako smanjiti broj nesreca u poljoprivredi

slike prevrnutih traktora neka služe kako opomena ..
mislim da sam u pravu ako kažem da svi ti berači imaju (ili su imali ) natpis NE DIRAJ DOK JE mašina U POKRETU ili slično .

Lijepo je da ima i ovakva tema na sajtu! Posao mi je inače usko vezan za ovu problematiku. U dosadašnjem radnom iskustvu od nekih 22 godine očevidac sam mnogih nesreća na radu kao i saobraćajnih udesa. Nakon vipšestrukih analiza doliazi se do pokazatelja da je kod nesreća pri radu u 94% kriv čovjek odnsono nestručno rukovanje radnim mašinama, ne pridržavanje uputa i deklaracija proizvođaća, vršenje raznih prepravki kakoko bi se produžio vijek radnoj mašini ili olakšao rad sa istom i sl. A kada su u pitanju udesi odnosno saobraćajne nesreće onda moram reći da je i tu najveći procenat na odgovornosti vozaća, pretovari prikolica loši traktori odnosno slaba vična snaga za teret koji treba da se vuće, neispravna signalizacija na priključnom vozilu, uređaji za kočenje kao i upravljanje vozilima i slično a manji se dioo odnosi na kvalitet puteva koji se koriste sem na dijelu šumskih puteva gdje su uslovi obično lošiji a tu glavnu ulugo igra čovjek jer pokušava najvećem dijelu učiniti sve na granici tehničkih osobina što vozila što svojih ličnih.

ja sam ove sezone zamalo bez glave ostao podigao haubu na balirci kod reduktora i balirka radila ja reko da vidim kako cisti cistac ispred lezaja a ona ruka ili radilica sto pogoni peglu prodje mi pored nosa da me je dohvatila prsla bi mi glava ko lubenica

Otac i ja smo prošle godine čačkali nešto oko traktora. Tada traktor nije imao ispravan onaj prekidač što ne da da se traktor upali ako reduktor nije u neutralnom položaju, i žice su bile prespojene.
Hteo moj Otac da ga upali spolja šrafcigerom jer ga je mrzelo da ulazi u kabinu. Samo je prodrmao ručicu menjača i UČINILO mu se da je u neutralnom položaju... Stavi on šrafciger, upali se traktor i krene on napred sa spuštenim setvospremačem!
Sva sreća pa mi je Otac odskočio na vreme!
Ja sam tada bio sa druge strane i kada sam video da traktor piči napred, potrčim ja za njim i uskočim u kabinu (sva sreća pa su vrata bila otvorena!) i nekako nagazim kuplung! Doduše malčice kasno jer je traktor već čvrknuo stub od šupe, ali da nisam, ne bi se traktor na tome zaustavio...

U svakom slučaju nije bilo pametno ni ono što mi je Otac uradio, a ni ono što sam ja!

Zato sam pre par meseci kupio nov onaj sigurnosni prekidač i sad sam miran. A traktor mi ne pada na pamet da palim van kabine.

Evo i ja da dam doprinos ovoj temi a možda i pomognem nekome da ne prodje kao ja večeras. Malo teže kucam po tastaturi zato što sam pre pola sata došao iz bolnice u Palanci sa ušivanja, hvala bogu, samo jednog prsta al sam njega sjebo muški. Stric me zamolio da mu pomognem večeras da tovari žito i pozajmio sam mu novokupljeni elevator sa spiralom. Kod treće prikolice sam se uhvatio za spiralu. Je.. ga umor, nespavanje, žurba... ::lose::

cukaneca je napisao(la):
Evo i ja da dam doprinos ovoj temi a možda i pomognem nekome da ne prodje kao ja večeras. Malo teže kucam po tastaturi zato što sam pre pola sata došao iz bolnice u Palanci sa ušivanja, hvala bogu, samo jednog prsta al sam njega sjebo muški. Stric me zamolio da mu pomognem večeras da tovari žito i pozajmio sam mu novokupljeni elevator sa spiralom. Kod treće prikolice sam se uhvatio za spiralu. Je.. ga umor, nespavanje, žurba... ::lose::

Jooooj!! Sad si ga nagrabusio sledeća tri meseca sigurno! ::lose:: Ja sam pre tri meseca rasekao zglob na kažiprstu s kosom, i otad još uvek ne mogu da ga savijem a da ne žacne! Pre je bilo i gore - oči su mi ispadale od bola! :udri:

Kad zaraste uzmi kremu Contractubex i maži ožiljak da omekša.

Cim budse mogao uzimaj se vezbi i terapija,jeste da ce ti oci ispadati ali ne odustaj,ja sam imao problema prosle godine pocelo koleno da mi okostava,tetive se skupile...bilo je povuci potegni,a rezultat je da hodam kao i pre nesrece.

po meni najvazniji uzroci za nesrecu su : UMOR i BRZINA.ako ne uradim sad za pola sata je kasno
ta dva uzroka da se izbegnu i eto kud i kamo nesreca,a zar nije poznata stvar da beraci svake godine uzimaju svoj danak ?!
a u novom saobracajnom zakonu mi se jedino svidja stavka o rotacionim svetlima ( ukljucis i manje brines )

Svakom može da se desi graška, ali glavni uzročnici su brzopletost, alkohol, umor, deca i starci.
Ja sam 2009. godine na sinov rođendan nakon što sam ispratio goste žurio da zakačim prskalicu za traktor da stignem istog dana da oprskam kukuruz pre mraka. Popio sam samo jedno pivo, ali sam prilično brzeljao. Dok sam skidao poteznicu za vuču prikolice što se kod ruskih traktora kači na poluge hidraulike uhvatim je za klin kao i obično s tim što sam ovog puta prethodno bio skinuo osigurač i ostane mi klin u ruci, a poteznica BAM! mene po prstima desnog stopala.
Prvo sam skakutao na onoj drugoj nozi i kroz stisnute zube pevao "Nije mi ništa, nije mi ništa", odem ja na njivu i oprskam, vratim se, operem prskalicu - sve po redu, ali kako je vreme prolazilo sve sam teže koračao. Celu noć mi je pulsirala noga, tri dana sam nosio obloge i nakon par meseci nokat palca mi je otpao. Sporadične bolove sam osećao šest meseci nakon nesrećnog događaja.
Isto tako je isti taj mali sin bio sav srećan što sam ga pustio u isključen traktor da sedi pod uslovom da ne dira ništa osim volana, onako kao da "vozi". I šta se desilo, to mi je posle žena objasnila - klinac razmišlja dečjom logikom: "Ako ću da vozim, onda ću i da zatvorim vrata k'o čovek" i gurne on jednu rukicu u okvir vrata, a drugom povuče vrata da ih zatvori i JAAAAU! Posle smo morali da gutamo knedlu dok nam je doktorka prosvetljavala um da deca nemaju šta da traže u traktoru pa bio on makar i isključen. Na kraju krajeva i njemu je za par meseci otpao nokat palca sa leve ruke, a imao je tada samo dve i po godine.

kod mene u šumi najveći uzrok ljudski faktor , zeznut teren , neiskustvo (kao veliki dželat sa giljotinom)

pretovar , kočnice,kabine , alkohol, starost , mladost
mnogo mnogo faktora koji su spremni da te zaskoče , i ja iz mnogo razloga zimi ne idem u šumu
, onaj ko je obarao i sjekao drva po mrazu zna o čem pričam
drvo puca kao staklo , rezovi nepredvidivi , grane padaju kao kruške , a o ledu na putevima da i ne pričam
a na zadnjem mjestu je to što je hladno i mokro , to je najmanji problem

Meni je deda poginuo sa traktorom, da sad ne opisujem situaciju, sve u svemu glavni krivac je bio alkohol ::lose::
Inače kod nas u planinskim predelima dosta su cseste nesreće sa traktorima, uglavnom su uzroci, loše kočnice, stari dotrajali traktori i naravno luda glava.

savoris je napisao(la):
po mome mesljenju najveci uzroci su neispravna signalizacija , starosna dob vozaca traktora (pretezno stariji ljudi) , ponekada i umor cak i alkohol

umnogome tome pomaze i nepostovanje ostalih ucesnika u saobracaju koji rade opasne manevre preticuci traktor ili ako preticu nekoga a u susret im ide traktor e na traktorima

odabracu jedan slucaj od vecine kojih sam imao
idem ja traktorom i prikolicom ukljucim zmigavac da skrecem lijevo cak malo prije i pregazim crte da bih dao do znanja da krecem lijevo u tom momentu frajer koji je isao iza mene bez lijevog zmigavca je proletio pored mene kao metak vjerovatno misljenja da moze da me pretekne prije nego ja skrenem
i ja recunam da mi je crkao lijevi zmigavac na prikolici ali znam da su mi zmigavci sa vojnog vozila koji su hermeticki zatvoreni i nema tu sta da se pokvari
, stanem da provjerim zmigavac nisam ni gasio ja pogledam on radi , ja ga malo procukam rekoh mozda je prekidao jok on radi normalno

ocu da kazem frajer ne jebe ni 1% moj lijevi zmigavac
inace drzim do toga da mi je signalizacija ispravna i na traktoru i na prikolicama
oba traktora su mi registrovana i na njih placam godisnje osiguranje za svaki slucaj
bas sam neki dan registrovao vladimirca iznova cijena sve komplet :prevod registraciaj i nove tablice 125 evra
a godisnje osiguranje kosta oko 30tak evra , to mi nije mnogo obzirom da ako bi se ne daj boze sudario bez osiguranja i ne daj boze osteceni potegne privatnu tuzbu protiv mene onda sm ga naj...o 100%
mityoo je napisao(la):
savoris je napisao(la):
po mome mesljenju najveci uzroci su neispravna signalizacija , starosna dob vozaca traktora (pretezno stariji ljudi) , ponekada i umor cak i alkohol

umnogome tome pomaze i nepostovanje ostalih ucesnika u saobracaju koji rade opasne manevre preticuci traktor ili ako preticu nekoga a u susret im ide traktor

odabracu jedan slucaj od vecine kojih sam imao
idem ja traktorom i prikolicom ukljucim zmigavac da skrecem lijevo cak malo prije i pregazim crte da bih dao do znanja da krecem lijevo u tom momentu frajer koji je isao iza mene bez lijevog zmigavca je proletio pored mene kao metak vjerovatno misljenja da moze da me pretekne prije nego ja skrenem
i ja recunam da mi je crkao lijevi zmigavac na prikolici ali znam da su mi zmigavci sa vojnog vozila koji su hermeticki zatvoreni i nema tu sta da se pokvari
, stanem da provjerim zmigavac nisam ni gasio ja pogledam on radi , ja ga malo procukam rekoh mozda je prekidao jok on radi normalno

ocu da kazem frajer ne jebe ni 1% moj lijevi zmigavac
inace drzim do toga da mi je signalizacija ispravna i na traktoru i na prikolicama
oba traktora su mi registrovana i na njih placam godisnje osiguranje za svaki slucaj
bas sam neki dan registrovao vladimirca iznova cijena sve komplet :prevod registraciaj i nove tablice 125 evra
a godisnje osiguranje kosta oko 30tak evra , to mi nije mnogo obzirom da ako bi se ne daj boze sudario bez osiguranja i ne daj boze osteceni potegne privatnu tuzbu protiv mene onda sm ga naj...o 100%
Sa ovakvim majmunima sam se i ja sretao, jos mi i trube u stilu "sta skreces, zar nevidis da te obilazim" a ja dao pokazivac pravca navreme dok je jos bio 200-300 metara iza mene...
[/quote ) ja sam to doziveo sa autom zena me vozila ja suvozac a on gas cak je pokusao da ubedi zenu da nije dala zmigavac dok sam ja gledao stetu i razmisljao da ga odvalim, od batina, cak je on zvao policiju anije uzeo u obzir da je preticao na punoj liniji ,raskrsnica, obelezen pesacki prelaz i znak za pesacki prelaz itd. izvinjavam se nema ucesnika koji vozi traktor ali oni ni na automobilima nevide zmigavce a ne na traktorima

U selu pored mog sela,coveka obmotao kardan izmedju rude i kardana,nazalost od njega nije ostalo nista,jedva su ga izvukli odatle,ne daj boze nikom!!OPREZ UVEK...

kod nas je coveka raskomadao kardan na komusaljci. a on je na sebi imao plavi radni mantil koji se obmotao oko kardana koji nije imao zastitu. oprez ljudi kada radite nosite odecu koja je uz telo kao sto su bluze itd a ne odecu koja visi i koristite zastitu za kardan jer je on naj opasniji,a mnogi se igraju sa tim stvarima koliko ljudi je nastradalo od njega a svi se i dalje ne pridrzavaju osnovnih pravila bezbednosti. ljudi pamet u glavu kada se desi onda je kasno , i nemojte da mislite pa nece bas meni to da se desi. i onda se desi jer :zli: nikad ne spava

Razumem ja da ljudi nemaju para da kupe nove traktore. Nije mator traktor po definiciji neispravan. Ključna stvar je redovno održavanje, samo jedan savestan odnos prema osnovnom sredstvu za rad. Delova(pakni, spona itd.) ima, a i sijalice su jeftine. Moj traktor ima 31 godinu i svake godine prolazi tehnički pregled kao od šale. Letos sam mu menjao spone, jesenas sam prebacio sijalice na H4(jer se do starih ruskih teško dolazi), kad se ovremeni, promeniću i obloge kočnica i semeringe da ne procuri ulje u njih itd...

pitanje za oblogu na kardanu
dali vam se obloga vrti stalno ili je blokirate da ona stoji , ja nekada na rotacionoj kosačici je blokiram jer mi se nakupi trava ako je trava neka grahorica ili lozica
inače pretežno se i ona okreće , zaštita radi svoju radnju u oba slučaja , jer iako se okreće u slučaju dodira , rukom ,tijelom,odijelom ona se zaustavlja
a aopet ako je blokirana brzo se pojede ona plastika koja naliježe na kardan , ako je ne podmazuješ brzo je spali

Tacno je da svi uglavnom koristimo stare masine ali je nemar najgora stvar, koliko ima samo traktora sa neispravnom instalacijom, losim kocnicama a bar kod mene u selu na prste se mogu izbrojati prikolice koje imaju ispravne kocnice i svetslosnu signalizaciju. Sve to ne kosta mnogo a moze da napravi veliku stetu ili ne daj Boze da neko pogine. Ja sam se jesenas nekoliko puta svadjao sa mojim traktoristom jer kod beraca izvlaci kukuruz sa valjaka ili se penje na berac dod je ukljucen kardan. Sve to radi u gumenim cizmama a berac je sav mokar od rose. Najgore je sto cim se ja udaljim od njive tera po starom. Prosle godine je otisao na kombajniranje a nije stavio PP aparat u kombajn a prosao je pored tri komada. Poneo je samo kanister sa 10l vode a kako nas narod kaze " Djavo nikad ne spava " upali se instalacija na kombajnu i on sagori skroz. Na slikama je ono sto je ostavo i na njima je super jer smo ga prali i prefarbali. Posle smo ga prodali bud zasto samo da ga ne gledamo.

PP aparat treba uvek nositi sa sobom cak i kad se ide na oranje. Nov zakon o saobracaju jeste los ali bar neke stvari moramo da dovedemo u red.

Sve zavisi od mentaliteta pojedinca.
Na mom traktoru i prikolici je sva instalacija ispravna. U kutiji za alat pored svakojakih ključeva i odvijača imam metar i po žice 2.5 mm^2 i izolir traku + garnituru sijalica i osigurača.
Na spust desnog blatobrana sam namontirao držač za pp aparat, a na desnim vratima sam napravio držač za trougao i kutiju za prvu pomoć. Zaštitni prsluk mi se takođe nalazi unutar desnih vrata u onoj rupi. Kod zadnje šajbe mi se nalazi i onaj znak za spora vozila. Sa leve strane na poseban držač namontirana turska rotacija (sa kojom sam izuzetno zadovoljan. Platio 1000 din na najlon pijaci u NS). Ne razdvajam se ni od creva za naduvavanje guma.

Znači sve je po PS-u.

Pre svakog izlaska kroz kapiju obavezno pregledam svu instalaciju. Pre izslaska na asfaltni put skinem blato sa točkova koliko god je to moguće, pa čak i po kiši.

To su neke stvari koje neizostavno odradim svaki put, i nije mi jasno zašto i drugi ne mogu da ulože minimum truda i sredstava da bi se pobrinuli kako za svoju, tako i za moju i tuđu bezbednost.

A kardanu ne prilazim kada je upaljen pa da ima i deset zaštita na sebi jer ga se plašim više nego rođenog Oca. :haha:
Mišljenja sam da su ljudi nemarni upravo zato što se ne plaše dovoljno mašine sa kojom rade.

Nazad
Vrh