Svojih 18ha sam nasledio.
Sa 10godina sam uzorao prvih 4.5kj. sam. Letnji dan 82ka leopard i ugarenje. Kao da je juce bilo se secam. Voleo sam da od malena idem sa dedom. Od masina bili su tu dedin 539,560,i mtz82 kupljena nova 1986.te Deda je do kraja zivota uspeo da ima u vlasnistvu 70kj. Plus toga meni je jos bio kupio 15jutara nakon zavrsenog faxa 2006te.pa do njegove smrti jer sam ja vec svu zemlju obradjivao sa ocem a ostalo sam nasledio nakon dedine i bakine smrti. Uglavnom do neke 2011smo otac i ja radili 105kj zemlje u vlasnistvu najuze familije i 40kj u zakupu od drugih lica. Sve masine smo posedovali jer je deda radio dosta usluga setve i branja 80tih i tada kupovao sve novo zakljucno sa zmajem 142 kupljenim 92god u leto kog smo cale i ja doterali iz Zmaja. Berac Zmaj214 je otisao zajedno sa elevatorima iz dvorista krajem 90ih.
Od 2006 krece ozbiljnija obnova masina do tada nas je sa tom kolicinom zemlje manje vise sve sluzilo.
Prvo je kupljen mtz 892 2008,pa za njim su dosli consum plug i consum setvospremac 2009te. 2008 kupujemo polovnu rau prskalicu od 800l, i 4reda polovan lifan tarup. 2010 kupljem polovan amazone rasipac-zau1500l.
Posle toga konkurisemo kod drzave i 2015kupljena agria zitna sejalica na sajmu.
2014te Reparirana kompletno nodetka koju je deda kupio novu pocetkom 80tih.
U medjuvremenu uzimamo zemlju i povecavamo zemlju u arendi od fizickih lica i biva tu do 20kj drzavne zemlje u zakupu. Tako da smo 2018 radili naj vise 340kj.Da bi posle toga smanjili na nekih 310kj koliko radimo sada. Uz pomoc drzavnih podsticaja i konkursa za mlade,konkursa kod pokraine,kupljena tanjiraca 32 diska,sejalica turska diskosna od 6redi, dalbo valjak ,lemken plug, case traktor jx110ks. Podigao sam vocnjak od 3.5ha pre tri godine. Dobio povracaj za ogradu kod pokraine , sadnice, i sistem za navodnjavanje kod republike.
Radnika smo imali svake jeseni u periodu krunjenja kukuruza i oranja, od 2000te do 2011 svake jeseni.
Od 2011 uglavnom radim sam, otac se bio razboleo i sada pomaze kada hoce i moze.
Komsiji kome je berac otkinuo ruku,radim 10kj bez naknade,on mi vozi seme ,vodu uglavnom u sezoni, i bude tu da mi spusti klin u prikolice prevuce neku turu robe kada smo u ataru a silos je blizu. Pre tri 4godine nasao sam druga kompanjona pa se ispomazemo ,radimo i njegovih 100kj zajedno dodatno na svu moju zemlju.
Od letos imam i stalno zaposlenog radnika napokon.
Uglavnom 18ha je moje ,ostala zemlja je sada sva u arendi oceva,majcina,sestrina,striceva, i od drug lica,drzave zemlje neuzimamo vise
Od starih masina prodali smo u medjuvremenu consumov plug,kombajn,zitnu imt sejalicu,krunjac za kukuruz. Poklonili nekom manastiru,spartac i drljacu od 4krila. Ostalo je da se proda jos leopard plug, i jedna od 4krila drljaca. Tarup od 2reda. To nam samo smeta po dvoristu.
To bi bila moja kratka istorija.
Sent from my S60 using Tapatalk