Kako sam napraviti skladištni prostor za kukuruz i mehanizaciju

Baš tako,a kada bi na berače vratili onaj poklopac sa elevatora koji inače svi skinu kao nepotreban deo,nebi ni rastur zrna bio veći nego kod kombajniranja.
Pa ja sam na mom beraču imao i to (ispravno), pa je bila ista situacija kao kod Mikulaša, s tim da ja vozim direktno na silos (odbijaju mi sušenje),i opet na kraju ispada da mi više ostane nego dok sam radio u klipu, jedino sam promenio hibride (sejem Pioneer) pa možda i to ima uticaja, ali za mene je ovako svakako bolje, a i lakše se uradi. Taj deo na beraču mi je u sezoni "skupio" oko 200kg kukuruza po kj (jer sam radio i bez toga, pa smo uporedili). A grejanje sam kod mene rešio prelaskom na baliranu soju.
Zaboravio sam da spomenem da sam vozio kukuruz sa vlagom ispod 18%, a ove godine je sav bio ispod 16%.

Otkako sušim kukuruz svojom sušarom, koliko izvezem kukuruza - toliko naplatim. A inače imam i dosta svog skladišnog prostora.
Sušenje je jeftino a za grejanje sam čokanje kupio, jer mi je to isplativije nego brati, ljuštikati, stavljati u čardak, pa posle kruniti.
Već četvrtu godinu sav kukuruz isključivo kombajniram. Breač sam prodao kao nepotreban.

Mikulaš jesi li napunio objekat,ubaci koju sliku da vidimo kako funkcioniše:ppozdrav:
Napunio sam silos oko 70% kapaciteta, funkcioniše odlično, baš danas sam kontlolisao kukuruz (dal se negreje) jer dosad nisam ga uopšte ni gledao,mada i nema potrebe jer ove godine najveća vlaga je bila 15,5%. Sve je funkcionisalo odlično, bar za sada, slike trenutno nemam, ali slikaću pa ću okačiti :ppozdrav:

Kukuruz u zrnu uopšte nemora da se suši !
Ja ga berem već četiri godine u zrnu a nikad nisam sušio ni jedno zrno, samo treba sejati ranije hibride i rešen problem, kukuruz u zrnu sa vlagom do 16% može da stoji bilo gde, a prošle godine sam skladištio i vlažniji ali u tom slučaju morate da ga se rešite do proleća, do aprila najdalje maja meseca.
A što se tiče šapurine, jeste da ostaje na njivi ali zato imate 10% veći prinos zrna a toje mnogo veći prihod nego od šapurine, a posla sa branjem, skladištenjem i krunjenem 50% manje.
Ako me pitate zašto ima 10% zrna (prinosa ) više, neznam ni ja ali moje iskustvo je tako pokazalo, mi svake godine nešto beremo i u klipu a svake godine ista priča na kraju kad se kukuruz okruni najmanje 10% zrna ima manje nego kod branja u zrnu. Po meni u kotarci tokom zime par puta mu vlaga se smanji posle dođu magle pa se vlaga potigne svaki put izgubi malo na težini. Dok kod skidanja u zrnu koju kilažu skladištiš istu i ispuštaš i prodaješ .

---------- Poruka napisana u 11:19 ---------- Prethodna poruka je at 11:17 ----------

A skladišni prostor možete iskoristiti isti kao i za kukuruz u klipu samo stavite foliju.[/QUOTE

nemam sta da dodam kao da sam ja napisao, iskustvo isto...samo mesto folije moze neki bolji materijal...

kishrobert ako te vec toliko zao za sapurine, promeni pec gde mozes loziti bale i izbaliraj 500 komada kukuruzovine ili soje, i da te vidi bog...

Mi nas kukuruz, vec desetu godinu, skladistimo u zrnu bez susenja. Nikad nikakvih problema nismo imali. Naravno da bi voleo da imam susaru, pa da ne razmisljam puno, ali za moje potrebe je to jos uvek skupa investicija. Imam tavanskog prostora oko 160kvm. Oberemo zbog cokanja maksimalno 2 jutra, ostalo se vrse. Zgradu smo napravili samo zbog skladistenja i do sada nam se visestruko isplatila. Mislim da je mnogo pametnije uloziti u svoja skladista nego kupovati ne bas potrebnu mehanizaciju. Pri ovakom ponasanju skladistara, veoma brzo isplati samo sebe.

Hvala na odgovorima i informacijama, pokušacu sledeće godine da podaščam jednu kotarku da pa u nju ubacim zrno samo mi je problem urovar! Ako ne nadjem neki transporter eto problema.

Obična duvaljka odradi taj posao bez problema.Transporter je nezgodan za punjenje kotobanje/kotarke zrnom.

Sa duvaljkom je lakše puniti, jer je lakša manipulacija, ali zato diže veliku prašinu.

Ali sa puzom svu tu prasinu ubacuje u skladiste... Jeste da je dosta sporo sa duvaljkom, kod mene duvaljka sa motorom od 3,3 kw na 1h oko 5 tona, ali ni nestignem vise na dan od 6-7 petotonki da vrsim...

mala ispravka u formuli

to će biti oko 6,5 t/kj prirodno suvog zrna.

ako može mala pomoć da vidim gde zapravo grešim...
Vezano za sandorov prinos kukuruza..

šandor je rekao da je imao prinos od 36 prikolica po 8 tona a to je = 288t
288t/22kj= 13t/kj

ako je 1kj=0,58ha onda je 22kj*0,58=12,76ha površine

288t : 12,76ha = xt : 1ha
x= 288:12,76
x= 22,57 t/ha. ??

Nema sumnje da negde grešim, pa rekoh da pitam gde?

može li neko da mi kaže koliko kg kukuruza staje u 1m kubni, kako bih mogao da izracunam potrebnu zapreminu skladišta?

Poslednja izmena:
Jesu prikolice po 8 tona, ali da li u njima ima toliko, ponaročito što se tovari kukuruz u klipu, što je verovatno duplo manje nego u zrnu.

#markokg1982
Ako je jedno kj 0,58 ha, onda je i prinos na hektaru 0,58 puta prinos na kj-dakle 7,54 tone/kj.
A specifična težina kukuruza u zrnu je od 700-800 kg u kubnom metru.

Bar sam ja tako računao.
Naime: u ćeliju zapremine 105 kubnih metara je stalo 84 tone kukuruza.
Naravno, ćelija se punila tako da se stvori i konus iznad gornje ivice (kod nas kažu:uzrpa se)

Pa u Zmajevku bi trebalo da stane oko 5,5 tona kukuruza u klipu, od toga otpadne oko 20% na šapurike, tako da računaj da ostane 4,5 tona zrna, možda nešto više, u zavisnosti od hibrida, napunjenosti prikolice, veličine klipova..., i rezultat je oko 7350 kg/kj, pa još ako ima vlage, dok se sasuši do vremena krunjenja...

---------- Poruka napisana u 12:54 ---------- Prethodna poruka je at 12:50 ----------

Zapremina zavisi od vlage kukuruza, što je suvlji to ga više stane (veća težina po jedinici zapremine), kod suvog je to 800kg/m3.

Aha, sad mi je jasno. Znači da je prinos zapravo bio
36x4,5t=162t/22=7,36t po kj = 12,7t po ha vlaznog zrna

a što se tiče zapremine, zanimalo me je koliki prostor mi je potreban za čuvanje celog klipa ?
planiram da proizvedem kukuruz u klipu, da ga prirodnimputem susim u košu, sačekam bolju cenu pa prodam okrunjenog.

imam oko 4ha zemlje, pa ukoliko i uzmem malo u zakup, i odlučim se da posejem kukuruz, moram da mislim gde da ga smestim, pa zato pitam. imam koš, al još da ustanovim koliko može da stane u njega, a koliko mi prostora fali :)

---------- Poruka napisana u 12:30 ---------- Prethodna poruka je at 11:46 ----------

Probacu na osnovu podataka sam sebi da odgovorim...

Kapacitet kod šandora je 17x2,6x6 + 7x2,6x6 = 374m kubnih.

ako je tu smestio 162t na 22kj, onda je tezinska zapremina po metru kubnom
374:162t=1:x
x=433kg/m3 ?

Da otprilike tako u 1 m3 ima 750-800 kg kukuruza u zrnu i odprilike 55-60% od toga ima u klipu .
Moj ambar ima 80 m3 i bude oko 33t kukuruza zavisi od više faktora ali otprilike 400-415 kg po m3

@markokg1982
Sandor skida kukuruz u klipu sa velikom vlagom kako se ne bi krunio 25-30% vlage. Neka visegodisnje iskustvo kaze da u zmjevku staje oko 5500-6000kg klipa. Kada se okruni suvog zrna imas oko 60-65% od pocetne mase klipa.

Da, razumeo sam. Nije bitno dal je u zmajevku stalo 5, 5,5 ili 6 tona, već pokušavam da ustanovim grubokoliku zapreminu zauzima kukuruz u klipu, pa sam ovako hteo da iskoristim šandorove podatke, pa naišao na prepreku.
Čak sam gore pogrešio tj ako već računam zapreminu koju zauzimaju klipovi kukuruza, treba onda da formula bude drugačija tj ako u zmaju ima 5,5 tona...
36X5,5=198t :22= 9t/kj = 15t po hektaru

i ono važnije:
198.000/374= 529kg po metru kubnom.

Uglavnom, znači kada pravi čovek grubu procenu skladistenog prostora, treba računati na to da na 1 metar kubni stane oko 400kg klipa u zrnu, pa ako se ispostavi da može više, nema veze, u ovom slučaju glava ne boli :)

Nazad
Vrh