Ma u drvene gajbice. One male, kraće. Oko 6kg.
A kilaža po radniku je mnogo manja kod mene. 250 kg smatram dobrim. To je prosek. Od 30 radnika, možda 15 bere, 2 voze traktore (iznose iz voća nabrane), 3-4 samo pretovaraju (stoje pored prikolice i ređaju prazne gajbe i prihvataju pune kofe, vraćaju im prazne), posle sa traktoristom idu na istovar za pakovanje, istovare, pune u prikolicu prazne gajbe, vraćaju se u voće (dotad je druga prikolica već puna), onda druga ekipa sa drugim traktorom radi to isto i ukrug. 1 do 2 maltene samo kontrolišu grupu da ne zabrlja (da ne preskaču redove, da ne beru zelene, da ne ostavljaju zrele, da prate liniju i budu svi blizu prikolice).
2 stoje kod žena koje pakuju i tovare u 3. veliku prikolicu sređenu robu za hladnjaču. Kad narokaju oko 500 gajbi, vezujem trakom i palim na istovar. Bar 1 ide sa mnom. 5-8 žena (zavisi kako ide odnos branje/pakovanje, oko 3 njih idu da beru, pa kada treba, dolaze da pakuju, oko 5 pakuje stalno) pakuje ceo dan. Eto, mnogo se tu gubi prosek, ali na 25-35 radnika, preko 4 hektara, 3 traktora - ne može bolje sa ovim radnicima, a svašta sam menjao i pokušavao
Da, a kakvih crnih 10 sati, realno ako RADE efektivno 7, to je to.
Doručak pauza, ručak pauza, oko pola 12 ih ja odmorim 15 minuta - donesem hladan sok i kiselu, žena im skuva kafu, da se okrepe malo. Realno, ono što se do podne uradi, uradilo se, posle mogu i do mraka da budu, efekat nula, samo se vuku umorni po onoj (uglavnom) paklenoj vrućini.