Kajsija

180 m, atar sela Landol, nema potok ali je zakačio sve u tom potezu...to brdo gkefa na auto-put, svakako nedovoljno visine za kajsiju, ali pre 30-ak godina tu je bilo kajsijara...uglavnom povađeni zbog jabuke i breskve a od ore 15 ak godina i trešnje.

Radasine, prica li se sta u tvom kraju o ceni kajsija ove godine. Kod nas su rodile ko sto nikad nisu, ako sve ostane ljudi se plase da ce biti losa cena.
Imali smo pre neki dan sastanak sa jednim otkupljivacem i on kaze da cenu formira vas kraj jer kod vas stize kajsija ranije. Nezvanicno ocekuje cenu za branicu od najmanje 100 dinara ali ne sme da tvrdi. Koje su tvoje informacije?

Nema informacija jer su ljudi mentoli!
Sedne 5 otkupljivača i dogovori cene, a mi im nosimo kao debili!
Nemaš s kim da se dogovoriš, u tome je problem. Kada im pričaš da treba da ne beremo par dana ako je loša cena, neka nešto i propadne - gledaju te kao ludaka.
Rodila je ove godine da, ali koliko rodi na desetogodišnjem nivou!?
Lepo kaže moj prijatelj - kajsija je postala delikatesna roba.
Ako i ove godine bude džaba, ja ću uzeti kredit i napraviti hladnjaču sa komorama za bar 150-200 tona. Posle toga, ni kilo neću prodati dok se ne završi berba, pa još nedelju dana minimum!
Ne vredi, pokušaćemo nas par i ove godine da ljudima malo širimo vidike, ali ja sam pesimista.

2022. su imali izlaz (otkupljivači) na 1.15 do 1.30 evra. Nama su plaćali u početku 80 dinara, pa pokušali da spuste na 50, te onda vratili na 60 dinara!
51 evrocent! I ljudi su nosili, šta reći

Videćemo, nada poslednja umire.

A da je sve ispod 100 dinara bruka (sa ovim silnim inflacijama i poskupljenjima svega) - teška je bruka!

Radasine, prica li se sta u tvom kraju o ceni kajsija ove godine. Kod nas su rodile ko sto nikad nisu, ako sve ostane ljudi se plase da ce biti losa cena.
Imali smo pre neki dan sastanak sa jednim otkupljivacem i on kaze da cenu formira vas kraj jer kod vas stize kajsija ranije. Nezvanicno ocekuje cenu za branicu od najmanje 100 dinara ali ne sme da tvrdi. Koje su tvoje informacije?
Ove godine ce cena biti kao 2019 godine u to nemoj da sumnjas zemlji ce biti tesko od robe i prodaja ce verovatno ici malo otezano jer kajsiju narod uglavnom trazi kada je nema onda je potraznja ogromna cak imaju i jaku zelju da peku rakiju kada je mnogo visoka cena jos ako upekne zvezda u berbi a roba nezna i kvarljiva bice zabava miliona .Ali tu su burad iznenadjenja nema i nesme da bude pa cemo da pecemo na 40 stepeni drva ima ,volje ima , ambalaze ima samo da ne ljuljne neka celijska oluja da ne omlati a valjda nece

Pametno za hladnjacu. Da sam mladji i ja bih posao tim putem. To je jedino resenje.
Ja planiram jedno 3t da gurnem u rakiju a za ostalo kako bude.
Nego kako je kod vas za radnu snagu. Ovde je jako tesko naci nekoga da ti pomogne, normalno za pare.
Nema informacija jer su ljudi mentoli!
Sedne 5 otkupljivača i dogovori cene, a mi im nosimo kao debili!
Nemaš s kim da se dogovoriš, u tome je problem. Kada im pričaš da treba da ne beremo par dana ako je loša cena, neka nešto i propadne - gledaju te kao ludaka.
Rodila je ove godine da, ali koliko rodi na desetogodišnjem nivou!?
Lepo kaže moj prijatelj - kajsija je postala delikatesna roba.
Ako i ove godine bude džaba, ja ću uzeti kredit i napraviti hladnjaču sa komorama za bar 150-200 tona. Posle toga, ni kilo neću prodati dok se ne završi berba, pa još nedelju dana minimum!
Ne vredi, pokušaćemo nas par i ove godine da ljudima malo širimo vidike, ali ja sam pesimista.

2022. su imali izlaz (otkupljivači) na 1.15 do 1.30 evra. Nama su plaćali u početku 80 dinara, pa pokušali da spuste na 50, te onda vratili na 60 dinara!
51 evrocent! I ljudi su nosili, šta reći

Videćemo, nada poslednja umire.

A da je sve ispod 100 dinara bruka (sa ovim silnim inflacijama i poskupljenjima svega) - teška je bruka!

Organizovano dolaze kombijima iz Smedereva i okolnih sela.
"Preduzimaču" koji ih doveze (20-30 KomaTa) platiš, on odgovara za njih i to je to.
Međutim, biće jagma za radnicima, onda oni dovlače i kuso i repato...
Biće problem, biće skupo i biće uglavnom loši radnici. Računam minimum (za branu i pakovanu za hladnjaču) 20-25 dinara po kilogramu, to ti je

Organizovano dolaze kombijima iz Smedereva i okolnih sela.
"Preduzimaču" koji ih doveze (20-30 KomaTa) platiš, on odgovara za njih i to je to.
Međutim, biće jagma za radnicima, onda oni dovlače i kuso i repato...
Biće problem, biće skupo i biće uglavnom loši radnici. Računam minimum (za branu i pakovanu za hladnjaču) 20-25 dinara po kilogramu, to ti je
Kako ih pakujete za hladnjacu? Kod nas se stavljaju u takozvane fruktalke, plasticne cvrste gajbe. Racunam da jedan radnik nabere 300 do 400 kg za 10 h. Nadnica je zadnje bila 5000 din, valjda ce tako biti i ove godine.

Sad se setih da nam je otkupljivac na sastanku rekao da ce se kod njega predavati u boks paletama visine 60cm u koje staje 300 kg. Kako ce to izgledati i sta ce biti sa onima dole videcemo. Da ne pominjem problem manipulacije po vocnjaku. A ako se bere u kofe bojim se da ce se ostetiti kod presipanja.

Ma u drvene gajbice. One male, kraće. Oko 6kg.
A kilaža po radniku je mnogo manja kod mene. 250 kg smatram dobrim. To je prosek. Od 30 radnika, možda 15 bere, 2 voze traktore (iznose iz voća nabrane), 3-4 samo pretovaraju (stoje pored prikolice i ređaju prazne gajbe i prihvataju pune kofe, vraćaju im prazne), posle sa traktoristom idu na istovar za pakovanje, istovare, pune u prikolicu prazne gajbe, vraćaju se u voće (dotad je druga prikolica već puna), onda druga ekipa sa drugim traktorom radi to isto i ukrug. 1 do 2 maltene samo kontrolišu grupu da ne zabrlja (da ne preskaču redove, da ne beru zelene, da ne ostavljaju zrele, da prate liniju i budu svi blizu prikolice).
2 stoje kod žena koje pakuju i tovare u 3. veliku prikolicu sređenu robu za hladnjaču. Kad narokaju oko 500 gajbi, vezujem trakom i palim na istovar. Bar 1 ide sa mnom. 5-8 žena (zavisi kako ide odnos branje/pakovanje, oko 3 njih idu da beru, pa kada treba, dolaze da pakuju, oko 5 pakuje stalno) pakuje ceo dan. Eto, mnogo se tu gubi prosek, ali na 25-35 radnika, preko 4 hektara, 3 traktora - ne može bolje sa ovim radnicima, a svašta sam menjao i pokušavao

Da, a kakvih crnih 10 sati, realno ako RADE efektivno 7, to je to.
Doručak pauza, ručak pauza, oko pola 12 ih ja odmorim 15 minuta - donesem hladan sok i kiselu, žena im skuva kafu, da se okrepe malo. Realno, ono što se do podne uradi, uradilo se, posle mogu i do mraka da budu, efekat nula, samo se vuku umorni po onoj (uglavnom) paklenoj vrućini.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh