Kajsija

Cime planirate da prskate sada, koji preparati? Ja u zadnje vreme koristim cupra blau.
Sto se tice popunjavanja 40 sam izvadio a 14 mi se nije primilo od podsadjivanja prosle godine. To je prilika da ubacim jos neke sorte. U avgustu sam kalemio na spavajuci pupoljak sest novih sorti a sad cu najverovatnije ubaciti jos 10 tako da cu zaokruziti ukupan broj na 50.:)

Cime planirate da prskate sada, koji preparati? Ja u zadnje vreme koristim cupra blau.
Бакарни оксихлорид Галеника (раније Купрозин). Ја сам повадио 15% због жилогриза. Неке се осушиле а неке почеле. Нашао зубоње у корену и то пикирају центар. Залио сам рупе кобинацијом Тонуса, Полукса и Акталека, дупла доза. Рачунам ако је било неких јаја да их уништим пре нове садње.

Samo da prijavim nasao sam i kupio sadnice aurore kao rane sorte i zasadio tri komada za domacu upotrebu.
Prosle godine nisam uspeo da nadjem pa sam mislio da uzmem Goldrich ali sam odustao jer mi ti rasadnici nisu ulivali poverenje.

I ja bezim od rasadnika iz carapanskog kraja ali sam ove godine po preporuci narucio nesto iz rasadnika Profesional. Stvarno su profesionalci. Od toga kako izgleda sajt, preko toga kako sadnice pakuju u kartonsku kutiju do toga da sam u kutiji nasao katalog njihovih proizvoda na 20 strana sa slikama u boji svih sadnica ili plodova. Greskom mi nisu poslali 2 kajsije i kao izvinjenje poslali su mi ih u drugoj turi bez placanja i sa postarinom na njihov teret.
U avgustu sam nabavio SK-16a, Kuresija, Primaya, Wonder cot, Magic cot i Karmela. Okalemljene su na spavajuci pupoljak.
Sada sam nabavio sadnice SK-1/Jelena/, Bergeron, Crnu kajsiju, Belu kajsiju, New Jersey, Mavm selekcija NS 1/1, Fardao/septembar/, Cegledi Bibor, Madjarska krupna rana, Aleksandar, Polumela i Vojvodjanski dzin. Vojvodjanski dzin sam nabavio iz rasadnika Marelica visnja iz Novog Sada. Kaze vlasnik da nije registrovana kao sorta, da je prirodna selekcija i da je ima dosta po Vojvodini. Da li je ko cuo za nju?
Sa ovim sto sam sad nabavio imam 52 sorte. S obzirom da ima jos sorti za koje sam cuo a nemam ih nadam se da ce se i u buducnosti zbirka povecavati.

Ja koliko vidim to je vreme zrenja. Mozemo samo da pretpostavimo da tim redosledom i cvetaju ali ne znamo koliko je razmak izmedju.

Sto se tice wonder cot poslao mi nas covek koji ima preko 100 sorti kajsija. Ako te interesuje mogu te povezati sa njim. Samo znam da za ovu jesen vise nema sadnica za prodaju.

Sad videh da na Fejsu na grupi Kajsija i kajsijari neko nudi podlogu Mirabolan 29c, 500 komada po 240 din. Ako je neko zainteresovan.

Evo sta kaze Keserovic:
"Миробалан 29Ц (Myrobalan 29C) је добро прилагођена скоро свим типовима земљишта, а добро подноси суве и кречне терене. Може се користити на земљиштима на којима је претходно већ гајена шљива."

Imam pitanje da li u prvoj i drugoj godini od sadjenja kajsija izuzev n p k 6 12 24
u fazi mirovanja decembar februar da vrsite jos neku prihranu ili djubrenje nekim starterom . Ako vrstie kada i kojim

Kan ide u prolece 2-3 puta (100-150 g ukupno) tamo od kretanja vegetacije do kraja maja kod mladih vocaka i vocaka koje nemaju porast

Nazad
Vrh