Kajsija

Ako ti je za utehu u mojoj blizini postoji jedna kajsija koja je samonikla, izrasla iz koštice i sada to drvo ima oko 4 metra. Nikad nije videla ništa osim kiše. Video sam da opadaju plodovi koji su veličine 2-3cm. Moja kajsija u dvorištu ne opada za sada....

WUX daj da pozovemo MIROLJUPCEFULA da iskalemi to maksimalno pa da je prosledimo za priznavanje kao novu sortu a ja cu kod DAVIDOVICA u emisiju da odradim reklamu u fulu ima da cvrkuce cela Srbija pa cemo da delimo dobit na 3 dela POSTENO

Zemljače, vidi se da smo zemljaci.... i ja sam odmah to pomislio i već video sebe ko precednika sa puno love... i ektare kajsija i iljade kalemljenih sadnica.... i kamione i avione..... e... al' oćeš ćoše!
Malo sam se raspitao pa sam doznao da još nijednom nije rađala, uvek je ubije mraz ili slabo zametne, ili sama odbaci plodove. Krene tako da odbacuje pa do kraja ne ostane ništa. Skroz raste pored nekog zida i betona pa nema uslove, možda i zbog toga. Plodovi i kad rode sitni i pegavi.... nikad da dostignu zrelost.

Prijatelju, nema ništa od toga, nit sam pomišljao, nit bi to radio, nit mi trebaju novci. Naučio sam da je 'bogatstvo' samo ono što preko leđa zaradim a i to mi dušmani smaknu.... i bogatsvo je samo ono što spakujem u auto i dojezdim do olimpskih odmarališta (na kredit i čekove).... ništa više mi i ne treba.... ionako je sve virtualno... imaš avione i kamione i misliš da si uvatio onoga za onu stvar a u drugom trenutku ništa, zgarište, stratiše, šut, metal, drvo i plastika.

Sorte treba da prave instituti i doktori i profesori voćarstva i to da svaka sorta ima nekoliko klonova prilagođenih za različite delove zemlje i nadmorske visine. Džaba i da imaš sortu kad se ona ispita i da odličan rezultat u okolini Čačka kad na drugim terenima i zemljištima daje slabije rezultate.
Generalno treba krenuti od nule pa uraditi reonizaciju i ispitivanje celih područja i na osnovu toga odrediti šta i kako treba gajiti ali.... nit će to biti... nit će to narod privatiti....

Nije normalno kako plodovi opadaju.Kako je kod vas?Kod mene je bec opalo oko 30% plodova.Mislim da to nema veze sa prirodnim ciscenjem kajsije.

Ja bih bio prezadovoljan kada bi opalo 50%! Al' neće.. Imaću na nekim stablima verovatno 150 kg (sitne) Ruže, a dogodine ništa. A probao sam proređivanje - 3 sata jedno stablo! Nisam pametan šta da radim...

Kada bih znao da će biti dobra cena i da je neće grad polupati - platio bih. To je oko 250k rsd po ha. Ona može (proređena) ove godine dati blizu 3 vagona kvalitetne robe po tom istom hektaru. Međutim, šta ako pocepa grad, ili bude očajna cena?

Edit: e da, govorim o voću starom od 25 do 30 godina

U basti gde ove godine ni jednom nije prskano nema opadanja.Sve se bojim da su nesto hemiju izmesali.I kod drugara opadaju kao lude a i on je prskao istim preparatima.Jedino ako opadaju znog grada od pre 15 dana ali bilo ga je i u selu pa ne otpadaju.

Nisam dugo čekao, pola sata posle mog prethodnog posta - evo ga!
31504e387024ef6209b719b069425e62.jpg

Kod mene nije opala ni jedna, a vidim kojekude da se zale ljudi na opadanje. Od prskanja sam imao bakar+ulje, ciprodinil u cvetanju i fungicid+insekticid u precvetavanju.

Ovo moze biti od supljikavosti lista. Kod kajsije ta gljiva ne moze da probije mezokarp ploda pa ostanu ovako mada ne bele vec crne, ali je ovo mozda prva faza ili slabiji napredak.

I ja sam tako uz jedno ili dva vise zbog grada.Icu jos samo protiv trulezi ovih dana.Nema to opadanje veze sa prskanjem,onda bi jabuka opala 100% jer je prskaju 25x.Uzrok je mraz,grad i ne oplodjeni semeni zameci koji sada ne mogu da iznesu plod.Ako nista drugo bice plodovi krupni i u prvoj klasi uglavnom.

- - - - - - - - - -

Da li je neko poceo sa prskanjem protiv trulezi?

Meni je samo to ostalo, planiram sa Funomilom, skida sve moguce funguse, a kada...pa ne znam al relativno uskoro, pre kraja maja mislim sigurno.

Nazad
Vrh