Zemljače, vidi se da smo zemljaci.... i ja sam odmah to pomislio i već video sebe ko precednika sa puno love... i ektare kajsija i iljade kalemljenih sadnica.... i kamione i avione..... e... al' oćeš ćoše!
Malo sam se raspitao pa sam doznao da još nijednom nije rađala, uvek je ubije mraz ili slabo zametne, ili sama odbaci plodove. Krene tako da odbacuje pa do kraja ne ostane ništa. Skroz raste pored nekog zida i betona pa nema uslove, možda i zbog toga. Plodovi i kad rode sitni i pegavi.... nikad da dostignu zrelost.
Prijatelju, nema ništa od toga, nit sam pomišljao, nit bi to radio, nit mi trebaju novci. Naučio sam da je 'bogatstvo' samo ono što preko leđa zaradim a i to mi dušmani smaknu.... i bogatsvo je samo ono što spakujem u auto i dojezdim do olimpskih odmarališta (na kredit i čekove).... ništa više mi i ne treba.... ionako je sve virtualno... imaš avione i kamione i misliš da si uvatio onoga za onu stvar a u drugom trenutku ništa, zgarište, stratiše, šut, metal, drvo i plastika.
Sorte treba da prave instituti i doktori i profesori voćarstva i to da svaka sorta ima nekoliko klonova prilagođenih za različite delove zemlje i nadmorske visine. Džaba i da imaš sortu kad se ona ispita i da odličan rezultat u okolini Čačka kad na drugim terenima i zemljištima daje slabije rezultate.
Generalno treba krenuti od nule pa uraditi reonizaciju i ispitivanje celih područja i na osnovu toga odrediti šta i kako treba gajiti ali.... nit će to biti... nit će to narod privatiti....