Kajsija

Ја сам поставио оглед 7 сорти и Роксана ми је најгора. Ал' обзиром да је засад друга година то још може да се преокрене. Најбоља ми је непозната сорта (грешком ипоручена као Хиндукуш) која је прва цветала и са јучерашњим даном су плодови 3,5-4 цм и црвене се добрано.

Postavio sam link sa fotografijama kajsija sa naznacenim vremenom sadnje i sortom/kako sam kupio/ ,ali vocke su cudne neke krenule a sada se suse listovi koji su isterali . neke vocke prosle godine krenule i lepo zalistale a ove nisu ni krenule . Sadna je od jeseni 2014 dao jeseni 2016 ./na pocetku su slike od 2016 godine/neke smo vec prerezali krosnju u nadi da ce mozda krenuti ali nisu krenule. A sada je pitanje sta raditi -vadjenje na jesen ili ostaviti one koje su nekako krenule pa ako ne krenu na prolece 2018 onda vadjenje. I zasto se to desava sa kajsijama , u vocnajku ima jos jabuka ,sljiva,bresaka,,visanja sadnja od istao od 2014 -2016 .i to je dobro krenulo i raste.
http://s36.photobucket.com/user/tibordanji/story
[url]http://s36.photobucket.com/user/tibordanji/slideshow/

[/URL]

Poslednja izmena:
Pa evo o cemu se ovde radi ovaj gospodin sto reze on je strucnjak i on vrsi prezentaciju kako treba da se radi moderno vocarstvo posto su Rumuni usli u Evropsku uniju ovi mladi ljudi okolo su sa poljoprivrednog fakulteta mladi studenti bez iskustva koji prate prezentaciju ali prezentaciju prati i skoro 200 000 ljudi na ju tjubu a bice i mnogo veci broj pregleda Strucnjak objasnjava da treba posaditi nekoliko hiljada sadnica po hektaru sto vise nagurati onda ostrom rezidbom ograniciti rod na 10 do 15 kila zatim bacati ogromne kolicine vestackog djubriva uvesti kap po kap protiv gradne mreze stubove dace svim zainteresovanima vizit karte od ozbiljnih banaka koje ce im pomoci po eksra uslovima zatim povezace ih sa rasadnicima koje ce im pomoci za samo 6 do 7 eura po sadnici dobiju bezvirusni sadni materijal sa firmama koje rade navodnjavanje sa firmama koji rade mreze i bice kandidata dosta koji ce uleteti u neriljano a onda posto kajsija zna da trokira pa da izbaci rod jednom u 3 godine a banka ne trokira nikada moze da se desi da neki odu na most neki pod most a neki na psihijatriju

sta ce navidnjavanje za 10 do 15 kila a jos vise sta ce tu djubrivo to je boza a povrh svega da placa rezacke dnevnice cak i u losoj godini kod nas su 25 do 30 eura da mi je ovo neko prico reko bi mu ala lazes bre ali dobro strucnjak tako kaze a puna Rumunija zapadnih banaka koje jedva cekaju da pomognu jadan siromasan Rumunski narod a i rekao im je za koliko ce da povrate ulozena srestva verovatno u 3 godini a u 4 toj godini ide ekstra profit

prva bi trebala da bude NS Rodna a druge dve možda Zaklopačka ruža u odnosu na Ns Rodnu koja "ide u špic" ona je više "okrugla" i za nijansu sitnija... ili da čekamo da sazri da možemo potvrditi.

Sto se tice clana Tibora sve ovo na slikama je u redu jedino sam hteo da ti predlozim da zadnju sadnju od jesenas koja nije krenula ima nekoliko sadnica nastavi da zalivas nemora da znaci da je zavrsila to je noseno po pijacama i kesetinama po kamionima i kada si ih uzeo jesenas neke su vec bile suve 80 ili 90 posto meni se desavalo da posadim 15 marta i kad sam se vec oprostio od sadnice ona krene 15 ili 20 maja sto se tice asortimana tacno se vidi razlika izmedju ns 6 i roksane kako formiraju grane nema greske a sto se tice Marcete koji je verovatno imao malo sumnje sta je kupio siguran sam da ga je ovaj rasadnicar ispostovao kako treba mislim da su ti ljudi veliki profesionalci i da ozbiljno rade svoj posao primeti se razlika u ranoj fazi jel tebi sada druga godina kajsijama

... malo sumnje... posađeno 380 kom kajsije, trebalo je biti 300 NS Rodne i 80 Zaklopčanke... a ja sad imam 379 potpuno istih voćki znači isto vreme cvetanja, isti plod... mogu samo da nagađam da je NS Rodna i 1 (JEDNU) skroz drugačiju cveta 7 dana ranije, plod drugačiji, list drugačiji, stablo 50% bujnije za neverovati... toliko o njihovom profesionalizmu. Jedino skidam kapu za kvalitet sadnica stvarno su vrhunske, a ova jedna različita toliko dobro izgleda pa bi hteo malo da je razmnožim naravno ako uspem. Inače kajsije su sada u trećoj godini.

marceta.b imas stranicu dve mozda nazad Radashin postavio bas lepe fotke svojih plodova zaklopcanke pa pogledaj i uporedi :)

Evo moje ns rodne.
9cf75341cf30d588352bfd4bbc9f1654.jpg

Nemam je dugo sad je u 5.oj godini 30 stabala, s tim što je prošle godine obrao mraz bilo svega par plodova... Sad je ponela odlično i preživela ove mrazeve. Imam još i roksanu ona je malo slabije rodila ove godine.

Kod Radasina mora radnicima da se obezbedi slem za branje da se ne bi desilo da pukne neka grana i da ne udari coveka po glavi ogroman je teret u pitanju medjutim i ja sam se iznenadio kad je on rekao prosli put da ona izbacuje samo 200 i nesto kila znam da ona i po 400 izbacuje bez ikakvog djubrenja i zalivanja ali da joj se da malo prostora znaci ne u ogranicenom plantaznom zasadu nego mene zanima kako se ova stara sorta ponasa morfolosko polmolosko ekolosko na potezu rimskih sanceva i donjeg matejevca dali se gusi dali je dehidrirala i dali je vata apopleksija ili je do terena

Na kojoj je podlozi kalemljena rodna ?
Jel se koja osušila u 5 g. ?

Dzenarika i to nisko kalemljena(tek sam od prošle godine počeo da sadim sa posrednikom) i do sada se u 5.oj godini nijedna nije osušila od 30, jedino mi se jedna prelomila na kalemu prošle godine kad je duvao jak vetar. Videćemo kako će se držati u narednom periodu za sada je sasvim dobra.

Piksi pitao sam te za Rodnu jer kod mene je u četvrtoj godini i jedva da ima po koji plod dok zaklopčanka i madžarka kao čičak. Sve se nadam da kasnije krece pa polako hvata zalet........?.....

Nazad
Vrh