ben roj
Član
Hvala Slobo, onda necu vise djubriti jer sam jesenas djubrio sa 8+16+24 i sada sa ureom.
Cekam jesen da podjubrim stajnjakom.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
@ Pele Marceta Hvala na pomoci.
Bojim se da ne preteram azotom. Onda cu Kanom krajem maju jednom i to je to . A najesen cu stajnjakom.
A kada budem prskao mogu da dodam folijarno.
Inace kajsije su izgleda lepo ponele. Visnje su sto narod kaze ko guba, a sljive nesto ne vidim jos.
- - - - - - - - - -
@ Oktopod
Ja vivim po programima zastite da se obicno navodi kada je manji plod tj plod u rayvoju i posle kada se menja boja.
A nije problem jos jednom da oprskam protiv insekata, truleyi ploda i bolesti.
I ne bih ja prsako mnogo , zasada sam zakljucio da obavezno idem zimskom, pocetkom cvetanja , u zavrsetkom cvetanja i onda jos jednom ako ti kazes kod emnjanje boje i onda jesenje bakrom. To je za amatersko , okucnica , za svo voce a kao sto rekph tu su najvise sljive, kajsije, visnje i tri tresnje .
I to cu da prskam sve istim srdstvima.
Javicu se ja jos da utvrdim gradivo kada bude vreme.
Hvala Slobo, onda necu vise djubriti jer sam jesenas djubrio sa 8+16+24 i sada sa ureom.
Bice cupavo kako najavljuju.Sve se prognoze vrte od o do -3 stepena.E sad,videcemo gde ce da omlati voce.Kajsija u ovoj fazi kada su plodovi kao manji lesnici moze da izdrzi do -2.Ja sam odlozio prskanje za sutra jer dodajem ponovo epin ekstra da bar malo mirnije spavam.Sa njim kombinujem mankogal i wuksal super da ih pripremim za temperaturni sok.Само да не буде снијег у мраз. Ако буде ништа од кајсија. Мораћу опет да ложим ватру.
Bice cupavo kako najavljuju.Sve se prognoze vrte od o do -3 stepena.E sad,videcemo gde ce da omlati voce.Kajsija u ovoj fazi kada su plodovi kao manji lesnici moze da izdrzi do -2.Ja sam odlozio prskanje za sutra jer dodajem ponovo epin ekstra da bar malo mirnije spavam.Sa njim kombinujem mankogal i wuksal super da ih pripremim za temperaturni sok.
Pa izdrzali su dok su bili puni vode i i -3 pre desetak dana,sada su ipak malo jaci i zasticenije im jezgro.Vidim i po kjnigama da malo stariji plodovi mogu da izdrze za stepen manju temperaturu nego tek ocisceni od omotaca mladi plodici.Trebalo bi da ima logike.A da je opasno i -0.5 to stoji.Sve zavisi od duzine trajanja mraza.Videcemo sta ce da bude...
Ja sam danas isprskao sa Epinom uz dodatak pankozeba i wuksala.Danas se moze raditi i nije crveno slovo tako da je bilo lepo vreme za prskanje ,bez vetra.Sto se tice dimetogala ja ga nikad nisam koristio a slabo i ostale insekticide.Prskao sam imam ubelezeno 23.04.2014 sa insekticidom Talstar,cisto preventivno uz dodatak mankogala,akorda,frenda(lepak) i slavola.I to sto sam tada koristio insekticid je bilo cisto preventivno.Vise nisam ni koristio insekticide osim 01.09.2011 kada sam imao na par stabala dudovac pa sam ga tretirao etiolom(neuspesno) pa ponovio16.09.2011 fenitrotinom koji je potamanio gusenice.Eto znaci za 8 godina bukvalno i nije bilo potrebe za insekticidom.Mogao sam i te gusenice na par stabala orezati i zavrsen posao...Hajde neko da odgovori ko ima iskustva sa dimetogalom.Sto se tice minusa kod mene je bilo -3,sve okolne meteo stanice a ima ih 3 u krugu 5-6 km su zabelezile -3 i nesto.Izgleda da taj epin ekstra radi.Bilo je i stete naravno ali ne puno.Ako si merio temp. u kolima znaj da je sonda prilicno nisko i da uvek pokazuje nizu temperaturu nego na 2m sto je zvanicno merenje.
Ne verujem da je zametak mogao da izdrzi minus 3. Najosetljivije su jezgre zametaka jer su pune vode. Ipak bitna je i duzina trajanja mraza.
Zavisi koliki su plodici, tacno je da sto su veci izdrzljiviji su. Ako su kao lesnici trebali bi minus 1 da izdrze bez problema.
Kod mene su kao zrna pasulja a ima i manjih. Praticemo vreme ali kad prskati epinom kad je praznik do srede a onda ce kisa i mozda sneg. Koliko trenutno vidim jedino u ponedeljak bez kise ali to je crveno slovo i mestani bi me bas osudjivali zbog nepostovanja praznika.
Nego juce sam od jednog prijatelja cuo da mu je jedan zastitar u apoteci rekao da niposto kajsije ne prska dimetogalom. Kaze on je za sljive, kajsije mogu da opadnu ako se prska sa njim. A ja ko zainat dan pre toga isprskao dimetogalom jer mi se pojavio breskvin smotavac. Od tada je proslo 4 dana i ne primecujem nikakve posledice osim na jednoj sorti kojoj ne znam ime jer je mladica doneta iz inostranstva a plod lici na roksanu. Kod nje se vidi da su krajevi listova pomalo oprljeni ali mislim da nece biti posledica. Da li je neko od vas cuo nesto slicno za dimetogal u kajsijama.
Ja sam danas isprskao sa Epinom uz dodatak pankozeba i wuksala.Danas se moze raditi i nije crveno slovo tako da je bilo lepo vreme za prskanje ,bez vetra.Sto se tice dimetogala ja ga nikad nisam koristio a slabo i ostale insekticide.Prskao sam imam ubelezeno 23.04.2014 sa insekticidom Talstar,cisto preventivno uz dodatak mankogala,akorda,frenda(lepak) i slavola.I to sto sam tada koristio insekticid je bilo cisto preventivno.Vise nisam ni koristio insekticide osim 01.09.2011 kada sam imao na par stabala dudovac pa sam ga tretirao etiolom(neuspesno) pa ponovio16.09.2011 fenitrotinom koji je potamanio gusenice.Eto znaci za 8 godina bukvalno i nije bilo potrebe za insekticidom.Mogao sam i te gusenice na par stabala orezati i zavrsen posao...Hajde neko da odgovori ko ima iskustva sa dimetogalom.Sto se tice minusa kod mene je bilo -3,sve okolne meteo stanice a ima ih 3 u krugu 5-6 km su zabelezile -3 i nesto.Izgleda da taj epin ekstra radi.Bilo je i stete naravno ali ne puno.