Kada niste u traktoru, vozite

Potrosnja zavisi od performansi vozila ,kvaliteta goriva a najvise od nacina voznje.Kad sam bio mlad I otac kupio novu LADU 1200S 84g. to se sinjalo kao da je to neko auto .Idemo negde nas puno auto npr na kupanje I cim se krece to je odmah u drugoj do 80 /90 km motor hoce da explodira.
Sada recimo uzivam u voznji .Nastojim da vozim kao sto profesionalci voze autobus. Lagano ubrzanje ,neprimetno oduzimanje gasa I istovremeno stiskanje kvacila,polagano povlacenje rucice menjaca u ler zatimu sledeci stepen prenosa ,motor je vec par sekundi na ler gasu itd itd.
Moj sin kada izadjemo iz dvorista I uskoro je raskrsnica. On odma navlaci koliko moze I 100m pred rakrsnicu on I dalje navlaci a zatim slijedi kocenje .Svaka promena stepena prenosa je neprijatna za mene ,izlupame.
Zato ja nevolim da se vozim sa njime a on samnom .Ali je moja potrosnja u svakom vozilu manja
Ko puno koci ,neka bude ubedjen da puno trosi goriva.

Najidealnija potrosnja je kod "tecne" voznje. Sto je logicno, sto manje kocenja i naglih ubrzavanja. Ko poseduje u auto board kompjuter moze da vidi koliko je drasticno veca potrosnja kod zustrijih ubrzavanja, kao i kod nizih stepeni prenosa na vecim obrtajima.

Ljudi koliko stvarno trosi Fiat Stilio karavan Mjet
Već 4 pune godine imam karavana samo JTD-a 2004. Prešao sam 80000km sa njime. Potrošnja zavisi od mnogo toga i može da se kreće od nekih 4,5 ko ima strpljenja da ga voza na otvorenom u četvrtoj 80-90km (u četvrtoj mi tada pokazuje manju potrošnju nego u petoj). A realno kada sada pogledam prosečnu potrošnju u zadnjih možda 2000km pokazao je 6,2l a to je i gradska vožnja i vožnja po seoskom makadamu sve prva i druga kada pokaže i po 20 i više potrošnju, i vožnja na otvorenom gde se redovno vozi preko 120km/h. Mislim može on da troši i 2l ali nizbrdo. Zadnji put za Crnu Goru do mora je trošio valjda 5 na tamo i 5,5 na ovamo sa klimom i normalnom vožnjom u ograničenju.
kolega je imao multi jeta karavana 2006 i vozio ga je isključivo po gradu auto nikad nije stizao da postigne radnu temperaturu zbog kratkih vožnji i trošio mu je nikad ispod 8 litara provereno, zato ga je i prodao. To nije gradski auto baš

Sto se tice dileme oko potrosnje tu smo se manje vise usaglasili ali sta sa koristenjem LU u common rail motorima,ti motori su cini mi se dosta osetljivi na kvalitet goriva tj.dizela a lozulje mi nekako ne djeluje kao dobar izbor ali eto covek verovatno(mozda) dugo koristi tu vrstu goriva i ocigledno da nema nekih problema

Vozio sam 3 auta sa JTD-motorom, punto, stilo i alfa 156, punto je bio moj, a ostala dva nisu moje vlasništvo al sam ih vozio duže vremena, da se upoznam jer sam razmišljao o kupovini istih. Odlični, elastični motori, troše kako ih voziš, najkraće, mogu da budu štedljivi mada ja imam utisak da su pravljeni da se voze, tj da čekaju momenat za gas. Punto je trošio oko 5,5 l na 100 km kombinovane vožnje, motor 1.9. JTD, manje je trošio nego golf 3 sa 1.9 TD motorom, a malo sam auta vozio koji bolje idu od tog punta, samo je malo nedefinisan u krivinama i mali auto. Stilo ide jako dobro, viša potrošnja, al može da se spusti ispod 6l na 100 km na otvorenom, u gradu i to BG, teško ispod 7l, al radi se o vožnji, ne tečnoj i praćenju obrtaja već malo slobodnije na gasu, ali ne i sportski. I moje oduševljenje je izazvala alfa 156, ali motor 2.4 JTD, ništa "čudnije" nisam vozio. Prijatelj je dobio na poklon od sestre iz inostranstva, tamo čipovana na 220 konja. Njemu je prejaka, pa bi je prodao a ja tražio tad sa 1.9 mJTD motorom, pa reko da probam desetak dana njegovu. Taj auto ne ide, on leti, maksimalnu brzinu nisma smeo ni da pomislim da dostignem, ubzanje je negde oko 6s do 100, znači formula, zvuk motora rezak, ali ono što je zanimljivo na auto putu u 6 brzini na 110 km/h bord kompjuter je pokazivao 4,6l na 100 km, realno je nešto viša al za taj motor ja sam se iznenadio. Bukvalno troši kako je voziš, i to mi se sviđa kod JTD-a, pored izdržljivosti koju svi ističu. I nije prvi put da čujem da sipaju LU u te motore. U suštini imaju jake razloge zašto ih kupiti.

Marko69 vozim Libru karavan 2003 godište.Sipao sa E.D u početku ali sam na nagovor braće od kojih je jedan taksista u B.G a drugi vozi kamion počeo da sipam L.U jer oni te automobile poseduju dosta duže od mene pa znaju ipak više.Polovna dizna je kod Makija 10 eura pa ako koja i ode nije astronomska investicija.EGR ventil je samo zatvoren nije raskačen jer bi morali da mu čačkamo softver a sa time majstor i ja nećemo da se igramo.Ne bi ga zatvarao da mi nije otišao hladnjak izduvnih gasova koji polovan košta 40 eura a nema ga nigde dok je nov malo više od 10.000 rsd a manje od 100 eura na koji ti niko ne daje garanciju jer ga naše lepo gorivo progrize veoma brzo i ode mast u propast.Ovako je hladnjak lepo izbačen napolje,voda premoštena parčetom creva i vozi Miško.Nosim se mišlju da mu ubacim 6-to stepeni menjač od Lancie Tezis jer mu baš fali ta brzina(mnogo se dere motor)i bio bi rasterećeniji pa bi možda potrošnja bila još niža. :osmeh:

Na potrosnju mnogo utice nacin voznje i svi koji dizelase saltaju na 3000 o/min mogu da se oproste od niske potrosnje i trosice im kao neki benzinac slicne snage.Kao sto je vec receno tecna voznja je zakon za nisku potrosnju,evo ja recimo vozim benzince i teram ih vala dosta brzo,ali i tecno,nije da se nesto trudim jednostavno mi takav stil voznje.Kad kazem nekom potrosnju ljudi mi ne veruju pa se i podsmevaju,ali kad hocu da se opkladimo,e tad nece da se klade.Naravno i ispravan auto i propisan pritisak u pneumaticima,pa cak i malo veci i mora da bude mala potrosnja.Na kraju krajeva ne znam ni kome je bitno da li trosi 5,5l ili 6l.

Ma izgleda da cete me ubedit da pocnem tocit i ja LU,ja sipam ED ito verovali ili ne tamo gde je najskuplji kao cuo sam da je tu i najkvalitetniji,ja cak i u traktor ne sipam LU

Ja godinama sipam euro dizel kupljen od rusa iz kamiona u passata b6 a sestra u pola, nikad nikakvih problema nismo imali. Vise volim da kupim od njih nego na pumpi, nemam neko poverenje u pumpe. Unovije automobile ne znam da li je bas pametno sipati loz ulje, barem ja ne bih sipao u svoj auto.

Bitan faktor kod potrosnje JTD motora je ispravnost termostata.. Meni je Alfa trosila litru i po do dve vise zimi nego leti.. Nije mogla da predje 70 stepeni zimi, jer termostat cesto crkava na tim motorima, a radna temperatura mu je 90 stepeni.. Tako da sad cu da mu menjam termostat, to je investicija od 50 evra, ali ustedece dosta na potrosnji, a imacu i bolje grejanje

Sa ispravnim termostatom greje zimi kao Smederevac.Takođe mu zimi treba dosta vremena da dostigne radnu temperaturu i još sam primetio kada stoji i radi u mestu polako spušta temperaturu dole ne drži je konstantno na 90 što mi se ne sviđa ni malo.Na Švabi kada zakuca na radnu drži je ne popušta ni malo.

Bitan faktor kod potrosnje JTD motora je ispravnost termostata.. Meni je Alfa trosila litru i po do dve vise zimi nego leti.. Nije mogla da predje 70 stepeni zimi, jer termostat cesto crkava na tim motorima, a radna temperatura mu je 90 stepeni.. Tako da sad cu da mu menjam termostat, to je investicija od 50 evra, ali ustedece dosta na potrosnji, a imacu i bolje grejanje
Mozes da brodjes i mnogo jeftinije od tih 50e za nov termostat.Kolega Pešut je na svom JTD motoru ugradio od Reno 4 termostat koji se stavlja u crevo,a cena je bese nesto oko 500rsd.

Tačno tako.Takođe sam menjao kućište termostata i dao 6.500 rsd za njega.Tek posle toga sam pročitao da je Pešut ugradio a mogao sam proći dosta jeftinije.

Tačno tako ovo će sad biti četvrta zima sa tim termostatom. Onaj njegov mi je crkao odmah čim sam ga uzeo smrzo sam se do pola prve zime dok nisam ubacio ovaj. Sad se razmišljam da ga preventivno zamenim jer kao ako crkne može ostati zatvoren dok ovi fiatovi uvek crkavaju na otvoreno što je prednost. Mada su to original vernet francuski termostati nisu neke kineske kopije.
A i inače se ti jtd motori teško zagrevaju posebno u leru i malom gasu. Valjda imaju veliki stepen iskorišćenosti pa se energija ne rasipa na zagrevanje već je usmerena na snagu bar sam tako negde pročitao. Ima sigurno stručnjaka koji se bolje razumeju u ovo

Marko69 vozim Libru karavan 2003 godište.Sipao sa E.D u početku ali sam na nagovor braće od kojih je jedan taksista u B.G a drugi vozi kamion počeo da sipam L.U jer oni te automobile poseduju dosta duže od mene pa znaju ipak više.Polovna dizna je kod Makija 10 eura pa ako koja i ode nije astronomska investicija.EGR ventil je samo zatvoren nije raskačen jer bi morali da mu čačkamo softver a sa time majstor i ja nećemo da se igramo.Ne bi ga zatvarao da mi nije otišao hladnjak izduvnih gasova koji polovan košta 40 eura a nema ga nigde dok je nov malo više od 10.000 rsd a manje od 100 eura na koji ti niko ne daje garanciju jer ga naše lepo gorivo progrize veoma brzo i ode mast u propast.Ovako je hladnjak lepo izbačen napolje,voda premoštena parčetom creva i vozi Miško.Nosim se mišlju da mu ubacim 6-to stepeni menjač od Lancie Tezis jer mu baš fali ta brzina(mnogo se dere motor)i bio bi rasterećeniji pa bi možda potrošnja bila još niža. :osmeh:

Vama je baron Minhauzen blizak rod kad mozete ovakve nebuloze da isnosite dizne od 10 evra loz ulje u cr motor zatvaranje egr ventila i ostale trice i kucine dajte uozbiljite se ili se istreznite.

- - - - - - - - - -

Mozes da brodjes i mnogo jeftinije od tih 50e za nov termostat.Kolega Pešut je na svom JTD motoru ugradio od Reno 4 termostat koji se stavlja u crevo,a cena je bese nesto oko 500rsd.

Da to tako moze fabrika bi ga stavila bas na to mesto ako vam je skup termostat za jtd a vi kupite reno 4

Pavle pošaljite mi vašu adresu i broj telefona na p.p da mogu da se najavim jer počinje kiša,nema ništa od rada u polju pa ću imati slobodnog vremena da skoknem do Pavlovaca jer mi nisu daleko.Možete se uveriti u svaku moju napisanu reč i to lično.Ako nije tako kao što sam napisao idemo na ručak i tamburaše u Borkovac.

Idite vi u Borkovac ,ali pre ce biti o njegovom trosku ,dizne stvarno ne znam posto su za JTD ali ovo sve ostalo se radi i na drugim motorima.
Konkretno znam za Forda da se premostava egr ,trosi se loz ulje posebno iz Bosne na TDDI i TDcI modelima.

Napisao sam dizne kod Makija a to je auto otpad za Fiate i Lancie,znači polovne,ne nove.Milane nemoj pisati jer ćeš biti imenovan za Barona Minhauzena No.2 pa ćemo biti i rođaci do kraja. :osmeh:

Šta ono beše tema? Što vozim ak nisam u traktoru?Ajmo redom -

-dječja kolica (unučicu)
-bicikl (jednu prastaru plavu specijalku)
-tačke
-viljuškar ručni
-automobil
-kombi
-vozila ja i kamion,pravi pravcati,al ga prodali.....pa nevozim više.

Al od sveg najviše volem da idem nanoge.

Nazad
Vrh